Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Jeg har sett sånne som deg på kveldstid på Karl Johan»

Her blir hun utsatt for grov rasisme.

(Dagbladet): Under kveldens episode av «Hvem bryr seg» på TV 2, tar programleder Klaus Sonstad opp et tema som er høyst aktuelt, nemlig rasisme. 

Selv om sekvensen i videoen øverst i saken er gjennomført av skuespillere, mener daglig leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen at dette i aller høyeste grad er en realitet i Norge. 

- Rasistisk sjikane er mer utbredt enn mange tror. Dette er noe mange borgere i vårt samfunn risikerer å bli utsatt for som en del av dagliglivet. En del mennesker tillater faktisk seg selv å rakke grovt ned på andre, sier Steen til Dagbladet.

I programmet «Hvem bryr seg» setter programleder Klaus Sonstad (45) søkelyset på hvor mye nordmenn egentlig bryr seg om hverandre.

«Slipper ikke inn pakkiser» Steen forklarer at diskriminering og rasistisk sjikane finner sted på mange ulike måter. Selv om det finnes statistikk om omfattende diskriminering i arbeidslivet og på boligmarkedet, er det vanskeligere å tallfeste rasistisk sjikane, sier han.

- For et par dager siden fikk vi inn en klage på at et utested på Frogner nektet å slippe inn en person, og begrunnet det med at «vi slipper ikke inn pakkiser». Da vi selv var ute og testet utesteder i Oslo, ble en ung afrikansk mann nektet inngang på fire av fem steder. Noen laget apelyder etter ham i køen, mens noen kalte ham «sotrør».  

- Kan Norge kalles en rasistisk nasjon?

- Det finnes selvsagt mange andre arenaer enn utesteder hvor rasistisk sjikane finner sted. Norge er ikke et rasistisk land, men det finnes likevel rasisme, og alle former av det lever i beste velgående - mot både afrikanere, jøder, romfolk og andre.

- Behandles som dritt I hele høst har Klaus Sonstad utfordret nordmenn på gata. Sonstad har tidligere sagt til Dagbladet at de har latt seg inspirere av blant annet «Gutten som fryser». Han håper serien vil utløse en debatt hos det norske folk.  

Steen mener det finnes ulike måter å tilnærme seg, samt forebygge rasisme på. Selv mener han at en nøkkeltips kan være å bli kjent med en person man har rasistiske holdninger mot.   

- Blir man kjent med enkeltmennesket, så har bildet ofte en tendens til å endre seg.

- Man skal ikke måtte tenke seg om når noen blir utsatt for rasisme. Noen situasjoner kan være truende, og da er det viktig å ringe politiet, men normalt sett er det ikke slik. Ingen skal behandles som dritt for den de er, legger han til.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling