STJERNEMØTE: Disse damene — Cecilia Samartin og Anne B. Ragde — er de mest populære forfatterne i Norge akkurat nå. Da de møtte Dagbladet ga Ragde verdifulle råd til sin kubanskamerikanske forfatterkollega. Foto: Steinar Buholm
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STJERNEMØTE: Disse damene — Cecilia Samartin og Anne B. Ragde — er de mest populære forfatterne i Norge akkurat nå. Da de møtte Dagbladet ga Ragde verdifulle råd til sin kubanskamerikanske forfatterkollega. Foto: Steinar Buholm Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Jeg har vært gift tre ganger, og er skilt tre ganger

Og alt på grunn av skrivingen. Anne B. Ragde gir samlivsråd til Cecilia Samartin.

(Dagbladet): - Jeg har hørt så mye fint om deg, derfor var jeg litt nervøs før dette møtet. Jeg ser på deg som et ikon, sier Cecilia Samartin (50).

- AI-KÅNN?!, utbryter Anne B. Ragde (53) på trønder-engelsk.

- Nei, nei, nei! Det er det bare Thor Heyerdahl som er. Vi er jordnære her. Og nordmenn er veldig glade i deg, fortsetter Ragde.

Stjernetreff Store deler av sommeren har Jo Nesbø tronet på toppen av bestselgerlista for skjønnlitteratur i Norge. To damer har nå klart å vippe ham ned fra toppen: Anne B. Ragde og Cecilia Samartin.

I regi av Dagbladet møttes de to suksessrike forfatterne for første gang på torsdag. Kubaner-amerikaneren innehar førsteplassen på bestselgerlista og trønderen andreplassen. Begge er de enige om at det er et veldig fint sted å være, men at det «heldigvis» ikke finnes noen oppskrift for å komme dit.

- Jeg tenker ikke på salg når jeg skriver, da har jeg bare leseren i tankene. Når alt er ferdig, bytter jeg hatt og blir businesswoman. Manuset skal inn i en stor industri, derfor tenker jeg på hvordan jeg kan få gode avtaler. Er agenten for dårlig, bytter jeg. Jeg er skruppelløs år det kommer til business, sier Ragde.

STJAL PLASSEN FRA JO: I flere uker har Jo Nesbø (i midten) tronet på toppen av bestselgerlista med romanen «Gjenferd». Nå har Anne B. Ragde (til venstre) og Cecilia Samartin vippet ham ned. - Nå er det vår tur, sier Ragde, mens Samartin sier «Oi, han er kjekk», når hun ser bildet av Nesbø. Foto: Steinar Buholm
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STJAL PLASSEN FRA JO: I flere uker har Jo Nesbø (i midten) tronet på toppen av bestselgerlista med romanen «Gjenferd». Nå har Anne B. Ragde (til venstre) og Cecilia Samartin vippet ham ned. - Nå er det vår tur, sier Ragde, mens Samartin sier «Oi, han er kjekk», når hun ser bildet av Nesbø. Foto: Steinar Buholm Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Den biten er ikke jeg så god på. I USA må alle ha en agent, og min er veldig god. I tillegg er mannen min veldig businessorientert, så han hjelper til. Jeg må bli bedre til det, jeg må forstå at det er en del av bokutgivelsen, sier Samartin.

Samlivsråd De har ikke kjent hverandre i mange minutter, men snakker som gamle venninner. Begge har lest hverandre bøker, og kan ikke skryte den andre nok opp i skyene. Ettersom Ragde er misfornøyd med utseende til den engelske oversettelsen av «Berlinerpoplene», har hun med et papp-cover til Samartin i gave.

Og trønderen har mer å gi — nemlig samlivsråd under skriveprosessen.

Ragde har bygd seg ei hytte på Stokkøya hvor hun i total ro og helt uten forstyrrelser skriver sine romaner. Samartin skriver i sitt hjem i Los Angeles. Begge kjenner de på hvordan karakterene blir levende for dem — de «er sammen med» dem og «diskuterer» med dem.

- Når mannen min drar på jobb, sitter jeg i pysjen og skriver. Når han kommer hjem, sitter jeg på samme sted i samme pysj. Han spør om jeg ikke blir gal av å være alene hele dagen. Når jeg da svarer at jeg har snakket med så mange mennesker at jeg er sliten og trenger stillhet, blir han irritert, sier Samartin.

- Åh, stakkars deg. Jeg har lært de rundt meg at de ikke kan kontakte meg med mindre det gjelder død. Det er slitsomt å forholde seg til andre når man skriver. Jeg har vært gift tre ganger, og er skilt tre ganger — på grunn av skrivingen, sier Ragde.
Dårlig samvittighet Suksessforfatterne snakker om den dårlige samvittigheten de føler i skriveperioden når de bare konsentrerer seg om boka, og ikke kan være like mye til stede for venner og familie.

- Jeg skulle ønske mannen min kunne høre hva du sier, da tror jeg han hadde forstått mer av hvordan jeg har det. Jeg tror jeg må tenkte på hvordan jeg kan forandre mitt forfatterliv. Jeg tror kvinner har enklere til å sette seg inn i andres situasjon enn menn, sier Samartin, som lurer på om hun skal leie seg et hus og være litt alende under neste prosjekt.

- Man må skape deg et eget skriverom, gjør man ikke det, blir man bare irritert. Det er enten det, eller skilsmisse, sier Ragde.