- Jeg har spilt Adolf Hitler to ganger, men bare i komedier

I «Iron Sky» må Udo Kier nok en gang være nazileder i rare rammer.

En av de mest omtalte filmene under filmfestivalen i Berlin er den finske science fiction-nazikomedien «Iron Sky», som får norgespremiere i slutten av april.

I filmen har nazistene etter 2. verdenskrig gjemt seg på månen der de planlegger å slå grusomt tilbake i 2018 ved hjelp av det fryktinngytende romskipet «Götterdämmerung».

Det hele ledes av måneføreren Wolfgang Kortzfleisch, spilt av den tyske filmlegenden Udo Kier.

Den 67 år gamle skuespilleren har spilt i rundt 200 filmer, vært med i musikkvideoer med Madonna og Korn, og har vært regissert av blant andre Quentin Tarantino, Lars von Trier, Rainer Fassbinder og nå altså Timo Vuorensola.

- Udo var den første jeg tenkte på da jeg ville lage denne filmen. Han er perfekt, sa den finske regissøren da han presenterte «Iron Sky» i Berlin i helgen.

Ettertraktet Kier sier Vuorensola stadig vekk ringte ham for å få ham i filmen.

- Selv om manuskriptet er godt, må jeg like å arbeide med vedkommende. Jeg har laget en film i Finland før, «Spy Games», med Bill Pullman og Irene Jacob, men den gikk dårlig. Noen ganger er det et feilgrep å være med, særlig dersom regissøren er ung og uerfaren, sier en svært sympatisk Udo Kier til NTB.

En annen grunn til at han takket ja til å bli med i den aparte filmen, som har et budsjett på 7,5 millioner euro hvorav nesten en million euro kommer fra «Iron Sky»-fans på internett, er filmnettstedet IMDb.

- Der har jeg vært med i årevis, men ble lei av at folk spurte meg om den. Jeg ringte agenten min og sa han måtte fjerne meg fra rollelisten. Da sa han: «Nei, nei, nei, de ringte og kommer til å lage den».

Spilt nazist før Udo Kier har vært nazist på film før.

- Jeg har spilt Adolf Hitler to ganger, men bare i komedier. Jeg spilte i «Mrs Meitlemeihr» der Adolf gjemmer seg i London forkledd som en gammel dame. Den andre var Quentin Tarantinos «Werewolf Women of the SS». Den var veldig rock 'n' roll, men interessant fordi det var første gang jeg skjønte hvor mye en uniform betyr. Det handler om makt.

Om det hadde vært historier om holocaust og den slags i «Iron Sky», ville han ikke blitt med.

- Alt det er borte. Og skuespillet er hele tiden på grensen til satire og komedie. Det må det være. Om rollene ble tatt seriøst, ville det blitt ondskapsfullt og vanskelig.

- Jeg har spilt Adolf Hitler to ganger, men bare i komedier

Etter Kiers mening står «Iron Sky» seg teknisk sett mot science fiction-eventyr som «Star Wars».

- Den er kraftfull. At de fikk til alt dette i et lite studio i Helsingfors, er helt utrolig. Og at det er ukjente skuespillere med er bra. Om det hadde vært Angelina Jolie og Brad Pitt ville det ikke gått.

En annen privat Med sine svært spesielle øyne og blikk er Udo Kier lett gjenkjennelig. Det karaktertrekket har gjort at han ofte får mindre sympatiske roller.

- Folk spør meg ofte hvorfor jeg spiller så mange onde karakterer, men det fungerer fordi jeg privat er helt motsatt. Jeg arbeider i hagen, jeg lager mat, jeg maler huset mitt. Men så får jeg et manus som dette og da har jeg det moro. I filmen kjører jeg en svart liten folkevogn. Min karakter blir forbannet når de sier Heil Hitler til ham fordi han vil de skal si hans navn.

Udo Kier er med i nok en film i Berlin, «Keyhole», av den canadiske regissøren Guy Maddin og med Jason Patric og Isabella Rossellini på rollelisten. Det er også Maddin som skal lage den neste filmen hans.

- Neste uke begynner vi innspillingen av hundre kortfilmer. De skal hete «Lost films». Nazistene ødela mange filmer, men ikke manuskriptene, og disse filmene bygger på dem. Det blir stumfilmer på fire minutter som legges ut gratis på internett.

Når han ikke lager film, koser Udo Kier seg på gården han eier utenfor Los Angeles.

- Eiendommen er inngjerdet og på størrelse med Potzdamer-plassen. Jeg har mitt eget vann og ikke noe TV. Det er bare kaniner som løper rundt der og som jeg kan fortelle om Berlin, sier han.

(NTB)

IMPONERT: Den tyske skuespillerveteranen Udo Kier er imponert over hva «Iron Sky»-skaperne har fått til. Foto: AP Photo/Katy Winn/Scanpix
IMPONERT: Den tyske skuespillerveteranen Udo Kier er imponert over hva «Iron Sky»-skaperne har fått til. Foto: AP Photo/Katy Winn/Scanpix Vis mer