FLU HARTBERG
FLU HARTBERGVis mer

HELGEKOMMENTAREN FRA KNUT NÆRUM:

Jeg har undersøkt hva folk faktisk gjør. I hvert fall hva de gjør når de er på tv

I denne oversikten er det tatt med mennesker som har sagt ja til å delta på tv.

Siden jeg ikke ser på serier, har jeg god tid til andre ting. I det siste har jeg brukt noe av denne tida til å undres. Jeg har lurt på hva folk driver med her i landet, de av oss som ikke er midtøsteneksperter eller profesjonelle skiløpere eller forfattere. Dette var noe jeg ønsket å komme til bunns i, og derfor valgte jeg den mest effektive måten. Jeg har sett på lineær-tv. Det vil si, jeg har lest avisenes tv-oversikter. Da har jeg til gjengjeld gått gjennom oversiktene for en hel dag. Såpass var nødvendig for å skaffe et grundig statistisk grunnlag.

I denne oversikten har jeg tatt med mennesker som har sagt ja til å delta på tv. Jeg har ikke tatt med dem som mot sin vilje har havnet i nyhetene eller dem som har blitt utsatt for ulykker og forbrytelser. Målet har vært å kartlegge det alminnelige livet i vår tid.

Det virket naturlig å begynne med kanalen TVNorge, som gjennom sitt navn tydelig flagger at den vil være en kanal som handler om vårt eget land. Og ganske riktig, i serien Danskebåten møter man nordmenn som reiser med ferje mellom Norge og Danmark.

Der blir man kjent med «den forholdsvis nyfrelste danskebåtentusiasten Agno. Hun har reist mye i det siste, og elsker særlig karaoken på Riva bar». Kanalen kaller selv denne serien en «dokusåpe». På kveldstid viser TVNorge fortrinnsvis norskprodusert humor, samt en realityserie hvor amerikanere kommer til Norge og må rafte for å vinne.

TV2 s dokumentarserie Blålys følger politiet i deres arbeid. «Innsatsleder Ivar er på vakt i Bergen, og rykker blant annet ut til en hjemmefest som er gått over styr. Olav og Frode er også på patrulje i Bergen da de får melding om bråk på et utested».

Senere på kvelden viser samme kanal den norske dokumentarserien Åsted Norge, som handler om uoppklarte forbrytelser, men den handler om dem som har blitt utsatt for forbrytelser og faller dermed utenfor rammene for denne undersøkelsen. Når TV2 skal vise oss nordmenn i en ikke-kriminell sammenheng, skjer det i realityserien Jakten på kjærligheten, et program hvor enslige bønder spleises med ikke-bønder.

Supplementkanalen TV2 Zebra viser også, i reprise, dokumentarserien Fjorden Cowboys. Her er vi i et grenseland for denne undersøkelsen, siden en av hovedpersonene, entreprenøren «Lothepus», er blitt kjendis. I dagens episode tematiseres utfordringene ved å kombinere kjendislivet med andre plikter. Tonen er likevel gjennomgående lystig: «Går det så går det! Så blir det selvsagt sprengning, fyrverkerier, cowboyfester og fandens oldemor!»

Det er naturlig å tro at Norsk Rikskringkasting i en viss monn vil befatte seg med dagliglivet i Norge. NRK1 viser 29 program i løpet av tv-døgnet, men overraskende få handler om hva nordmenn gjør. På dagtid kan man få med seg underholdningsserien Skårungen, der tolv deltakere konkurrerer om å bli Norges beste skårunge.

Mandag kveld viser kanalen en episode av dokumentarserien Viten og vilje, hvor «vi møter mennesker med problemer som er nesten uløselige», men heldigvis altså bare nesten. Dette programmet etterfølges av talkshowet Norge Nå, som «setter dagsorden der folk er». I dag: «Korleis er det mogeleg at ein liten stad i Valdres kan være ein talentfabrikk for musikarar og dansarar? Norge Nå og Tarjei Strøm skal til Frikar-akademiet i Aurdal.»

NRK2 viser, riktignok i reprise, realityserien Familieekspedisjonen. Den presenteres som følger: «Tre familier skal på ekspedisjon i praktfull, norsk natur. Her skal de løse oppgaver og konkurrere mot hverandre.»

På TV3 er folk flest representert i livsstilsserien Boligjakten, der «karrierekvinnen Kristin [nettopp har] solgt eneboligen sin på Nordstrand i Oslo, og er på jakt etter en leilighet som har alt.»

Dette er hva tv har lært meg om norske forhold:

● Norge består mest av natur, hvor nordmenn (og amerikanere) konkurrerer og sprenger, og små steder hvor det skjer overraskende ting som at unge mennesker utvikler sitt kunstneriske talent.

● Nordmenn har barske jobber.

● Det er ensomt i Norge, men nordmenns problemer kan løses.

Hvis jeg skulle ha gjettet hva folk flest driver med her i landet, ville jeg ha kommet til helt andre svar. Derfor setter jeg pris på at tv-redaksjonene tar på seg ansvaret å vise oss alle hva som virkelig foregår omkring i landet.

Noen vil kanskje hevde at dette utvalget ikke er representativt for hva folk flest driver med. Hvis det stemmer, kan det ha en enkel forklaring, og den er sånn: Vi er så få her i landet at folk flest er i mindretall.