PRISBELØNT: Humorsjef i TV 2, Alice «Lissy» Sommer, har lang fartstid i norsk humorbransje. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PRISBELØNT: Humorsjef i TV 2, Alice «Lissy» Sommer, har lang fartstid i norsk humorbransje. Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg har stått på utsida og trykket nesa inntil den sjokoladefabrikken i alle år

Etter nesten 20 år som tekstforfatter, regissør og produsent trives TV 2s humorsjef, Alice Sommer (46), fortsatt best i kulissene.

(Dagbladet): Tekstforfatter, produsent og nå humorsjef i TV 2, Alice Sommer (46), har vært en betydelig del av moderne norsk humor siden hun og makker Anne Bjørnstad (Lilyhammer red.anm.) skrev sin første vits til P2-programmet «Hallo i uken» på slutten av 90-tallet.

Siden den gang har CV-en blitt en massiv og imponerende affære: «Åpen Post», «Nytt på nytt», «Torsdagsklubben», «Uti vår hage», «Melonas», «Rikets Røst» og «Golden Goal» er noen av de toneangivende komiproduksjonene Sommer har vært med å forme, men utenom en svært lang rekke med rulletekster har Norge sett lite til henne. Dagbladet ville finne ut hvorfor.

Fikk fyken

- Du er åpenbart morsom. Hvorfor har du aldri vært foran kamera?

- Jeg har egenhendig klart å ødelegge en sketsj som statist. Under opptak av et innslag til programmet «En LUN aften» (2001) skulle Atle rasere et møterom ved hjelp av rumpa si. Jeg skulle bare falle på gulvet sammen med de andre, men så kommer regissøren inn og sier «du Lissy, jeg tror ikke du kan være med. Du ser så dust ut når du ligger på gulvet». Når man ikke klarer å ligge overbevisende på et gulv holder man seg bak kamera.

- Det er snart ett år siden du startet i TV 2. Trives du?

- Ja, veldig. Jeg har på en måte stått på utsida og trykket nesa inntil den sjokoladefabrikken i alle år, og nå har jeg så vidt kommet meg på innsida og sett hvordan det foregår, men det er masse igjen å lære.

- Hva var det første du gjorde som humorsjef?

- Skrekken er jo å komme første dagen på jobb med potteplanta i armen, spisse blyanten å vente på at noe skal skje, så jeg tyvstartet et par måneder i forveien ved å reise rundt til de forskjellige produksjonsselskapene. Jeg brifet dem om TV 2 Humor og hva vi ønsket å få til. Det var veldig fint å komme på jobb i august til prosesser som allerede var i gang. Rubicon vet om det, altså.

Humortalenter: - Allier dere

- Hvordan slår man gjennom som komiker i Norge i 2016?

- Det er mange nye humortalenter som har dukket opp det siste tiåret, og de får vist seg fram på ulike plattformer, både på scene og digitalt, men det er vanskeligere å slå gjennom på lineær-tv i dag. Jeg vil anbefale nye talenter å alliere seg med garva humorister, hvis mulig, eller trå til som et samspilt ensemble. Slik som «Torsdag kveld fra Nydalen» i sin tid, og «Kollektivet» i nyere tid.

«Jeg har på en måte stått på utsida og trykket nesa inntil den sjokoladefabrikken i alle år» Humorsjef i TV 2, Alice Sommer, om arbeidsplassen.

- Hva er din favoritthumorserie?

- Det er vanskelig å si, men hadde «Solsidan» vært norsk hadde jeg ikke blitt lei meg. Den serien har på en måte skapt en skole.

- Ingen legende

- Du har fått den mektige tittelen humorsjef, er du mektig?

SKAPTE OVERSKRIFTER: Alice Sommer og Anne Bjørnstad ble i 2003 intervjuet av Dagbladet om de kontroversielle tekstene de skrev for komiker Otto Jespersen i «Torsdagsklubben». Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SKAPTE OVERSKRIFTER: Alice Sommer og Anne Bjørnstad ble i 2003 intervjuet av Dagbladet om de kontroversielle tekstene de skrev for komiker Otto Jespersen i «Torsdagsklubben». Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Humorsjef høres jo flott ut, men opprinnelig har tittelen min den småkommunale ordlyden «programredaktør med særskilt ansvar for humor». Ja, jeg har et fagansvar, men jeg vil heller tenke på rollen som en fasilitator. Pluss at jeg slåss for prosjektene jeg tror på, så klart.

- Hva skal til for at du slåss for et konsept?

- Du kommer ikke utenom at et konsept trenger et talent som bærer det. Samtidig må det handle om noe mer enn å bare være morsomt. Det må være en substans, og ha noe folk kan kjenne seg igjen i.

- Etter alle disse åra i kulissene, er du blitt en norsk humorlegende?

- Nei, jeg tror grunnen til at jeg og Anne Bjørnstad har holdt på så lenge bak kamera, og at det fungerer, er fordi vi har jobbet for at konseptene og talentene skal fungere best mulig, ikke fordi vi ser på oss selv som en størrelse å regne med. Vi er tekstforfatternerder som trives veldig godt ved en pc, sier humorsjefen og smiler lurt.