- Jeg har sluttet å bli overveldet

Men vokalisten i Øya-aktuelle Mew skjønner fortsatt ikke en dritt.

 TIL OSLO:  Gitarist Bo Madsen, trommis Silas Graae og vokalist Jonas Bjerre i danske Mew er headlinere på Øyafestivalen på onsdag. Foto: SONY
TIL OSLO: Gitarist Bo Madsen, trommis Silas Graae og vokalist Jonas Bjerre i danske Mew er headlinere på Øyafestivalen på onsdag. Foto: SONYVis mer

(Dagbladet.no): - Da jeg var liten trodde jeg at jeg kom til å skjønne alt med en gang jeg ble voksen. Nå er jeg 32 år, og ting gir fortsatt ingen mening, sier Jonas Bjerre, vokalist i det Øya-aktuelle danske bandet Mew, til Dagbladet.no.

17. august slipper indierockbandet sitt nye album med den sinnssykt lange tittelen «No More Stories Are Told Today. I'm Sorry, They Washed Away. No More Stories The World Is Grey. I'm Tired. Let's Wash Away».

Lei av historier
Litt paradoksalt egentlig. For «No Stories...» er egentlig et veldig historiefortellende album ifølge Bjerre. De første utenlandske anmeldelsene har vært strålende, og albumet sies å være mer fargerikt og lysere enn den kompliserte, litt pretensiøse kunstnerrocken bandet er kjent for. Men også mer ekstremt, med mer individuelle sanger. Rett og slett mer modent enn den siste plata «And the Glass Handed Kites» fra 2005, mener Bjerre.

Én ting har Mew-vokalisten nemlig skjønt etter at han ble «voksen», og det er at verden er et mystisk og merkelig sted.

- Jeg tror modenhet kommer med en gang du skjønner at du aldri kommer til å forstå. Når du slutter å prøve å få alt til å gi en mening, sier han.

I en periode var Bjerre derimot veldig desillusjonert, og for et halvt år siden ble alle historier bare likegyldige. Han var lei. Derav platetittelen.

- Det var så mange av historiene som var de samme, og jeg klarte ikke å konsentrere meg om å se en hel film eller lese en hel bok. Nå er fasen over, og jeg har begynt å se på filmer på flyet igjen, sier han.

Ingen ville være vokalist
Da Mew startet opp for 15 år sida, hadde bandet et fundamentalt problem. Ingen av medlemmene ville være vokalist. Til slutt var det Bjerre som fikk oppgaven, på tross av at han var veldig sjenert. Vokalistens blyghet var også noe av grunnen til at bandet opptrådte med de gigantiske animerte filmene i bakgrunnen når de holdt konserter.

Nå er Bjerre derimot ikke avhengig av å holde konserter med animasjonene lenger, og han forteller også at bandet gjerne vil bevege seg nærmere poparenaen.

- Denne plata kommer ikke fra et frustrert sted, den kommer fra et mer harmonisk og kollektivt sted. Vi skulle gjerne ønske at folk ville se musikken vår mer som popmusikk, men vi skjønner jo at det kan bli litt vanskelig, sier han.

- Sluttet å bli overveldet
Hvis platas første sang, «New Terrain», spilles baklengs, avsløres en annen sang med tittelen «Nervous». «Nervous» spiller tilbake på tidligere kjente Mew-temaer, som å leve livet kontrollert av frykt. «New Terrain» er derimot mer en slags sinna kamp, hvor de tre nåværende bandmedlemmene Bjerre, Bo Madsen og Silas Graae må ut og se verden i øynene, uten bassist Johan Wohlert som ga seg i 2005.

I slutten av august skal de tre ut og turnere i USA sammen med det legendariske rockebandet Nine Inch Nails.

- I begynnelsen var jeg veldig nervøs for den turneen, for at vi skulle se ut som pysegutter ved siden av dem. Men jeg tror at fansen deres egentlig er veldig intellektuelle, og at de er åpne for ulike typer musikk, sier Bjerre på telefon fra Japan, hvor de spiller to konserter i forbindelse med sin pågående turné.

- Hvis jeg hadde visst at jeg skulle turnere med Nine Inch Nails da jeg var 14 år, hadde jeg freaka helt ut. Men nå har jeg egentlig sluttet å bli overveldet, sier han.

Fra Japan drar Mew videre til Bangkok og Indonesia, før de onsdag er klare for Oslo og  Øya-festivalen. Og for Mew er det deilig å være dansk i Norge.

- Dere aksepterte oss mye tidligere her enn de gjorde hjemme i Danmark, og det var en så berikende opplevelse. Folk fikk kontakt med oss på en helt spesiell måte, jeg vet ikke helt hvorfor. Men du føler deg veldig spesiell når du spiller et sted hvor du blir så akseptert, sier han.

 TILBAKE I NORGE:  Jonas Bjerre under Quartfestivalen for to år sida.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
TILBAKE I NORGE: Jonas Bjerre under Quartfestivalen for to år sida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer