- Jeg har, som mange andre, problemer med å tro på meg selv

Jakob Oftebro spiller hovedrollen i Danmarks største tv-satsing noen sinne.

INGEN SOMMERFERIE: - Jeg liker å jobbe mye og utfordre meg selv, sier Jakob Oftebro. Han spiller unggutten Laust i den danske serien «1864». Foto: Per Arnesen
INGEN SOMMERFERIE: - Jeg liker å jobbe mye og utfordre meg selv, sier Jakob Oftebro. Han spiller unggutten Laust i den danske serien «1864». Foto: Per ArnesenVis mer

PRAHA (Dagbladet): Det har vært Jakob Oftebros år i år: Oscar-nominasjon for «Kon-Tiki», rollen som Johannes i filmen «Victoria», roller i «Broen» og «Lilyhammer» — og Norges mest sexy mann. Og ikke minst: Hovedrollen som unggutten Laust i Danmarks største film og TV-satsing noensinne, «1864».

- Selvsagt er det morsomt at mange ser det jeg gjør, men følelsen av suksess er ikke noe jeg går og kjenner på, sier Jakob Oftebro.

Dagbladet møter skuespilleren i Praha, der han har vært siden april for å spille inn TV-serien i åtte deler — som også skal bli film. Her spiller han mot kjente danske skuespillere som Sidse Babett Knudsen fra «Borgen» og Søren Malling fra «Forbrytelsen».

Selv har han et avslappet forhold til suksessen.

- Usikker
- Jeg går på jobb og bruker mye energi på at det jeg gjør skal bli bra. Det er ikke sånn at nå har jeg nådd et mål. At jeg nå har kommet i en posisjon hvor jeg er i fokus og får store roller, er også noe det følger et ansvar med, sier 27-åringen. Jakob Oftebro.

Han kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen «Norges mest sexy mann», som han ble kåret til av Elle før jul.

- Det er vel det siste jeg går rundt og føler meg som. Jeg har også et problem med å bli objektifisert på den måten. Som tenåring var jeg veldig usikker på meg selv og min egen kropp, og jeg synes det er litt synd å bli et symbol på noe jeg ikke føler at jeg er. Spesielt i en periode av livet hvor jeg var kliss blond og veldig tynn. Men hvis de har lyst å kåre meg igjen når jeg blir tykk og skallet, vil jeg bli veldig smigret, ler Oftebro.

Snakker flytende dansk
Skuespilleren har bodd i København de siste seks åra, og har ingen planer om å flytte hjem til Oslo. I «1864» — og på fritida sammen med danske kolleger — snakker han flytende dansk.

- Jeg har valgt å utfordre meg selv ved å flytte til Danmark og snakke dansk. Språket er jo redskapet vårt, og du blir veldig naken når du mister ditt eget språk. Men det var også noe jeg vokste på. For meg er det en stor seier å kunne jobbe i Danmark, sier Oftebro.

I «1864» spiller han den unge bondesønnen Laust, som verver seg til krigen mot prøysserne i 1864. Samtidig som det er et krigsdrama, er «1864» en historie om mot, uskyld og kjærlighet. Serien er den dyreste satsingen i Danmark noensinne, med et budsjett på 173 millioner danske kroner. Både norsk TV 2 og Norsk filminstitutt har vært med på å finansiere prosjektet.

- Dette er et drømmeprosjekt. Det er en viktig krigshistorie, men det handler også om mennesker, og om det å miste noen. Laust er en ung gutt som ser på krig som noe romantisk, men oppdager at det bare er meningsløst. Det har vært tungt å sette seg inn i, og jeg er glad jeg ikke er i en slik situasjon selv, sier Oftebro.

KOMPISER: Oftebro og Pilus Asbæk, kjent fra «Borgen» gikk sammen på teaterskolen. Foto: Per Arnesen
KOMPISER: Oftebro og Pilus Asbæk, kjent fra «Borgen» gikk sammen på teaterskolen. Foto: Per Arnesen Vis mer

Da Dagbladet besøkte settet tidligere denne uka var det 40 varmegrader, og flere statister måtte behandles for solstikk. Samtidig ble en av de viktigste scenene spilt inn, nemlig slaget ved Dybbøl 18. april 1864.

Måtte lære å skyte
- Å være her på settet utstyrt med våpen og jord i ansiktet, samtidig som det smeller rundt ørene på deg, det gjør det hele veldig reelt, sier Oftebro, som både måtte lære seg å ri, skyte og bruke bajonett for rollen som den unge soldaten. Han fikk rollen i konkurranse med over 60 andre skuespillere.

- Jeg valgte Jakob fordi han var den beste. Vi castet veldig mange, og Jakob var faktisk den aller første. Han ble sittende igjen i hodet, sier regissør Ole Bornedal.

Han har selv skrevet manus til serien, som sannsynligvis kommer på norsk TV?2 neste høst. Spillefilmen får premiere høsten 2015.
Bornedal beskriver Jakob Oftebro som ung, usikker og rasende talentfull.

- Men usikker på den gode måten. Det å plutselig bli oppdaget og oppleve stor suksess kan gjøre alle usikre. Jakob bærer på en tyngde som er et stort talent, og det må han lære å bære, sier Bornedal.

Oftebro selv forteller at det i blant kan være vanskelig å tro på sitt eget talent.

- Jeg har, som mange andre, problemer med å tro på meg selv. Så jeg kunne sikkert hatt godt av å stole enda mer på meg selv, sier Jakob Oftebro.

STJERNE: Sidse Babett Knudsen fra «Borgen» spiller dansk stjerneskuespillerinne. Foto: Per Arnesen
STJERNE: Sidse Babett Knudsen fra «Borgen» spiller dansk stjerneskuespillerinne. Foto: Per Arnesen Vis mer