NÅR VI DØDE VÅGNER: Bob Weir tar ordet under en pressekonferanse med Grateful Dead i San Francisco, oktober 1967. I år er det 50 år siden Grateful Dead ble grunnlagt,  og det nye konserter og en ny film om Weir og bandet er også klar til å bli vist for Deadheads og et knippe andre. Fra venstre ser vi Ron «Pigpen» McKernan, Bill Kreutzmann, Phil Lesh, managerne Rock Scully og Dan Rifkin, Bob Weir, Jerry Garcia, advokat Michael Stepanion og utstyrsmanager Robert Mathews. Foto: AP/NTB Scanpix
NÅR VI DØDE VÅGNER: Bob Weir tar ordet under en pressekonferanse med Grateful Dead i San Francisco, oktober 1967. I år er det 50 år siden Grateful Dead ble grunnlagt, og det nye konserter og en ny film om Weir og bandet er også klar til å bli vist for Deadheads og et knippe andre. Fra venstre ser vi Ron «Pigpen» McKernan, Bill Kreutzmann, Phil Lesh, managerne Rock Scully og Dan Rifkin, Bob Weir, Jerry Garcia, advokat Michael Stepanion og utstyrsmanager Robert Mathews. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

- Jeg har sett ting som ingen andre har sett

I sommer står de gjenlevende medlemmene av Grateful Dead på scenen under fullt bandnavn for første gang siden Jerry Garcias død i 1995. Et filmportrett av gitarist Bob Weir setter stemningen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I arbeidet med «Kurt Cobain - Montage of Heck», den nye dokumentarfilmen om Nirvana-frontmannens korte liv, har regissør Brett Morgen hatt tilgang til mengder av privat materiale. Filmtittelen henspiller på en kassett med en musikkcollage Cobain lagde i 1988, en av 108 i sitt slag som Morgen fikk tilgang til da Cobains enke, Courtney Love, lånte ham Cobains personlige arkiv. Det var Love som tok initiativ til filmprosjektet, mens Frances Bean Cobain, datter av Cobain og Love, er «excecutive producer».

Jamband

Morgens sterke film gir mye ny innsikt i Cobains liv, men bærer samtidig et visst preg av utfordringene med en såkalt «autorisert» biografisk fremstilling. I filmen forbigås bassist Krist Novoselics helt sentrale rolle i etableringen av bandet nærmest i stillhet. Trommeslager Dave Grohl blir heller ikke intervjuet, og er knapt nevnt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn