Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har mistet kraften

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (86) merker alderdommen på kroppen. Nå begynner hans kjente evner å bli svakere.

(Dagbladet:) Han er blitt 86 år, mannen som skal ha helbredet 50000 mennesker med sine såkalte varme hender og klarsyn.

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad merker alderdommen på kroppen. Syn og hørsel har blitt svakere, det samme har også hans kjente evner.

Norges mest kjente 86-åring er ute med sin tredje og kanskje siste bok, «De gode gjerninger».

- Holder på å forsvinne - Det jeg opplevde i ungdommen og manndommen med klarsyn begynner det å bli slutt på. Jeg tar hensyn til at jeg er gammel. Og jeg vet at alderdommen kan skape hukommelsestap og åreforkalkninger. Dette med at jeg plutselig får beskjed om hva jeg må si, det holder på å forsvinne. Snåsamannen har mista krafta si, sier Joralf Gjerstad til Dagbladet.

- Når du blir gammel så kan du begynne å tulle, selv syns jeg ikke at jeg gjør det nå, men det kan jo også være tull, ler han.

Dagbladet møter en varm og glad Joralf Gjerstad på Gyldendal Forlag i Oslo. Mannen er klar til å ta fatt på det første av dagens mange intervjuer.

Det er mange mennesker som opplever at «Snåsamannen» har gitt dem veldig mye. Profilerte mennesker som Petter Northug, Hanne Krogh og politiinspektør Hanne Kristin Rohde har alle bedt Joralf Gjerstad om hjelp.

Hans nye bok er full av historier fra folk som på en eller annen måte har fått hjelp av mannen fra Snåsa, og budskapet er enkelt: «du skal tjene det gode».

Pågangen har vært stor etter at han for alvor ble kjent i 2008 gjennom biografien «Snåsamannen» forfattet av Ingar Sletten Kolloen.

Nå har 86-åringen offisielt sluttet å helbrede folk.

Ikke alltid lett Gjerstad var ung da han fikk det han kaller for nådegaven, og det har ikke alltid vært lett.

- Da jeg var ungdom hadde jeg mye plager, ingen visste hva jeg gikk med. Etterhvert ble jeg sterkere, det førte til at jeg gikk inn i meg selv. Det var veldig vanskelig å ta avgjørelser, men jeg klarte ikke å la det være. De avgjørelsene om å hjelpe folk har resultert i det jeg er kjent for i dag, sier Gjerstad.

- Det har hendt at jeg har sett ting som jeg ikke har turt å gjøre noe med. Da brannalarmen gikk i Snåsa kunne jeg sitte ved bordet hjemme og fortelle Signe hvor det brant. Men jeg turte ikke si det. Jeg ville ikke komme i den situasjonen der folk begynte å spørre meg hva som hadde skjedd.

- Ville vært lasaron Det var kjærlighet fra første stund da Joralf møtte Signe.

- Jeg var veldig sikker da jeg møtte Signe. Det var vi begge to. Jeg kunne aldri ha hatt noen andre. Hun har vært beskjeden, og har stått i tjeneste for meg på en måte som er ubegripelig. Hadde jeg ikke hatt Signe ville jeg vært en lasaron, ler Gjerstad.

Paret har vært gift i 58 år.

I 2001 ble Gjerstad tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin omtanke. Kona Signe har blitt tildelt samme heder for å ha stått ved hans side i tykt og tynt.

- Hun har gjort veldig mye godt for meg og hun bryr seg ikke om hva folk mener. Hun er seg selv. Og hun tar hensyn til mennesker som plages, for meg er hun en stor engel. Jeg kan ikke takke henne nok, sier Gjerstad.

Gjerstad frykter ikke døden.

- Personlig vil jeg oppfordre folk til å leve livet når de lever og glede seg over det og ikke begynne å tenke over døden i 60-årsalderen. Det ødelegger livsgleden man er født med. Jeg tror det finnes et liv etter livet. Mange vil sikkert protestere på det, men det er det jeg tror, sier Gjerstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media