EVIGUNG: Bruce Dickinson er fremdeles høyt og lavt på scenen selv om han har rundet 50 år. Dagbladet møtte Iron Maiden-vokalisten i forbindelse med sist helgs Berlin-konsert. Foto: John McMurtrie.
EVIGUNG: Bruce Dickinson er fremdeles høyt og lavt på scenen selv om han har rundet 50 år. Dagbladet møtte Iron Maiden-vokalisten i forbindelse med sist helgs Berlin-konsert. Foto: John McMurtrie.Vis mer

- Jeg har respekt for Lady Gaga

Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson om suksessen, fansen, Lady Gaga og det å turnere med sønnen.

BERLIN (Dagbladet): - Om noen hadde fortalt meg for 30 år siden at jeg i 2011 fremdeles skulle løpe rundt på scenen og synge Iron Maiden-sanger? Jeg ville definitivt ha blitt svært skeptisk, haha - men hva kan jeg si, vi er her fortsatt, sier en opplagt Bruce Dickinson.

Dagbladet møter den 52 år gamle Iron Maiden-vokalisten backstage i Berlin, like før bandet skal på scenen foran et utsolgt O2 World.

Global interesse Platesalg og turnévirksomhet vitner om at popularitetskurven fremdeles er stigende. Bandets siste plate «The Final Frontier» ble nummer en i 28 land og denne uken slipper de samleplaten «From Fear to Eternity», som tar for seg bandets katalog fra 1990 og frem til i dag. Dickinson har sin teori:

- Jeg tror det skyldes at vi faktisk er ganske gode på det vi gjør. Det er en stor etterspørsel etter ærlig og ektefølt rockemusikk, fremført på en bra måte. Også har vi jo dette lille Maiden-universet som jeg tror folk liker å være den del av.

SELVERKLÆRT MAIDEN-FAN: Lady Gaga uttalte nylig til Rolling Stone at Iron Maiden forandret livet hennes etter å ha vært på en konsert med britene i Tampa, Florida. Foto: AP Photo/Evan Agostini/file
SELVERKLÆRT MAIDEN-FAN: Lady Gaga uttalte nylig til Rolling Stone at Iron Maiden forandret livet hennes etter å ha vært på en konsert med britene i Tampa, Florida. Foto: AP Photo/Evan Agostini/file Vis mer

Og bandet har sine egne fotsoldater til å spre det glade budskap.

- Før var det jungeltelegrafen, nå er det sosiale medier. Folks ærlige anbefalinger betyr mye mer enn et presseoppslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I filmen «Flight 666», som dokumenterer verdensturnéen «Somewhere Back in Time», hvor Dickinson selv fly bandet rundt kloden, ser man at det finnes Maiden-fans i alle former og fasonger verden over.

SOM FAR SÅ SØNN:  Austin Dickinson (nummer tre fra venstre) gjør det skarpt som rockesanger om dagen. Bandet hans, Rise to Remain, er snart plateklare og har allerede fått priser av prestisjetunge Kerrang! og Metal Hammer. Foto: EMI
SOM FAR SÅ SØNN: Austin Dickinson (nummer tre fra venstre) gjør det skarpt som rockesanger om dagen. Bandet hans, Rise to Remain, er snart plateklare og har allerede fått priser av prestisjetunge Kerrang! og Metal Hammer. Foto: EMI Vis mer

- Jepp, det er nok et Maiden-gen som har mutert på et globalt nivå. Og det er helt ok for meg, sier Dickinson og ler.

Men hva er det som gjør at et band som Iron Maiden fortsatt appellerer til fjortenåringer?

- Jeg får sitere et Blur-album: «Modern Life is Rubbish». Vi prakker alskens teknologi og dippedutter på de unge. Noen ganger trenger man å flykte litt og da er rock 'n roll en fin ting å fordype seg i. Vi er et ikonisk band og leverer fremdeles store show. Men det viktigste er at vi fremdeles lager ny musikk. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi ikke fått nye fans.

Maiden-Gaga Til og med Lady Gaga er erklært Maiden-fan?

HENDIG FARKOST: Ed Force One heter det spesialbygde flyet bandet cruiser kloden rundt i fra tid til annen. Foto: John McMurtrie.
HENDIG FARKOST: Ed Force One heter det spesialbygde flyet bandet cruiser kloden rundt i fra tid til annen. Foto: John McMurtrie. Vis mer

- Ja, hun dukket opp backstage i Tampa hvor vi spilte for noen uker siden. Det var veldig hyggelig, faktisk. Hun sa at hun likte showet vårt.

Gaga har senere uttalt at samholdet mellom Maiden og fansen var noe hun skulle ønske hun kunne få oppleve 30 år ute i karrieren. Kan popindustrien lære noe av Iron Maiden?

- Jeg synes det er vanskelig å forholde meg til dagens popverden. Det handler mer om å være berømt enn å være artist. Man blir ikke artist av å være kjendis, men noen artister kan selvsagt være kjendiser. Jeg har inntrykk av at Lady Gaga i alle fall prøver å gjøre noe artistisk i måten hun presenterer seg selv på og det hun gjør, og det respekterer jeg henne for. Jeg har hørt at showet hennes er bra, men jeg har ikke sett det.

Sønnen varmer opp På denne delen av turnéen har dere med dere Rise to Remain som oppvarmingsband, hvor sønnen din, Austin, synger. Var det et vanskelig valg å ta? Det kan jo være en tøff jobb å varme opp for et band med en såpass hengiven fanskare.

- Austin ville egentlig ikke gjøre det, men jeg overtalte ham. Han var redd for at folk skulle tro at de fikk jobben bare fordi han er min sønn. Noe som er det reneste sprøyt. De har fått platekontrakt med EMI, bandet har gjort bøttevis med konserter i England og har vunnet priser for beste nye band i både Kerrang! og Metal Hammer. Det holder for meg. Jeg tror de gjør seg selv en stor tjeneste, reaksjonene har nemlig vært fenomenale, parerer en tydelig stolt pappa.

Ser du noe av deg selv i Austin på scenen?

- Hehe, det er jo vanskelig å ikke gjøre det, jeg er jo tross alt hans far. Men det er moro. Hans største kritiker er faktisk hans bror, som jobber i turnéstaben til Maiden. Han følger med hver eneste kveld og biter seg merke i hver lille detalj. Jeg har fulgt med på gutta siden de var 16 og har bevisst ikke blandet meg. Jeg synes de har noe eget og det skal de få utvikle i fred.

Siste skanse? Dickinson var ute av Iron Maiden på store deler av 90-tallet, før han kom tilbake i 1999. Hadde du noen gang trodd at dere skulle komme så langt?

- Jeg har respekt for Lady Gaga

- Hm, jeg hadde jo håpet at vi skulle gjøre det bra, men jeg hadde aldri trodd at vi skulle komme opp på det nivået vi er i dag.

Enkelte har spekulert i at «The Final Frontier» er bandets siste plate. Har dere nådd toppen?

- Nei, jeg tror faktisk ikke det. Vi har mer på lager, avslutter Bruce Dickinson.                                   
 
Iron Maiden spiller i Telenor Arena 6. juli.