- Jeg har stor tro på kunnskap

«Foreldreboka om hasj»-forfatter svarte leserne.

(Dagbladet.no): - Jeg fikk ideen for 7-8 år siden, da jeg selv var tenåringsmor. Som de fleste tenåringsforeldre var jeg opptatt av rus, hasj, og alkohol. Men jeg opplevde at jeg kunne lese noe i avisa en dag, også noe helt annet tre uker etterpå, sier Elisabeth Arnet til Dagbladet.no.

Hun snakket med andre foreldre, som fortalte det samme: De ble blåst av banen av barna sine når det gjaldt kunnskap om rusmidler.

Nå har hun skrevet «Foreldreboka om hasj», som skal gi svar på det foreldre og andre som er i kontakt med tenåringer lurer på når det gjelder hasj.

Ingen pekefinger

- Den skal hjelpe dem til å finne et trygt ståsted selv, og til å ha argumenter. Jeg kommer med mange innfallsvinkler, men ingen hevet pekefinger, sier hun.

Men det er heller ikke noe glorifiserende bilde boka tegner av hasj. Arnet mener ungdom trenger motstand.

- Hasj har blitt veldig bagatellisert de siste årene, og en del foreldre er ganske laidback på det. De må finne en balansegang mellom det og å være overhysterisk, mener forfatteren, som til daglig er journalist i tidsskriftet Velferd.

I arbeidet med boka har hun lest to forskningsgjennomganger, snakket med forskere, behandlere, ruspoliklinikker, skolerådgivere, veiledningssentre for pårørende, foreldre og ungdommer som har røyket mye.

FORELDREINFORMASJON: Elisabeth Arnet syntes hun visste for lite om hasj da hun selv hadde tenåringsbarn. Nå har hun skrevet boka som skal gi svar på det foreldre lurer på. Foto: ANN-ELIN WANG
FORELDREINFORMASJON: Elisabeth Arnet syntes hun visste for lite om hasj da hun selv hadde tenåringsbarn. Nå har hun skrevet boka som skal gi svar på det foreldre lurer på. Foto: ANN-ELIN WANG Vis mer

Foreldre vet lite

Hun har inntrykk av at de fleste foreldre vet nokså lite om hasj. I boka forteller hun både om de helsemessige aspektene ved hasjrøyking, og om de lovmessige.

I tillegg vil hun avlive myten om at «alle» har prøvd hasj. I virkeligheten er det 13 prosent på landsbasis, og 17 prosent i Oslo, av norsk ungdom under 20 år. I dag har også en del foreldre selv erfaring med hasj. Men det er ikke sikkert at de vet så mye av den grunn.

- Det er lett å tro at egne erfaringer er relevante, og at hvis det gikk bra med deg, går det bra med barna. Men det er ikke sikkert. Det er mange faktorer som spiller inn, sier hun.

Farlig for noen

- Men er det så farlig å røyke litt nå og da?

- Det er klart at hvis det dreier seg om én gang i måneden, ville jeg ikke vært så bekymret. Men sånne ting øker gjerne etter hvert, mener Arnet.

- Min konklusjon er at hasj er farlig for noen, men vi vet ikke alltid hvem det er. Jeg er ikke ute etter å lage noe skremselsbilde av hasj, men vil komme med litt informasjon om hva det dreier seg om, sier hun.