Du leser nå Dagbladet Pluss

«Jeg har levd lenge nok bak et gjerde»

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel vet så alt for godt hva et gjerde er. Derfor vil hun ikke ha det. Ikke for noen pris. Men det skaper bråk blant hennes egne.

LITT MINDRE ENN MUREN Selv Tysklands forbundskansler Angela Merkel blir liten i forhold til Berlin-muren. Her på 25-års dagen for at den ble revet i november i fjor. Foto: REUTERS/Scanpix
LITT MINDRE ENN MUREN Selv Tysklands forbundskansler Angela Merkel blir liten i forhold til Berlin-muren. Her på 25-års dagen for at den ble revet i november i fjor. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer
Kommentar

Det handler selvsagt om flyktninger, og den tyske forbundskanslerens åpne dør politikk. Det er ei åpen dør som henger nøye sammen med Merkels egen bakgrunn og oppvekst i det kommunistiske DRR, eller Øst-Tyskland.

Bak muren i 35 år Hele oppveksten, til hun ble ei voksen kvinne på 35 år, levde Angela Merkel bak gjerdet som delte Europa i to, jernteppet. I ti år bodde hun i Øst-Berlin, der Berlin-muren hadde jernteppets mest kompakte form. Derfor er Angela Merkel prinsipiell motstander av gjerder.

Men nå truer lederen for Merkels søsterparti - CSU i Bayern - Horst Seehofer, med å klage inn kansler Merkel til Den føderale forfatningsdomstolen, fordi hun ikke vil sette et tak på hvor mange flyktninger Tyskland kan ta inn. Seehofer sier at uten et tak for hvor mange flyktninger Tyskland kan ta inn, så strider det mot den grunnlovsfestede uavhengigheten for de tyske delstatene. Og det er til Bayern i sør de fleste flyktningene til Tyskland kommer først.

Mens Merkel står for åpne grenser, er Seehofer tilhenger av piggtrådgjerder. Han har gått så langt som til å invitere Ungarns statsminister Viktor Orban - som nettopp har bygget et gjerde mot flyktningene - til et partimøte.

- Ikke i min makt... Imens høyner Merkel den politiske risikoen med uttalelser som denne:

- Det står ikke i min makt å bestemme hvor mange som kommer til oss.

Det sa Merkel på et TV-show sist helg, til TV-verten Anne Will. Og hun la til:

- Folket bør vite hvem deres kansler er.

Det vet de altså. Hun er kansleren for de åpne dører. Som hun sa det til en gruppe EU-parlamentarikere, ifølge Der Spiegel. Og da var hun personlig:

- Jeg har levd lenge nok bak et gjerde. Du kan kanskje utsette dette noen år. Selv den fine øst-tyske muren falt til slutt. Så Europa vil ikke bli forandret til en festning. Det vil simpelthen ikke fungere, sa Merkel.

Og utdypet og forklarte sin prinsipielle holdning; det går ikke i lengden an å stenge mennesker ute. Men det er ikke bare Merkels generøse humanisme som gjør at hun ikke vil sette et tak for flyktninger. Et tak vil lett kunne bli et tak for Merkels egen tilkortkommenhet. For hva hvis taket sprenges?

Vanskelig fred Det som derimot går an er å skape forutsetninger for at flyktninger ikke blir flyktninger. Merkels posisjon er at alle gode krefter må jobbe sammen for en fredsløsning i Syria og Irak. De sunni-muslimske statene på Den arabiske halvøya, Iran, Tyrkia, Russland, USA og EU.

Men det mesterstykket Merkel klarte i februar i år da det gjaldt Ukraina, med å tromme sammen Den russiske presidenten Vladimir Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, og snekre Minsk-avtalen, som nå er i ferd med å implementeres, er ikke lett å gjenta i Syria.

For i Syria er det enda flere skjær i sjøen enn det er i Ukraina. Et av dem er Tyrkia, og president Tayyip Erdogan. EU vil at man skal bygge store flyktningleire i Tyrkia for å stanse folkevandringen mot Europa. EU vurderer å oppheve visumtvangen, åpne flere kapitler i medlemskapsforhandlingene med Tyrkia, og finansiere leirene. Alle er i utgangspunktet gode gulrøtter.

Men Erdogan vet veldig godt at nettopp Merkel har vært en av bremseklossene for tyrkisk EU-medlemskap, og han vet at han kan kreve mye for å hjelpe henne med å stanse folkevandringen mot Europa nå.

En tysk skvis? Imens er den første auforien for Merkels åpne flyktningpolitikk i ferd med å legge seg i Tyskland. Den tyske utenriksministeren og SPD-lederen Frank-Walter Steinmeier skrev forleden en kronikk i Der Spiegel der han påpekte det selvsagte, at det er grenser for hvor mange flyktninger Tyskland kan ta inn. Betyr det at tysk sosialdemokrati vil ha en mer restrektiv flyktningpolitikk enn Merkels kristeligdemokrater? Samtidig som Merkel må kontrollere en høyreside i egen bevegelse som vil ha piggtråd?

Imens kan bayerske CSU-politikere fortelle Merkel at for eksempel i landsbyen Breitenberg ved grensa til Østerrike med 2000 innbyggere kom det 10 000 flyktninger i løpet av to uker. De ble dumpet av menneskesmuglere ved grensa, og østerrikerne hadde behjelpelig satt opp skilt gjennom skogen med det tyske flagget og piler som viste vei til Tyskland.

Folkevandringen mot Europa er uansett en vanskelig balansegang for Merkel. Men Merkel har altså kastet loddet, og vist ansikt, ikke minst med å si at tyskerne skal vite hva slags kansler de har.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.