- Jeg har tatt på meg et ytterskall i livet så ingen kan såre meg

Alexander Rybak om da han stolte på mennesker.

(Dagbladet): - Dødsbra! Fy søren! Så vakkert! Tusen, tusen takk!, sier Alexander Rybak (27) i kveldens episode av «Hver gang vi møtes» på TV 2.

Det er hans dag blant de sju artistene på Vestre Kjærnes Gård. Under det ene måltidet reiser Sigvart Dagsland seg for å fortelle at han skal tolke Rybaks låt «13 Horses» fra albumet Fairytales (2009). Dagsland har oversatt den til norsk, og sangen heter for anledningen «13 hester».

Under Dagslands framføring ser vi at Rybak blir svært rørt, og at han kjemper mot tårene. Se klippet øverst i saken.

- Det var så bra tekst! fortsetter Rybak etter han har hørt låten og klemt Dagsland hardt.

- Ytterskall I episoden forteller han om et dikt som moren brukte å lese for ham. Rybak sier også at «hver gang jeg holdt på å gi opp, tenkte jeg på det diktet. De hestene svømmer og svømmer, og håpet er det siste som dør».

- Jeg blir ikke lettrørt. Jeg har tatt på meg et sånn ytterskall i livet så ingen kan såre meg, eller komme inn på meg på godt og vondt, sier Rybak i kveldens program og fortsetter:

RØRT:  Alexander Rybak (27) kjemper mot følelsene da Sigvart Dagsland framfører sin versjon av hans låt «13 hester» i kveldens episode av «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Grab fra TV 2
RØRT: Alexander Rybak (27) kjemper mot følelsene da Sigvart Dagsland framfører sin versjon av hans låt «13 hester» i kveldens episode av «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Grab fra TV 2 Vis mer

- Jeg husker at den låten ble skrevet i den tida da jeg ennå blindt stolte på mennesker, og uansett hvor mye slemt jeg fikk høre, så ga jeg bare masse tilbake og håpte på det beste i alle. Da jeg hørte denne sangen så tenkte jeg på den tida, sier han tydelig rørt.

Etterpå fleiper Rybak med at Dagsland kunne fått ham til alters med sin tolkningen av sangen på norsk. 

- Naiv I gårsdagens Dagbladet fortalte Rybak om perioden rett etter Eurovision-seieren. Han var konstant på reisefot og hadde bare fem døgn hjemme i løpet av hele 2010. Nå har han lært å sette grenser og velger kvalitet framfor kvantitet. Likevel var han bare 11-12 netter i egen leilighet i fjor.

Da Dagbladet spør Rybak om den tida da han skrev denne låten, sier han først at han ble svært rørt av musikken og framførelsen til Dagsland, før han fortsetter:

- Jeg refererte vel til når glede og naivitet blir utnyttet. Jeg sier ikke at jeg blir mer utnyttet enn andre, men når man er glad, naiv og imøtekommende, så må man aldri miste ansikt, sier Rybak til Dagbladet.

- Er det vanskelig å hele tida holde maska?

VIRKELIGHETSFLUKT: I lørdagens episode av Hver gang vi møtes forteller Rybak om at han ofte bygger lego, og kaller det for en virkelighetsflukt. Foto: Privat
VIRKELIGHETSFLUKT: I lørdagens episode av Hver gang vi møtes forteller Rybak om at han ofte bygger lego, og kaller det for en virkelighetsflukt. Foto: Privat Vis mer

- Nei, jeg får styrke av det. Det tok meg bare litt tid å lære det. Jeg forventer ingenting av noen andre, men jeg forventer alt av meg selv, svarer musikeren.

- Kunne aldri skrevet låten 27-åringen som er født i Hviterussland og oppvokst på Nesodden er best kjent for megahiten «Fairytale». Men han har gitt ut flere album, og han syns det var spesielt morsomt at Dagsland valgte en veldig utypisk Alexander-låt, som han sier selv.

- Han forstod min musikalske essens og tok vare på den, samtidig som han gjorde sangen mye bedre. Ofte tenker jeg «fillern, hvorfor tenkte ikke jeg på å gjøre det» da jeg hører en låt, men med Sigvart tenkte jeg at jeg aldri kunne klart det, sier Rybak til Dagbladet.

Programmet sendes på TV 2 klokka 20.00 og 21. 40 i kveld.