Robert Stoltenberg

- Jeg har savnet det

Det er inspirerende å jobbe med unge folk, sier Robert Stoltenberg om humorsamarbeidet med Herman Flesvig.

PROGRAMLEDER: Robert Stoltenberg er for første gang programleder for NRK Sommeråpent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Robert Stoltenberg er for første gang programleder for NRK Sommeråpent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det ble litt stivt smil. Men kanskje det passer til denne rollen?

Robert Stoltenberg (54) kaster ut et av sine mange undrende, retoriske spørsmål mens han poserer foran fotografen ved en sommergrønn gressplen på Marienlyst i Oslo.

NRK-profilen er kjent for sine mange, folkekjære roller som «Narvestad» og «Pirka» i «Borettslaget», og de seineste åra for ulike fjes i småsnutter sammen med Herman Flesvig (27).

Denne sommeren tok 54-åringen fatt på en ny rolle – programlederrollen. Sammen med Ingrid Gjessing Linhave ledet han seerne gjennom årets første uke av NRK Sommeråpent.

Robert Stoltenberg

  • Født 17. april 1965 i Fetsund.
  • Norsk skuespiller og komiker som er kjent for sine allsidige roller i komiserien Borettslaget.
  • Aktuell som programleder i NRK Sommeråpent.

- Jeg synes det er en spennende utfordring. Det er veldig annerledes å være Robert på tv, ikke spille figurer og gjemme seg bak skjegg eller parykk, sier han noen dager før han skal i ilden.

Stoltenberg har tidligere fortalt Dagbladet at han trives med å spille ulike figurer og at «den vanskeligste rollen er å være seg selv». Programlederrollen føler han seg derimot ganske trygg på.

- Jeg liker bedre å stille spørsmål enn å svare på dem og måtte levere noe. Derfor har jeg egentlig ikke blitt så mye intervjuet. Jeg synes ikke at jeg er så interessant at jeg trenger å snakke om meg selv hele tiden. Alle er interessante. Hvorfor er jeg mer interessant enn andre?, spør han.

UT PÅ TUR: Robert Stoltenberg testet campinglivet med NRK i sommer. Nå drømmer han om egen campingvogn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT PÅ TUR: Robert Stoltenberg testet campinglivet med NRK i sommer. Nå drømmer han om egen campingvogn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Startet i NRK med tvillingbroren

Selv om Stoltenberg nå er mest kjent som komiker, har han lang erfaring som programleder. Han har ledet flere radiosendinger og startet NRK-karrieren som programleder for tv-programmet «Panorama» sammen med tvillingbroren Harald Stoltenberg i 1990.

- Da ble vi gjenkjent på gata og jeg opplevde det å være kjendis som mye større enn i dag. Det var spennende og noe vi hadde strevet etter, men så var det ikke så digg å bli kjent likevel, så jeg bestemte meg for å jobbe bak kamera og søkte regi-linja på Lillehammer, forteller han nå.

De to tvillingbrødrene jobber begge i mediebransjen, og hadde allerede fra barns ben vært drilla på hjemmebane for å være skikkede til å lede program, minnes Stoltenberg med smil om munnen.

- Vi var veldig inspirert av tv da vi var små, og startet å lage parodier på Fleksnes. Vi var tre brødre som likte å være kreative og lagde ulike program som vi tok opp. Og det var blodig alvor, med kjøreplaner og regi. Spesielt storebroren vår sørget for at det var veldig rigid og strengt, sier han, smiler og legger om stemmen for å vise hvordan de lekte programledere og satte over fra studio til reportasjer.

- Vi lagde mye trist, som «nå setter vi over til sykehjem, og her er det ikke særlig hyggelig». Vi lekte faktisk mye av det samme jeg gjør i dag, sier han og smiler.

Stoltenberg visste alltid at «noe innen media» var karriereveien for ham, og lagde også tidlig avis, både for familien og skolen.

- Vi drev egen avis som vi kalte «Stoltenberg Tidene», og sendte ut til slektninger. Og da jeg var 14 år ble jeg redaktør i skoleavisa, forteller han.

- De kuleste på skolen var de som stod på hjørnet og røyka, og var fulle på fest, mens vi var forsiktige. Det var ikke kult å være flink på skolen. Men å være redaktør i skoleavisen, gjorde at jeg kunne være kreativ. Vi dro blant annet på reportasjetur hit, sier han og forteller om første gang han besøkte NRK og møtte Dan Børge Akerø i døra.

- Det var stort, og vi tok bilde av han til avisa. Jeg har den artikkelen ennå.

Veteran

Nå er det Stoltenberg selv som er NRK-veteran, med sine nesten 30 år på huset. Likevel gjør han nå flere prosjekter som minner om ting han gjorde i starten av karrieren, blant annet humorsamarbeidet med Herman Flesvig.

- Det er inspirerende å jobbe med unge folk. Det vi har laget sammen er lite pretensiøst, nesten som i studietida da vi gikk ut på gata og lagde rare ting. Jeg har savnet det litt, de siste åra har jeg jobbet med mange store produksjoner og mye som må planlegges.

- Kanskje er jeg litt tilbake til der det begynte, ellers så har jeg holdt på med noe av det samme hele tiden, legger han til.

MOR OG SØNN: Jeanette (Robert Stoltenberg) og Kristoffer (Herman Flesvig), kjent fra NRK Underholdning. Foto: NRK
MOR OG SØNN: Jeanette (Robert Stoltenberg) og Kristoffer (Herman Flesvig), kjent fra NRK Underholdning. Foto: NRK Vis mer

Vil ha campingvogn

Noe Stoltenberg ikke har gjort så mye av, er camping, som er årets tema for NRK Sommeråpent. Produksjonen besøker campingplasser rundt om i Norge, og Stoltenberg mener tematikken har gitt mersmak.

SAMBOERE: Robert Stoltenberg og kjæresten Christian Grønvold som jobber som art director i Dagbladet Magasinet. FOTO: TORE SKAAR.
SAMBOERE: Robert Stoltenberg og kjæresten Christian Grønvold som jobber som art director i Dagbladet Magasinet. FOTO: TORE SKAAR. Vis mer

- Jeg synes det virker som en kul ferieform. Jeg drømmer faktisk om å kjøpe meg campingvogn, og har sjekket finn.no. Det er masse store, fine, fete campingvogner eller bobiler til salgs. Du får mye hus for pengene.

Han er opptatt av å utforske forskjellige miljøer, kulturer og folk.

- Jeg elsker å glo på folk, og blir aldri mett av det. Det er alltid noen interessante folk å kikke på, derfor kjeder jeg meg aldri, forteller han.

Seinere i sommer skal han feriere med samboer Christian Grønvold både i inn- og utland. Men Stoltenberg røper at han egentlig ikke trenger dra langt for å være fornøyd.

- Jeg synes det er kjempegøy å ta T-banen eller trikken til Grønland eller Grünerløkka. Frogner er hyggelig nok det. Men det er mer spennende og nesten som å være i et annet land å komme til Tveita eller Tøyen, sier han.

Han har det også overraskende gøy på jobb.

- Jeg føler meg privilegert som får holde på med så mange forskjellige ting, og ha den variasjonen som dette huset byr på. Jeg er veldig heldig som fortsatt er i gamet. Det er ikke gitt i min alder. Det er høy «turn over» her og nye folk hele tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer