Heddaprisen 2019

- Jeg har tjent mye penger på dette

Stein Winge fikk Heddakomiteens ærespris.

OVERRASKET: Det var en intetanende og overrasket teaterinstruktør (og skuespiller), Stein Winge, som mottok Heddakomiteens ærespris - her med et knippe av de andre Heddaprisvinnerne i bakgrunn. Foto: NTB ScanpixSSS
OVERRASKET: Det var en intetanende og overrasket teaterinstruktør (og skuespiller), Stein Winge, som mottok Heddakomiteens ærespris - her med et knippe av de andre Heddaprisvinnerne i bakgrunn. Foto: NTB ScanpixSSSVis mer

En måpende og intetanende Stein Winge (78) skjønte lite mens hans liv langsomt «passerte i revy», da teatersjefene Solrun Toft Iversen og Erik Ulfsby i små fragmenter avslørte hvem som skulle få Heddakomiteens ærespris.

- Dette er jo et sjokk, da. Og jeg som ikke engang tenkte å komme hit. Her sitter jeg uskyldig nedi salen og vet ingen ting om dette der, sa han fra scenen på Det Norske Teatret søndag kveld - og takket juryen og seg selv.

Med V8-er i brystet

Den internasjonalt kjente og anerkjente teater- og operainstruktøren er en koloss. Ikke bare er han en stor mann, en brumlebasse med V8-er i brystet, men også en ydmyk Thalias tjener.

- Man må våge å stille seg naken, da blir det som regel bra.

- Det har vært et eventyr å få jobbe med skuespillere, og Espen Skjønberg har lært meg mye. At man skal snakke med skuespillere, ikke beordre dem, sa Winge i sin takketale.

- 400 000 i lomma

Han fortalte at han slet med å etablere Ibsenfestivalen den gang han var sjef på Nationaltheatret. Senere havnet han i de store operahusene i utlandet.

- Jeg har tjent mye penger. Vi betalte ikke skatt der. Det var bare å putte 400 000 i lomma, sa Winge med skjelmsk mine.

FORTJENT: En Æreshedda til Stein Winge er så fortjent - mannen med en V8-er i brøstet. Foto: NTB Scanpix
FORTJENT: En Æreshedda til Stein Winge er så fortjent - mannen med en V8-er i brøstet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortalte, fremdeles med skøyeraktig alvorlighet, at han er mye verre enn han ser ut til. Hva han mente med det, får så være - men det er en herlig forsoffenhet over ham - kledd i en mellomting av dress og verkstedsoverall.

- Badboy og patriark

Teatersjefene Solrun Toft Iversen og Erik Ulfsby beskrev ham med tunge og store adjektiver. Små substantiv og pinglete ord holder ikke når man skal beskrive en Winge.

- Han er kompromissløs og uredd av natur, har et karakteristisk temperament og stor menneskelig innsikt - en legendarisk badboy og patriark.

Dagbladet stiller seg i rekken av gratulanter: skål, Stein Winge, la V8-eren brøle lenge.