FAST MØTESTED:  Forfatter Nils Harald Sødal og Sarah, som er anonymisert, har hatt fast møtested på en kafe på Bussterminalen i Oslo. Der har de møttes gjentatte ganger i løpet av det siste året, hvor hun har fortalt om sitt liv på flukt med gjentatte voldtekter, mens Sødal har notert. Nå er boka «Fuglene under himmelen» klar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAST MØTESTED: Forfatter Nils Harald Sødal og Sarah, som er anonymisert, har hatt fast møtested på en kafe på Bussterminalen i Oslo. Der har de møttes gjentatte ganger i løpet av det siste året, hvor hun har fortalt om sitt liv på flukt med gjentatte voldtekter, mens Sødal har notert. Nå er boka «Fuglene under himmelen» klar. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg har seks barn, men aldri hatt sex

Sarah har vært på flukt siden hun var seks år. Nå har hennes utrolige historie blitt bok.

Les anmeldelsen av «Fuglene under himmelen» her.

(Dagbladet): - Sarah er hundre gangere større enn boka. Det er frustrerende, for mye av det hun forteller lar seg nesten ikke fange opp av språket. Hun minner meg på skjørheten i livet, samtidig som hun har en enorm personlig styrke, sier forfatter Nils Harald Sødal.

Han sitter sammen med Sarah, som er anonymisert, i en kafe på Bussterminalen i Oslo. Hun tok kontakt med ham fjor, etter å ha funnet navnet hans på Internett. Sarah hadde et sterkt behov for å fortelle sin historie.

Som seksåringen måtte hun flykte da borgerkrigen brøt ut i Sudan. Hun mistet familien, og levde alene på flukt. Gjentatte ganger ble hun voldtatt, noe som har resultert i seks barn. I 1999 flyktet hun til Norge. Her fortsatte overgrepene.

Nå er «Fulgene under himmelen» å finne i bokhandelen.

- Råtnet - Jeg har vanskelig for å stole på andre. For eksempel har jeg aldri spist andres mat, fordi jeg er vant til å bli slått hvis jeg gjør det. Jeg har seks barn, men aldri hatt sex. Det jeg har opplevd ligger i meg, derfor har jeg alltid trukket meg unna folk. Med Nils Harald fikk jeg noen å snakke med. Det har vært som en pose med kjøtt som har ligget og råtnet, som nå endelig har fått luft, sier Sarah og smiler.

I fjor var hun gjennom en rettssak. Barnevernet fratok henne den yngste sønnen på brutalt vis. Sødal var vitne, og Sarah vant.

Sødal opplever stor forandring hos Sarah gjennom det siste året. Han beskriver henne som tidligere innkapslet, og nå som levende og glad.

- Jeg reagerte på bakgrunnen for hastevedtaket til Barnevernet. Det står at hun samtykket i å ha disosiativ lidelse. Det er en kontroversiell diagnose, som hun ikke vet hva er. Det er sterkt å høre hvordan sønnen ble hentet - Sarah ville ringe politiet, men de var jo allerede der. Det var mye som ikke stemte, derfor var det liten tvil om at jeg ville vitne. Også vant vi. Du vant!, sier Sødal.

Gjenforent etter 29 år Sarahs barn er mellom seks og 24 år. Hun forteller at de er nysgjerrige på hennes historie, men at hun tar det bit etter bit.

Sarah ønsker å fortelle sin historie i bokform slik at opplevelsene kan gi styrke og støtte til andre.

- For meg er det viktig å vise at livet ikke er enkelt. Mister du noe, som mannen din, er det lett å tenke at du ikke har et liv lenger, men du har det. Det er tungt, men er du trofast og tålmodig, vil det gå bra, sier Sarah.

Hun tror det er nettopp den positive tankegangen som har holdt henne oppe på den brokete veien. Hennes tro på Gud har også være en viktig bærebjelke, blant annet når hun kom bort fra foreldrene sine som seksåring.

Siden da trodde hun at de var døde. På Bussterminalen i Norge ble hun kontaktet av ei dame, som fortalte at moren, søstera og onkelen levde. De hadde bodd i Australia siden de kom bort fra hverandre, og moren hadde stadig søkt etter Sarah.

I fjor ble de gjenforent etter 29 år. Moren og søsteren var i Norge i tre uker på besøk. 

- Det var ikke til å tro. Jeg fikk først kontakt i 2004, men jeg tenkte at de var døde. Når jeg snakket med henne i telefonen kunne jeg ikke tro det, men hjertet mitt sa at det var moren min. Alle gråt når vi møttes på Gardermoen, sier Sarah.

Faktabasert Sødal har gjort Sarah historie til en skjønnlitterær roman. «Fuglene under himmelen» er inndelt i kapitler, hvor møtet mellom forfatteren selv og kvinnen er lagt inn som rammefortelling.

Han har i liten grad mulighet til å etterprøve det hun har sagt, men har aldri tatt henne i selvmotsigelser og opplever henne som svært oppriktig.

Sødal har forandret minimalt på historien, utover å tilføre lukt og smak.

- Hun framstilte livet sitt veldig fakatabasert og nøkternt, spesielt de første åra på flukt. Derfor måtte jeg tilføre litt koloritt og tilrettlegge den litterært. Det er akkurat som om historien er lagret i kroppen hennes, uten at den har gått veien om hodet. Jeg har forsøkt å formidle stemnigen hun satte meg i, sier Sødal.