ULYKKELIG: Den svenske artisten Lykke Li sitt nye album «I Never Learn» ble laget mens hun var helt på bunnen, som hun selv sier det.
Foto: Warner Music
ULYKKELIG: Den svenske artisten Lykke Li sitt nye album «I Never Learn» ble laget mens hun var helt på bunnen, som hun selv sier det. Foto: Warner MusicVis mer

- Jeg har slitt med selvhat

Lykke Li (28) traff bunnen.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg skrev dette albumet på bunnen.

Lykke Li (28) snakker konsekvent ut i lufta, som om hun snakker til en usynlig venn. Hun har lenge slitt med sine indre demoner, sine usynlige venner, og fikk for kort tid siden diagnosen «posttraumatisk stresslidelse». Da begynte hun å ta terapitimer, som hun fortsatt gjør, selv om de ofte foregår via Skype.

- Dette er det mest smertefulle albumet jeg har laget, sier hun, og legger til:

- Alt eskalerte - både på privaten, og som artist. Det er en naturlig del av livet, at når man kjører på så mye som jeg har gjort, så når man bunnen, sier hun.

En ny æra Dagbladet møter henne backstage på konsertscenen «Berns» i Stockholm, samme kveld som hun spiller sin første konsert på sin påbegynte verdensturné, med sitt kommende album «I Never Learn». Plata er artistens tredje album, som hun selv mener både er slutten på en trilogi, og slutten på en æra i livet hennes.

- Jeg har vært ekstremt mye lei meg, jeg har vært deprimert i en veldig stor del av min ungdom. Jeg har, som veldig mange andre, slitt med mye selvhat, og jeg har vært veldig selvdestruktiv. Jeg har aldri elsket meg selv. Og det må jeg kjempe med nå, sier hun.

Hvis hun skulle hatt et annet yrke enn musiker, ville hun blitt homeopat. Hun elsker natur, og vil ikke omgi seg med ting, eller folk, som ikke «er ekte», som hun selv formulerer det.

Kunstnere som Terrence Malick og David Lynch vil hun gjerne omgås.

- For å håndtere dette livet, dette livet som er helt koko, begynte jeg å meditere. Jeg tror mange kjenner seg igjen i sånn jeg har det, at man er veldig rastløs, og at man aldri klarer å slappe av. Det kan være ekstremt utmattende. Jeg måtte finne noe som ikke var på scenen, som bare var meg og totalt stillhet, sier hun, og legger til:

- Jeg lærte å meditere av David Lynch.

Cinematisk musikk Hun har flere ganger samarbeidet med den respekterte, amerikanske regissøren og kunstneren. Film interesserer henne. Nylig debuterte hun som skuespiller i eks-kjæresten Tarek Salehs spillefilm «Tommy». Tarek Saleh er også mannen bak de fleste av Lykke Lis musikkvideoer.

Nylig var hun også på filmsettet til den anerkjente Hollywood-regissøren Terrence Malicks kommende film. Men om hun faktisk blir å se i filmen, er derimot usikkert.

- Jeg vet ikke om jeg kommer med i filmen eller ikke. Det er sånn han jobber, han skyter filmen, så klipper han den i mange år, og så vet man aldri om man fortsatt er med eller ikke.

Det er ikke bare som skuespiller Lykke Li har medvirket i store Hollywood-produksjoner den siste tida. Musikken hennes har vært å høre i en rekke store produksjoner, blant annet i «The Twilight-Saga: New Moon», «Grey's Anatomy», og gullpalme-vinneren «Blå er den varmeste fargen». 

- Jeg er veldig visuell. Jeg dagdrømmer hele tida. Når jeg jobber i studio lukker jeg øynene og ser på ting, og så skaper jeg. Det er en veldig cinematisk prosess. Jeg lever veldig cinematisk, og min fantasi er veldig cinematisk, sier hun.

Rastløs 28-åringen er vant til å være på reise. Hun har vokst opp i et kunstnerhjem, konstant på flyttefot - fra Nepal, til Marokko, til Portugal.

- Det har gjort meg ganske rastløs og rotløs, men samtidig så kjenner jeg meg hjemme nesten over alt. Jeg passer til å være på turné.

PLATEAKTUELL: Den svenske artisten Lykke Li (28) beskriver sitt kommende album «I Never Learn» som det mest smertefulle albumet hun har laget. Foto: Stella Pictures
PLATEAKTUELL: Den svenske artisten Lykke Li (28) beskriver sitt kommende album «I Never Learn» som det mest smertefulle albumet hun har laget. Foto: Stella Pictures Vis mer

Men om hun kommer til å videreføre reisetrangen til sine barn, som hun gjerne vil få snart, er hun usikker på.

- Det vil jeg egentlig ikke, men jeg tror det kommer til å skje likevel. Man sier ofte til seg selv at man ikke skal gjøre ting, men så gjør man det likevel. Jeg tror det viktigste er å skape en indre trygghet.

- Og det har du fått?

- Nei, det kan jeg ikke si at jeg har. Det er noe jeg fortsatt leter etter.