VIKTIG STEMME: Jan Tystad vært journalist i 57 år. I boka «Korrespondentliv» forteller han om sitt liv, her fra boklanseringa i Bergen litteraturhus. Foto: Kapabel Forlag
VIKTIG STEMME: Jan Tystad vært journalist i 57 år. I boka «Korrespondentliv» forteller han om sitt liv, her fra boklanseringa i Bergen litteraturhus. Foto: Kapabel ForlagVis mer

- Jeg har rykket ut til kriser og konflikter i hele mitt liv

I boka «Korrespondentliv» skriver Jan Tystad om sitt liv.

iBERGEN/OSLO (Dagbladet): Journalist, utenriksreporter og korrespondent Jan Tystad (80) har vist sterke holdninger i sine reportasjer gjennom mer enn 50 år.

En Robin Hood

Han har aldri vært en viljeløs marionett eller et mikrofonstativ for makthavere - snarere en journalistikkens Robin Hood.

- Jo, det kan du si. Robin Hood har vært mitt ideal siden jeg var gutt. Han er en anstendig røver, sier Jan Tystad.

Denne uka gir han ut boka «Korrespondentliv» om sitt lange liv som journalist verden rundt. Han har sett og opplevd mer enn de fleste av urett og elendighet.

-Journalistikk har vært mitt liv, slår den gamle Dagbla’journalisten fast og legger til:

Fremdeles aktiv

- «Korrespondentliv» er glimt fra mine 57 år i pressen. Her er utdrag av noen av mine intervjuer. Den røde tråden er min interesse for konfliktområder, flyktninger og barn i krig. Jeg har rykket ut til kriser og konflikter i hele mitt liv.

Hans 80-årsgave fra kona Alix var en reise til Hellas i sommer.

Der oppsøkte han flere flyktningeleirer og fikk oppleve den ufattelige krisa på nært hold. Det resulterte i en stor artikkel i Dagbladet.

- Bekymret for journalistikken

- Hensikten med en boka er å håpe at den vil inspirere mediestudenter og yngre journalister, sier Tystad med alvorlig mine.

- Jeg er oppriktig bekymret for journalistikken, og håper at boka kan åpne for diskusjon og kanskje forandre holdninger i pressen.

- Medievirkeligheten preges i stadig større grad av eiernes profittjakt. Utenriksstillinger og korrespondentkontorer legges ned, sier Tystad.

Fattige og rike

Jan Tystad vokste opp i Bergen under annen verdenskrig. Hva krig og urettferdighet gjør med oss, må ha preget ham og hans valg: han kom til Dagbladet i 1966, og ble avisas London-korrespondent i 1969.

-Jeg har bodd i London i mer enn 35 år, sier Tystad:

- I boka skriver jeg om en skremmende utvikling: den stadige større forskjellen mellom fattige og rike. Jeg ser den i Storbritannia, jeg ser den i Norge - og i resten av verden. De rike blir bare rikere.

Stolt og glad

Jan Tystad er bærer av den gamle, gode Dagblad-sjelen. 80-åringen legger ikke skjul på at han er stolt og glad for å ha fått muligheten til å jobbe verden rundt og rapportert hjem til Norge.

- Jeg har vært heldig, sier han og ber oss som er igjen om å stå opp for den anstendige journalistikken:

- Jeg har hatt et innholdsrikt liv og har vært så heldig å få beholde helsa. Har måttet sluttet å jogge rundt i Hampstead, der jeg bor. Men jeg går turer i parken, forteller han.

«En verdensreporter»

«Korrespondentliv» er Jan Tystads sjette bok. For fem år siden kom «Tause mordere», en bok om groteske krigsvåpen. To bøker om barn i krig er det også blitt.

- Våpenindustrien lager bare mer og mer faenskap, sier Tystad.

- Jeg har sett så mye død og elendighet. Jeg har vel overlevd ved å skrive om det, gi min stemme til mennesker i nød og få utløp for min sosialdemokratiske og til tider radikale politikk.

I forordet til boka skriver læregutt og kollega, Ole Torp:

«Jan Tystad er en verdensreporter med samvittighet, simpelthen. De lager dem ikke sånn lenger.»