«Jeg har opplevd mye lykke»

BERLIN (Dagbladet): Når andre reiser til fjells, reiser DAG SOLSTAD til hytta si i Berlin. Her tar han trikken på kryss og tvers mens han studerer tyskerne i smug. Dagbladet ble med på en vandring i forfatterens andre hjemby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke slik at jeg sitter og nistirrer på folk, men jeg prøver å studere mennesker. Noen ganger sitter jeg med notisblokka og tar notater. Men jeg faller fort i egne tanker, sier Dag Solstad.

I den selvbiografiske romanen «16.07.1941» tar han leseren med på en reise i Berlin. Her får vi innblikk i en rekke merkelige skikkelser, blant annet fra trikken: « Jeg satt på tvers overfor ham, og det var meg han kastet sine øyne på. Jeg så bort, jeg så ned. Jeg så opp, og så at den lille mannen stadig kastet sine øyne på meg, et gjennomborende blikk. » Vi sitter på trikken som slynger seg mellom grå høyblokker i det tidligere Øst-Berlin. Solstad undrer seg over om husene er bygd nylig eller om de er fra før krigen. Han sitter ofte sånn - og ser ut vinduet, eller på menneskene.

Ganske mye lykke

Vi møter Solstad en dag i oktober, lufta er mild og det er 20 grader i Tysklands hjerte. Det er lunsjtid på en av Berlins mange utekafeer i Mitte. Forfatteren bestiller seg en kopp te. Han virker lett til sinns. I Berlin lever han sitt andre liv sammen med kona Therese Bjørneboe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer