Tarjei Sandvik Moe (19) og Andrea Berntzen (20) er aktuelle som skuespillere i festivalen «Døgnfluer» denne helgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Tarjei Sandvik Moe (19) og Andrea Berntzen (20) er aktuelle som skuespillere i festivalen «Døgnfluer» denne helgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tarjei Sandvik Moe og Andrea Berntzen

- Jeg har opplevd å bli brukt bare for PR'ens skyld

Andrea Berntzen (20) og Tarjei Sandvik Moe (19) velger revy foran kommersiell suksess når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Man merker fort at et stort publikum eller mye penger ikke nødvendigvis er det som gjør prosjektet gøy. Det er heller et tegn på at produksjonen har gjort godt PR-arbeid i forkant, sier den tidligere «Skam»-skuespilleren.

Pengene som drar

- Jeg har vært på set hvor det eneste de ville var å ta bilder av meg for å bruke det til promotering, og prosjekter hvor de dytter meg til å gjøre endeløst mye PR.

Han mener dette har hatt større fokus enn jobben han skal gjøre på scenen.

- Det er ekkelt å kjenne på at denne siden står så sterkt i teater- og filmbransjen. Ofte er det pengene som drar.

Tarjei Sandvik Moe mener det er for mye fokus på penger og promotering i dagens film- og teaterbransje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Tarjei Sandvik Moe mener det er for mye fokus på penger og promotering i dagens film- og teaterbransje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møter Andrea Berntzen (20) og Tarjei Sandvik Moe (19) utenfor Kunsthøgskolen i Oslo, bedre kjent som KHiO, en bygning som har huset noen av Norges største skuespillere og kunstnere. Tarjei har nettopp mottatt et rykende ferskt vitnemål fra «Nissen», en skole han både har vært elev og jobbet på de siste åra, mens Andrea nylig har fullført et år på Romerike Folkehøgskole.

Denne helgen skal de begge være skuespillere i en festival som heter «Døgnfluer» hvor unge, lovende kunstnere skal lage blant annet film, teater og musikal på under 24 timer. Resultatet skal presenteres på ulike scener rundt omkring i Oslo i løpet av helgen. Ifølge festivalsjef, Simen Formo Hay, er målet å ta revyfølelsen og fellesskapet tilbake til norske scener, og på sikt være en generasjon som setter en ny standard i film- og teaterbransjen.

- Prosjekter som «Døgnfluer», hvor unge mennesker møtes og lager kunst på sine egne premisser, kan jeg fortsette å gjøre hele livet uten å få betalt for det, sier Tajei.

Litt paranoid

Både Andrea og Tarjei har kjent på kroppen hvordan det har vært å gå fra å være ukjente, helt vanlige tenåringer, til å bli nærmest kjent over natta.

- I starten var det litt merkelig, og man kan nesten bli litt paranoid. Jeg ser på folk og vurderer om de ser på meg fordi de kjenner meg igjen eller bare ser på meg helt vanlig, sier Andrea.

Hun ble nylig nominert til «beste kvinnelige hovedrolle» for sin rolle i «Utøya 22. juli» under årets «Amanda»-utdeling.

- Men det har nok vært et litt annet trykk for deg, sier 20-åringen og ser bort på medskuespilleren.

- Jeg har jo hatt folk som har fulgt etter meg og som fast kommer og ser teaterforestillingene mine ti ganger, men folk flest er jo bare hyggelig, forteller Tarjei til Dagbladet.

Festivalsjef, Simen Formo Hay gleder, seg til å jobbe med unge kunstnere og skuespillere som Tarjei Sandvik Moe og Andrea Berntzen under helgens festival. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Festivalsjef, Simen Formo Hay gleder, seg til å jobbe med unge kunstnere og skuespillere som Tarjei Sandvik Moe og Andrea Berntzen under helgens festival. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Viktig å teste ut mye forskjellig

Han har brukt tiden godt siden «Skam»-universet ble avsluttet for et år siden. Skuespilleren har medvirket i en rekke teateroppsetninger, prøvd seg som musikalartist i «Grease» og til høsten er han aktuell i den erotiske thrilleren «En affære» sammen med 25 år eldre medskuespiller Andrea Bræin Hovig.

- Man må lete seg litt fram i de ulike sjangrene og prosjektene for å finne ut av hva man faktisk har lyst til å gjøre i seinere tid, forteller han.

Ikke gi for mange råd

I fjor vant 19-åringen «Gullrutens publikumspris», og i år er han nominert til «Heddaprisen» i kategorien «Beste forestilling for ungdom» sammen med Antiteateret.

Men selv om skuespilleren har fått litt fartstid i film- og teaterbransjen mener han likevel at man skal være litt forsiktig med å gi råd til andre om hvordan en skal takle suksess.

- Alle har forskjellige reiser som skuespillere, og man takler ulike situasjoner på forskjellige måter.

En «Amanda»-nominert amatørskuespiller

I motsetning til Tarjei så var det aldri en del av planen til Andrea Berntzen å bli skuespiller. Det har først blitt aktuelt det siste året.

- Jeg gikk realfag på videregående, og gjennom arbeidet med skolerevy har jeg tenkt at skuespill er gøy, men aldri at jeg kan leve av det. Men nå får vi se, smiler Andrea.

- Jeg kategoriserer meg fortsatt som en amatørskuespiller, og jeg har utrolig mye igjen å lære.

«Utøya 22. juli»-skuespiller, Andrea Berntzen, har det siste året funnet ut at hun vil prøve å jobbe som skuespiller. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
«Utøya 22. juli»-skuespiller, Andrea Berntzen, har det siste året funnet ut at hun vil prøve å jobbe som skuespiller. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Om få dager drar Tarjei til Smøla for å forberede seg til en rolle i spelet «Fru Guri av Edøy» og til høsten begynner han å jobbe ved Oslo Nye Teater. Drømmen er å jobbe mer med teater rettet mot ungdom, og han utelukker heller ikke å studere på en teaterskole i nær framtid. Helst i Oslo.

Andrea skal også bruke det neste året til å utforske skuespillerinteressen sin. Hun skal sette opp en teatergruppe med noen kompiser og gjøre det hun synes er gøyest, nemlig skrive og spille teater.

- Jeg gleder meg skikkelig til å bruke det neste året på å skape min egen arbeidsplass.

Om det blir med en «Amanda»-pris i ryggsekken eller ikke får hun vite 18. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer