Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har simulert orgasme foran 400 mennesker. Nå kan jeg klare alt!

Vil gå fra Vogue-forsider til Hollywood-karriere.

SUPERMO(R)DELL: Skuespilleren og modellen Janicke Askevold bestemte seg ikke for å gi jernet for filmkarrieren før hun fikk barn. - Da ble det viktigere å stable en karriere på beina, sier hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
SUPERMO(R)DELL: Skuespilleren og modellen Janicke Askevold bestemte seg ikke for å gi jernet for filmkarrieren før hun fikk barn. - Da ble det viktigere å stable en karriere på beina, sier hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): - Jeg liker en utfordring, å oppsøke akkurat det jeg synes er mest skummelt, sier Janicke Askevold (32) flere ganger under intervjuet med Dagbladet.

Det forklarer hvordan hun har klart å holde seg i modellbransjen i 13 år, med jobber for Salvatore Ferragamo, Dior, og forsider i italienske Vogue og franske Marie Claire. Det forklarer hvordan hun har fått til det få nordmenn - og ikke minst modeller - har klart før henne: å få spille roller ment for franskmenn i store, franske film- og teaterprosjekter.

Og det forklarer hvorfor hun nå kaster seg ut i filmbransjens tøffeste marked og lovede land. Janicke Askevold, 32 år og småbarnsmor, skal til Hollywood og satse stort sammen med kjæresten, filmregissør Gilles Paquet Brenner.

Paris-LA Bærumsjenta har dratt til LA for noen mindre opphold allerede, men nå flytter hun med kjæreste og barn for et helt år. Skandinavia er tydelig i vinden der borte, etter suksessene til Noomi Rapace, Skarsgård-familien, og Tommy Wirkola.

SJALU: Mens Askevold må streve for å lære seg fransk og engelsk perfekt, har hun sannsynligvis avlet en kunstnerdatter. - Hele farens familie er kunstnere. Og hun vokser opp som trespråklig. Jeg blir nesten litt sjalu, jeg! Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
SJALU: Mens Askevold må streve for å lære seg fransk og engelsk perfekt, har hun sannsynligvis avlet en kunstnerdatter. - Hele farens familie er kunstnere. Og hun vokser opp som trespråklig. Jeg blir nesten litt sjalu, jeg! Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger når jeg har vært der. De liker skandinaviske utseender. Men de er helt klare på at man må snakke perfekt amerikansk, sier Askevold.

Hun har begynt å ta kurs for å finpusse engelsken.

- Både i Frankrike og USA får man bare spille stereotyper om man ikke lærer seg språket perfekt. Til nå har jeg stort sett måttet spille ungarer, finne, eller russer.

Ut av skallet Askevold begynte som modell, og tar fortsatt noen oppdrag for pengenes skyld — L'Oreal, Garnier og Galeries Lafayette, blant annet. Men med sine 32 år har hun allerede vart lenger i bransjen enn de fleste. Skuespill har blitt løsningen.

TJUKK CV: Elle, Vogue, Vanity Fair og Marie Claire er blant motebladene Askevold har figurert i. Foto: Faksimile.
TJUKK CV: Elle, Vogue, Vanity Fair og Marie Claire er blant motebladene Askevold har figurert i. Foto: Faksimile. Vis mer

- Jeg begynte med skuespill fordi jeg var så sjenert. På de første modelljobbene jeg gjorde måtte alle andre gå ut av rommet, så ukomfortabel var jeg.

Siden har Askevold kastet både klærne og den blyge fremtoningen foran kamera. Skuespillet har forandret henne.

- Før sommeren spilte jeg en gal, engelsk nymfoman i en fransk komedie. Jeg fikk to dager med øvelse før jeg ble kastet ut på scenen. Men jeg klarte å få 400 publikummere til å le. Av at jeg simulerte en orgasme. Nå tenker jeg at jeg kan klare hva som helst!

- Jeg sa jo at jeg liker en utfordring, sier Askevold med et smil.

Spilte mot smurfer Snøballen har begynt å rulle for filmkarrieren. I vår spilte hun i den franske storfilmen «Cloclo». Og hun har en rolle i den nye smurfefilmen, hvor Katy Perry har en av stemmene.

- Det var veldig rart å spille mot smurfer som ikke var der. Men den slags roller er veldig lure for å bygge et navn i USA.
Askevold sier også at småroller er viktige for å ha noe å vise til.

- Du møtes med mye fordommer når du går fra modell til skuespiller. I USA er de riktignok litt mer vennligstemte overfor modellskuespillere - de liker jo det glamorøse.

VIL GJERNE TIL NORGE: Askevold ser Barcode i Oslo for første gang. Men hun kan gjerne tenke seg å jobbe her. - Noe med Joachim Trier hadde ikke vært så verst, sier hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
VIL GJERNE TIL NORGE: Askevold ser Barcode i Oslo for første gang. Men hun kan gjerne tenke seg å jobbe her. - Noe med Joachim Trier hadde ikke vært så verst, sier hun. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer

Alderen hjelper med å fjerne modellstemplet.

- Etter hvert som man blir eldre, og ser mindre ut som en modell, blir man også mindre oppfattet som en, sier Askevold.

Til nå har alle filmrollene hennes imidlertid vært modeller.

Norsk agent Askevold har nettopp fått seg agent i Norge. Martin Braathen i Hobbart & Hobbart, den samme som Aksel Hennie, Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch bruker.

CLOCLO: Askevold spilte nylig en finsk modell i den franske storfilmen «Cloclo». Foto: Privat.
CLOCLO: Askevold spilte nylig en finsk modell i den franske storfilmen «Cloclo». Foto: Privat. Vis mer

- Jeg kjenner jo ingen i Norge enda, men jeg har veldig lyst til å jobbe her. Med Joachim Trier, for eksempel.

Askevold er også på ferie i Norge, for å passe på at datteren føler at hun er litt norsk.

- Jeg er redd for at hun kan bli ganske snobbete av å vokse opp i Paris og L.A.. Så jeg prøver å ta henne med på noen teltturer i blant, sier Askevold.

Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Så drar hun tilbake til Bærum, setter datteren i en sykkelvogn, og legger ut på en humpete, norsk landevei. 

Janicke Askevold. Foto: Privat.
Janicke Askevold. Foto: Privat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media