KAN KOMME MER: Jo Nesbø har skrevet en tilfredsstillende avslutning på Harry Hole-sagaen, men tviler på at han klarer å ligge unna figuren i framtida. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KAN KOMME MER: Jo Nesbø har skrevet en tilfredsstillende avslutning på Harry Hole-sagaen, men tviler på at han klarer å ligge unna figuren i framtida. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Jeg har planlagt en historie om Harry Hole, og den er ikke ferdig ennå

Nesbø hinter om flere Harry-romaner.

(Dagbladet): Mange Nesbø-fans trodde «Gjenferd» (2011) skulle bli den siste boka i serien om Harry Hole. Kanskje ikke så rart, siden hovedpersonen ender historien full av kuler.

I fjor kom det likevel en ny Hole-roman, men «Politi» ble av mange lest som en slags epilog til sagaen om den plagede politimannen. At planene om å filmatisere «Snømannen» skrider framover, kan leses som nok et tegn på at Hole-æraen er over, siden Nesbø tidligere har sagt at han er skeptisk til at Hole skal fremstilles av en skuespiller før han er helt ferdig med ham i bokform.

Har planlagt flere historier Selv har Jo Nesbø aldri uttalt seg definitivt om hvorvidt norgeshistoriens mest populære krimromanserie er over eller ikke. Men i et nytt intervju med engelske Daily Express går han langt i å hinte om at det kommer flere Harry Hole-fortellinger.

- Jeg visste da jeg skrev «Gjenferd» at det ikke ville bli slutten, men at det ville se ut som slutten. Det er bare meg som leker med seriens natur, sier forfatteren.

- Jeg har historien jeg har planlagt for Harry, og den er ikke ferdig enda. På den annen side trenger jeg pauser fra ham, siden det er et mørkt og mentalt tøft univers å tilbringe for mye tid i, sier han.

Nesbø sier samtidig at han vil være fornøyd med hvordan serien rundes av, dersom Politi blir stående som punktum.

- Etter «Politi» gikk det opp for meg at dette kan bli stående som den siste boka i serien, og selv om det innebærer at jeg ikke får skrevet alle historiene jeg har klekket ut for Harry, ville det ikke være noen dårlig avslutning, sier han.

Skjer «sannsynligvis» Nesbø, som nylig slapp den frittstående, ikke-Harry-relaterte krimromanen «Sønnen» og har et helt nytt krimunivers på trappene i form av romanene «Blood on Snow» og «Blood on Snow 2: More Blood», forteller at «Politi» har gitt ham muligheten til å forlate Harry Hole-universet en gang for alle.

- Jeg gir meg selv den muligheten sånn at jeg kan la det være med det. Men det som vanligvis skjer etter at det har gått en stund, er at jeg får lyst til å henge med Harry igjen. Så det er det som sannsynligvis skjer, sier Nesbø.