VAR ENSOM: Nicole Kidman, som er i Cannes med «Grace of Monaco», ville gitt opp skuespillerlivet for kjærligheten, hvis hun måtte. - Jeg har levd uten kjærlighet og det var et tomt liv. Foto:EPA/VITTORIO ZUNINO CELOTTO
VAR ENSOM: Nicole Kidman, som er i Cannes med «Grace of Monaco», ville gitt opp skuespillerlivet for kjærligheten, hvis hun måtte. - Jeg har levd uten kjærlighet og det var et tomt liv. Foto:EPA/VITTORIO ZUNINO CELOTTOVis mer

- Jeg har levd uten kjærlighet, og det var et tomt liv

Nicole Kidman snakker om kjærlighet i Cannes.

(CANNES Dagbladet): - Jeg har levd uten kjærlighet, og det var et tomt liv, sier Nicole Kidman, som åpnet filmfestivalen med filmen om Grace av Monaco i Cannes i går.'
 
- Det gjør meg veldig trist, sier Nicole Kidman om kritikken mot filmen om fyrstinne Grace, der hun spiller tittelrollen.

Allerede før den påkostede «Grace of Monaco» ble buet ut på den første visningen under Filmfestivalen i Cannes, hadde den møtt motstand.

Kaller den «en farse» Filmen handler om filmstjernen Grace Kelly noen år etter at hun giftet seg med fyrst Rainier av Monaco og ble fyrstinne.

Før premieren i Cannes hadde fyrst Albert av Monaco og søstrene hans, prinsessene Caroline og Stephanie, gått ut og tatt avstand fra filmen og sagt at den er en «farse» som glamoriserer virkeligheten.

- Men det er ikke noe ondsinn i filmen, ikke mot familien og ikke mot Grace og Rainier. Den er åpenbart fiksjonalisert, det er ingen biografi, men det er en essens av sannhet i den. Man må kunne ta seg kunstneriske friheter. Men det er klart det er ubehagelig, sier Kidman, som i går kastet glans over åpningen av filmfestivalen i Cannes.
Vil beskytte Samtidig sier Kidman at hun forstår at parets barn har sterke følelser.

- Det er jo moren og faren deres. Selvfølgelig ønsker de å beskytte privatlivet sitt. Jeg respekterer dem, og jeg vil at de skal vite at rollen min er gjort med kjærlighet. Og om de ser filmen, håper jeg de forstår at den er laget med stor ømhet for foreldrene deres og for kjærligheten mellom dem.

Isprinsesse Grace Kelly vant Oscar i ung alder og forlot en blomstrende karriere i Hollywood for å bli fyrstinne i Monaco. Kidman er sikker på at hun selv kunne tatt et liknende valg.

- Jeg har aldri måttet vurdere å gi opp livet som skuespiller. Men jeg ville gitt opp karrieren min for kjærligheten. Jeg ville funnet noe annet å gjøre. Kjærlighet er kjernefølelsen i livet. Jeg har levd uten, og det var et veldig tomt liv.
Var ensom Kidman forteller at da hun vant Oscar for hovedrollen i «The Hours», i 2003, gikk hun alene hjem til seg selv etterpå.

- Det var den mest intenst ensomme følelsen jeg noen gang har hatt. De største profesjonelle høydepunktene i livet mitt har alltid kommet samtidig som de personlige nederlagene. Det har plaget meg litt. Jeg håper jeg en gang får dem begge to, samtidig.

Morskjærligheten har vært den viktigste kjærligheten for Kidman, som har en adoptivdatter og en adoptivsønn med eksmannen Tom Cruise og to døtre med sin nåværende mann, countrysanger Keith Urban.

- Når du får barn, får du følelsen av å ville dø for noen. Når den følelsen skyller innover deg, forandrer den hele livet ditt. Du får et nytt perspektiv på alt.
-Jeg er for dårlig Hun ser likheter mellom sitt eget liv og Graces.

- Hun forlot mye for å få dét ekteskapet og den familien. Det er en sterk ting å gjøre. Hvis du er en kreativ og lidenskapelig person, vil du fremdeles trekkes mot det du pleide å gjøre. Realiteten av å forlate det livet er annerledes enn ideen om det. Hitchcock ringte til Monaco og tilbød henne mye penger for å få henne til å spille i filmen «Marnie», men hun sa nei. Det synes jeg er interessant, sier Kidman.

KJØLIG SKJØNNHET: Den australske stjerneskuespilleren Nicole Kidman er filmaktuell som prinsesse Grace av Monaco, og åpnet den 67. filmfestivalen i Cannes i dag. EPA/JULIEN WARNAND
KJØLIG SKJØNNHET: Den australske stjerneskuespilleren Nicole Kidman er filmaktuell som prinsesse Grace av Monaco, og åpnet den 67. filmfestivalen i Cannes i dag. EPA/JULIEN WARNAND Vis mer

Det er en scene i filmen der Grace leser replikkene i «Marnie» for seg selv.

- Det har jeg jo gjort selv, sier Kidman. - Og jeg har tenkt det samme: Kan jeg gjøre dette? Kan jeg si disse replikkene? Nei, jeg er for dårlig, det går ikke. Så det er likheter der, sier Nicole Kidman, som ikke var den eneste stjerna i filmbyen i går.

Stjerneskuespillere som Willem Dafoe, Gael García Bernal og Sofia Coppola er alle med i juryen, som ledes av Jane Campion.

I år konkurrerer dessuten en norsk film, Hallvar Witzøs «Ja, vi elsker», om Gullpalmen for kortfilm.

I tillegg sitter to nordmenn i forskjellige juryer: Maria Bonnevie sitter i juryen for sideprogrammet Un Certain Regard, mens Joachim Trier er med å vurdere kortfilmene.
VAR ENSOM: Nicole Kidman, som er i Cannes med «Grace of Monaco», ville gitt opp skuespillerlivet for kjærligheten, hvis hun måtte. —Jeg har levd uten kjærlighet og det var et tomt liv. Foto:

DAGBLADETS MANN: Arne Hestenes sammen med fyrstinne Grace av Monaco til venstre og skuespiller Shirley MacLaine til høyre. Foto: Dagbladet.
DAGBLADETS MANN: Arne Hestenes sammen med fyrstinne Grace av Monaco til venstre og skuespiller Shirley MacLaine til høyre. Foto: Dagbladet. Vis mer
MOR OG DATTER: Prinsesse Grace av Monaco, her sammen med datteren prinsesse Caroline og hennes første ektemann, franskmannen Philippe Junot i New Jersey i USA i 978.  Foto:Gamma-Rapho via Getty Images)
MOR OG DATTER: Prinsesse Grace av Monaco, her sammen med datteren prinsesse Caroline og hennes første ektemann, franskmannen Philippe Junot i New Jersey i USA i 978. Foto:Gamma-Rapho via Getty Images) Vis mer