<strong>FORTSATT STIGMA:</strong> mange steder er det vanskelig å fortelle andre at man ikke er heterofil, skriver Kaia Marie Rosseland. Foto: privat.
FORTSATT STIGMA: mange steder er det vanskelig å fortelle andre at man ikke er heterofil, skriver Kaia Marie Rosseland. Foto: privat. Vis mer

DEBATT

Pride:

Jeg har opplevd flere ubehagelige kommentarer eller reaksjoner fordi jeg er lesbisk

Å grue seg til å si hvem man er glad i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er den tiden på året som lesbiske, homofile, bifile, transpersoner (LHBT) og en rekke andre variasjoner av kjønn og kjønnsuttrykk, og mange streite, kaller Pride-sesongen. Selv er jeg åpen lesbisk, styremedlem i Åpne Høyre og har deltatt aktivt under Pride i flere år. Selv med alt dette, og at Norge er nest best i Europa på LHBT- rettigheter, så synes jeg det er vanskelig å skulle fortelle at jeg liker jenter.

Homo brukes fremdeles som skjellsord. Mange, inkludert meg selv, har opplevd det som vanskelig å skulle fortelle familie, venner, på arbeidsplassen eller på skolen om sin seksuelle legning, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Det gikk flere år hvor kun et fåtall av mine venner visste om min legning. Jeg turte heller ikke si det direkte, så jeg tullet det litt bort i blant. Jeg var redd for de fordommer, trusler og bemerkninger flere har møtt. Det var som for mange et livsdefinerende øyeblikk.

Reaksjoner som oppstår rundt LHBTIQ- personer kommer ofte av mangel på kunnskap. Derfor er det svært viktig at man støtter opp om kompetanseheving i barnehagen, skolen og til foreldre, idrettslag, fritidsaktiviteter og i frivilligheten. Dette slik at færre skal slippe å måtte føle det jeg følte eller bli utsatt for hets. Kunnskap og kompetanseheving sikrer et åpent og inkluderende miljø som fremmer mangfold.

Det er kanskje litt rart for noen at jeg synes det er vanskelig å si at jeg liker jenter, ettersom det ikke skal mer en titt innom Facebook-profilen min for å se at jeg trolig ikke er hetero. Som kvinne er jeg jo også ”heldig”. Det har aldri vært kriminelt å være lesbisk i Norge. Statistisk sett opplever også kvinnelige homofile mindre hets enn mannlige homofile. Den eventuelle hetsen man opplever går nok mer på uønsket seksuell oppmerksomhet fra mennesker som er uvitende og ikke har helt forståelse. Så hvorfor kan jeg fremdeles synes det er ubehagelig?

Som skeiv kommer man ut gjentatte ganger. Det at man i det hele tatt må ”komme ut” forteller oss noe om at homofili ikke er helt normalisert ennå. Jeg har hvert fall aldri opplevd at en hetero-person må fortelle noen om hvem man ligger med og hvordan det gjøres. Holdninger har heldigvis endres i takt med lovene, og man kan i dag elske den man vil i Norge. Dette er ingen selvfølge i andre land, og det er fremdeles straffbart i rundt 70 av verdens stater.

Som en relativt privilegert ung kvinne som bor i et land hvor vi har kommet langt, så er vi enda ikke mål. Det skal ikke være slik at man gruer seg til å si hvem man er glad i. Jeg ønsker ikke at andre skal ha det slik som jeg har hatt ved å grue meg til å fortelle navnet til den jeg er glad. I omgangskretsen jeg er i nå, bryr folk seg ikke om hvem man elsker. Men, jeg har vokst opp i Kristiansand, og har opplevd flere ubehagelige kommentarer eller reaksjoner. Dette kom ikke fra at jeg åpnet meg for noen, men fordi det ble en ”snakkis” i tidligere miljø at jeg da likte jenter. Det er heller ikke slik at det ikke har blitt kommentert i Oslo, men miljøet her er større, og aksepten for mangfold er ikke alltid like stor i mindre byer. Det betryggende er at det å ”komme ut av skapet” sjeldent skaper de helt store reaksjonene, og jeg kan betrygge med at folk flest bryr seg ikke. Det har til og med nesten vært litt flaut noen ganger i ettertid at jeg ikke har omtalt hun jeg har vært interessert i med navn.

Synlighet og åpenhet er det viktigste middelet mot fordommer og kunnskapsløshet. Det er ikke unormalt å være skeiv. Derfor er Pride, arbeidet til partier, organisasjoner og enkeltindivider svært viktig.

Poenget mitt med dette innlegget er at det går helt fint, og folk flest aksepterer deg for akkurat den du er. Pride er en folkefest og vi skal feire sammen! La oss feire 45 år siden diskriminering av homofili. Happy Pride!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer