Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har vært heldig med at ingenting av det jeg har gjort hittil har blitt veldig populært

Mannen bak advokatfavoritten.

— Mange kanaler ønsker innhold med særpreg nå. Det er bra for folk som meg.

Når komiker og skuespiller Bob Odenkirk ser seg rundt i det oppsplintrede fjernsynslandskapet, konstaterer han at stunden har kommet.

Nisjenes tid. Hans tid. Som han sier til The Hollywood Reporter:

— Nå om dagen er det ingen vits i å bry seg om massepublikummet. Du når dem ikke uansett. Den verdenen eksisterer ikke lenger. Gudskjelov.

Kanskje litt paradoksalt, all den tid gjennombruddet var birollen som den rappkjefta advokaten Saul Goodman i en av de største fjernsynssuksessene de siste årene, «Breaking Bad».

Der ble han populær nok til at avleggeren «Better Call Saul», som dukker opp på Netflix mandag, er en av seriene det knytter seg mest forventninger til i år.
Komi-veteran
Før Saul hadde Odenkirk allerede en mangslungen humorkarriere bak seg.

— Da jeg var liten pleide jeg og broren å imitere folk vi hadde møtt i løpet av dagen ved middagsbordet, og på ungdomsskolen pleide jeg å skrive sketsjer som jeg fremførte om vi hadde skoleprosjekter, sa Odenkirk til Chicago Reader i 2009.

Tidlig på 90-tallet skrev han «Saturday Night Live» og Conan O'Brien, og takket faktisk nei til å være manusforfatter for «The Simpsons», ifølge The Hollywood Reporter fordi man bare fikk én fridag i året.

I stedet skapte han og komikollega David Cross den smale kultserien «Mr. Show» på midten av 90-tallet (en gjenforening kommer senere i år).

Folk som Sarah Silverman og Jack Black dukket opp i sketsjene, og før HBO rakk å kansellere serien hadde den inspirert utallige andre amerikanske komikere, slik Monty Python i sin tur hadde inspirert dem.

— Python hadde noe på hjertet, samtidig som det var hysterisk morsomt. Det fikk deg faktisk til å le, det var ikke bare smart eller morsomt på en intellektuell måte.

Til tross for at han nå gjentar sin mest populære rolle er Odenkirk bekymret for å havne i bås.

— Jeg har vært heldig med at ingenting av det jeg har gjort hittil har blitt veldig populært. Dermed får jeg lov til å gjøre forskjellige ting for ulike typer publikum, sa han til Salon i oktober.
Ikke for bestemor
— Når folk kjenner én side av deg vil de at du skal fortsette den veien.

Ifølge Salon-artikkelen mener Odenkirk løsningen er å forsøke å bygge vanntette skott mellom prosjektene sine.

Han bruker humorboka han slapp nylig, «A Load of Hooey», som eksempel på hvordan han forsøker å holde de ulike nisjene han navigerer adskilt.

— Om fans av «Better Call Saul» sier «å, du skrev en bok?» så svarer jeg «vel, kanskje, kanskje ikke». Jeg tror ikke folkene som ser på serien vil forstå den. Det er som å prate med bestemor. Ok, dette er ikke ment for deg, så du trenger ikke vite om det.