Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har mistet alle vennene mine

Tidligere redaktør av Charlie Hebdo i sorg.

SØRGER: Philippe Val var sjefredaktør av Charlie Hebdo fra 1992 til 2009. - Vi må ikke la stillheten ta over, sier han. Foto: NTB Scanpix
SØRGER: Philippe Val var sjefredaktør av Charlie Hebdo fra 1992 til 2009. - Vi må ikke la stillheten ta over, sier han. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Onsdag formiddag tok to menn seg inn i redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i sentrum av Paris.

De henrettet flere av magasinets anerkjente tegnere. Magasinets sjefredaktør, Stéphane Charbonnier, som også er kjent under tilnavnet Charb, er også av de drepte.

Han ble sjefredaktør i 2009, og tok over sjefstolen etter Philippe Val. Val var sjefredaktør for magasinet i 17 år, fra 1992 til 2009. Det var han som var sjefredaktør da magasinet valgte å publisere de danske karikaturtegningene av profeten Mohammed.

- Jeg har mistet alle vennene mine, sa han i et intervju med France Inter i går, ifølge lepoint.fr.

Fra 2009 til 2014 ledet han France Inter.

- De var virkelig levende mennesker som var opptatt av å få andre til å le. De ble drept, det er et grusomt angrep. Men vi må ikke la stillheten ta over, vi må gå sammen mot dette forferdelige som har skjedd, fortsetter han.

En rekke aviser verden over markerer angrepet på ulike måter på sine forsider i dag. Philippe Val foreslo i går at avisene i dag skulle ta navnet Charlie Hebdo.

- Det hadde vært fint om alle aviser kalte seg for Charlie Hebdo i morgen. Hvis hele Frankrike kalte seg Charlie Hebdo, ville det vist at vi ikke er enige med terroristene, og at vi aldri vil la latteren dø ut. Det er demokratiet som står på spill: Dette er en krigshandling, sier han.

1992: Fra venstre er tegnerne Jean Cabut, kjent under navnet Cabu, Francois Cavanna, daværende sjefredaktør Philippe Val og tegneren Georges Blondeaux, kjent under navnet Gebe. Jean Cabut er blant de drepte tegnerne. Foto: NTB Scanpix
1992: Fra venstre er tegnerne Jean Cabut, kjent under navnet Cabu, Francois Cavanna, daværende sjefredaktør Philippe Val og tegneren Georges Blondeaux, kjent under navnet Gebe. Jean Cabut er blant de drepte tegnerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer