«Jeg har registrert en del historiesomskriving om det rødgrønne prosjektet. Jeg bruker en god del plass på det.»

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla om sine politiske memoarer. Vi fulgte pressekonferansen direkte.

OM SITT POLITISKE LIV: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla løfer på sløret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OM SITT POLITISKE LIV: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla løfer på sløret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet): Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla har lenge varslet at hun skriver på en selvbiografi. Det eneste som har vært kjent hittil, er at boka «Memoarer» kommer i høst.

I dag tok hun bladet fra munnen under forlaget Cappelen Dammns pressekonferanse om høstens boklanseringer.

Boka vil ha et særskilt fokus på det rødgrønne prosjektet, avslørte Valla.

- Boka er preget av stor åpenhet, både om meg selv og om andre, sa hun under pressekonferansen.

Historieomskriving Overfor Dagbladet utypder hun:

- Jeg har opplevd en del historiesomskriving om det rødgrønne prosjektet etter at jeg gikk av. Både om hva vi tenkte og hva vi gjorde i begynnelsen og i årene før. Jeg bruker en god del plass på det.

- Det å være åpen og tydelig har en omkostning, og det er ikke noe alle vil sette pris på. Det er jeg også beredt på, for dette er min historie, sa Valla til de oppmøtte forlags- og pressefolkene.

Hun vil ikke utdype hvem hun tror vil sette kaffen i halsen når boka kommer ut:

- Det vil jeg ikke spekulere i, men når man skriver samtidshistorie, som selvbiografier er, så ligger det i sakens natur at ikke alle blir like fornøyde. Det å skrive en selvbiografi uten også å ta med de mindre hyggelige sidene, det er det ikke mye vits i, sier hun til Dagbladet.
  
«Min historie» Etter at et uavhengig granskningsutvalg nedsatt av LO hadde konkludert med at hun hadde trakassert LOs internasjonale rådgiver Ingunn Yssen valgte Valla å gå av som LO-leder 9. mars 2007.

Valla har tidligere gitt ut bok det som utviklet seg til Valla-saken. Hun forteller at den nye boka spenner over et langt politisk liv i arbeiderbevegelsen - og også om tiden etter hun gikk av som LO-leder.

- Boka beskriver en reise fra en liten bygd i Nord-Norge inn i maktens ulike korridorer på Youngstorget i Oslo, sa Valla.
Likestilling Hun forteller boka handler om likestilling, likelønn og arbeiderrettighter, som sykelønn. Hun har tidligere refset statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for å føre en «umenneskelig asylpolitikk».

Dersom det rødgrønne prosjektet skal ha livets rett etter valget i 2013, mener hun Arbeiderpartiet og de rødgrønne må slutte «å drive inn mot sentrum» i alsken saker. De må i mye større grad tale de svakes sak, mener hun.

- Folk er misfornøyrde. Jeg møter flere tillitsvalgte rundt om i Norge som er sinte og frustrerte etter vikarbyrådirektivet, sier hun til Dagbladet.  

Bokhøst Dagbladet streamet live fra Cappelen Damms pressekonferanse om høstens boklanseringer.

Blant forfatterne som ga smakebiter og nytt fra sine bokprosjekter, var blant andre kunnskapsminister og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen.

- Motstand Halvorsen, har skrevet bok sammen med politisk journalist Lilla Sølhusvik.
Den mangeårige SV-lederens selvbiografi tar også for seg det rødgrønne prosjektet.

- Det er skummelt, fordi vi er midt oppe i det fremdeles, sa Halvorsen.

Sølhusvik berømmet Halvorsen for å oppfordre til også å nytte kilder som ikke «er de fremste i fanklubben».

- Motstand gjør oss sterkere, sa Halvorsen.

Disse forfatterene delotk også, og leste utdrag fra nært forestående utgivelser:

Eivind Hofstad Evjemo gir ut romanen «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet» - om en kommune i Norge anno 2012, ifølge forfatteren selv. 

Eystein Hanssen gir ut krimromanen «Triangel». Dette er tredje bok om hovedpersonen «Ellie», som jobber som etterforsker i Oslo-politiet.
 
Vigdis Hjorth har - av alle ting - skrevet om en kommunikasjonsrådgiver som kjemper mot innføringen av EUs postdirektiv. Roman har fått tittelen: «Leve posthornet!»

Levi Henriksen har skrevet fortellingene «Postkort fra alle tings utkant». Han debuterer i høst også som barnebokforfatter med «Engelen i Djevelgapet».

Taran Bjørnstad gir ut ungdoms- og voksenromanen «Picasso-kvinnen», om en kvinne som oppfatter seg selv som stygg, men som dyrker et alter-ego som pen på nettet.

Wenche Myhre, poplegenden, som blant annet er kjent og kjær for slageren «Når jeg blir 66», forteller sin historie i biografien «66», som er forfattet i samarbeid med Mona Levin. Myhre fyller 66 år 15. februar.

Gro-Helen Tørum - sjaman - har skrevet om sitt liv i boka «Sjaman på høye hæler».
 
Saken ble utvidet underveis i pressekonferansen. Dette er endelig versjon.

Les også:

Disse bøkene kan du se fram til i høst.
Utdrag av flere av høstens bøker i Dagbladets sommerbokserie.
Anmeldelse av Gunnar Staalesens nye «Der hvor roser aldri dør».
Intervju med Gunnar Staalesen  

FAKTA: Cappelen Damn AS

• Cappelen Damm AS er en kultur- og kunnskapsbedrift som omfatter bokhandel, bokklubber, distribusjon og forlagsvirksomhet innenfor et bredt utvalg titler i alle sjangrer, både på papir og i elektronisk form.

• Cappelen Damm eies av mediekonsernene Bonnier og Egmont med 50 prosent hver.

• Forlaget utgir mer enn 1500 nye titler hvert år - fra norsk og oversatt skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, dokumentar- og faktalitteratur, bøker og læremidler for skole og høyere utdanning til magasiner, kart og spill.

kilder: Cappelen Damm AS/Wikipedia.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer