Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har møtt en mor som sier det er muslimers plikt å hate jøder

Jeg er vant til å høre en del uvirkelige historier om Norge, nordmenn og den vestlige kulturen fra ungdom som er født i muslimske hjem.

DISKRIMINERING: - Altfor mange unge mennesker i dag som er opptatt av diskriminering, er selv med på å diskriminere andre. Noen ganger oppleves det som om noen minoriteter har fripass for å diskriminere majoriteten eller andre minoritetsgrupper, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DISKRIMINERING: - Altfor mange unge mennesker i dag som er opptatt av diskriminering, er selv med på å diskriminere andre. Noen ganger oppleves det som om noen minoriteter har fripass for å diskriminere majoriteten eller andre minoritetsgrupper, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som foredragsholder kommer jeg i kontakt med mange ungdommer. I foredragene mine tar jeg ofte opp temaet menneskeverd, at alle mennesker er like mye verdt uansett nasjonalitet, kulturbakgrunn, religion eller legning. Men jeg møter en del ungdom som ikke er enig med meg.

Spaltist

Amal Aden

er forfatter og samfunnsdebattant. Amal Aden er et pseudonym. Hun kom til Norge fra Somalia i 1996, og debuterte som foratter i 2008.

Siste publiserte innlegg

Det er spesielt to grupper som noen føler seg bedre enn, det er jøder og homofile, dette er grupper de ikke vil sammenlignes med. Jeg møter ungdom det er vanskelig å tro er født og oppvokst i Norge, de har holdninger som er så forkastelige. Flere forteller meg at dette er holdninger de har vokst opp med og som både familie og venner også har.

Jeg har møtt en mor som sier det er muslimers plikt å hate jøder. Da jeg spurte henne om det er greit å hate muslimer vil hun ikke svare meg. Hun er dessverre ikke den eneste forelderen jeg har møtt som oppfordrer barna sine til å hate.

Jeg er vant til å høre en del uvirkelige historier om Norge, nordmenn og den vestlige kulturen fra ungdom som er født i muslimske hjem. Hatet mot både jøder og homofile er ikke uvanlig å vokse opp med. På en skole på Østlandet møtte jeg muslimsk gutt som sa at han var veldig glad det ikke gikk noen jøder i klassen hans, da ville han ha banket de opp kunne han fortelle. Denne gutten var ikke alene om å mene dette, han ble støttet av flere klassekamerater.

Altfor mange unge mennesker i dag som er opptatt av diskriminering, er selv med på å diskriminere andre. Noen ganger oppleves det som om noen minoriteter har fripass for å diskriminere majoriteten eller andre minoritetsgrupper. Jeg vet at også en del muslimske ungdom opplever diskriminering. Jenter og gutter som ikke slipper inn på visse utesteder fordi de har muslimske utseende. Jenter som opplever diskriminering fordi de bærer hijab. All diskriminering er forkastelig og må tas alvorlig. Hat skaper bare mer hat.

Det er noen foreldre som gjør hva som helst for at barna deres ikke skal bli for norske. Det finnes foreldre som misbruker den friheten og tryggheten det norske samfunnet har gitt dem. Det er uforståelig og skremmende hva slags tanker noen barn og ungdom har om det norske samfunnet selv om de er født i Norge. Det er utrolig hvordan noen foreldre klarer å hjernevaske barna sine med å sette dem opp mot det norske samfunnet. Barn som blir opplært til å hate. De skal hate de vantro, de skal hate enkelte etater – oftest hører jeg om hatet til barnevernet.

Jeg har møtt elever på videregående som er overbevist om at barnevernet i Norge kun tar muslimske barn. Det er så mange konspirasjonsteorier at det er vanskelig å forstå. Jeg mener det er veldig viktig å kurse foreldre om både holdninger og menneskeverd.

Jeg vil oppfordre antirasistisk senter til å informere og opplyse foreldre med minoritetsbakgrunn enda mer om hva diskriminering er. Det er også viktig å reise rundt på skoler og informere og bekjempe diskriminering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!