Jeg har sett demens på nært hold i min mors siste leveår. Er vi gode nok på det?

Jeg mener demensomsorgen må integreres mer og bedre innen helse og velferd og gis et mer helhetlig fokus.

Bedre kunnskaper: Som folkevalgt politiker mener jeg at jeg som «ikke-faglært» innen helse og omsorg bør lese meg opp for å styrke min allmennkunnskap om demens, skriver Hans Ek. Illustrasjonsbilde. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto
Bedre kunnskaper: Som folkevalgt politiker mener jeg at jeg som «ikke-faglært» innen helse og omsorg bør lese meg opp for å styrke min allmennkunnskap om demens, skriver Hans Ek. Illustrasjonsbilde. Foto: © Hartmut Schwarzbach / Argus / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om demens og demensomsorg blir stadig mer aktuell. Vi opplever at demens som lidelse er økende i den norske befolkning og at flere og flere blir rammet av tilstanden. Ikke bare eldre, men også yngre rammes. Derfor har man satt en grense på 65 år for å skille mellom eldre og yngre med demens, og følgelig også en forskjell når det gjelder behandling og omsorg.

Mange av oss har nok blitt kjent med personer med demens på en eller annen måte. Selv har jeg sett demens på nært hold i min mors siste leveår. Jeg har også lest boka til tidligere fiskeriminister, Jan Henry T. Olsen (Ap), som fikk demens i ung alder og i sin tid som minister. Hans historie grep meg og motiverte meg til å lære mer om sykdommen. Senere har jeg lest den nyutgitte boka til Kirsti V. Solheim «Demensguiden - Holdninger og handlinger i demensomsorgen».

Som folkevalgt politiker mener jeg at jeg som «ikke-faglært» innen helse og omsorg bør lese meg opp for å styrke min allmennkunnskap om demens. Dette gir perspektiver og grunnlag for å mene noe når vi skal styre Fredrikstad kommunes helse og velferdstilbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.