- Jeg har vel fått mer kjeft enn ros

Aslak Nore vil unngå å framstille soldater som a) tikkende bomber eller b) hundedrapsmenn og horekunder.

(Dagbladet.no): - Anmeldelsene har stort sett vært bra. Det overrasker meg, jeg trodde folk skulle bli mer provosert, sier Aslak Nore etter at debutboka hans «Gud er norsk» er trygt ute på gata.

- Hvorfor det?

- Jeg har vel fått kjeft i media enn ros, for å si det sånn, sier Nore.

«A public intellectual»

Etter å ha lagt seg ut med en rekke personer i norsk offentlighet, og professor i samfunnsforskning Rune Slagstad i særdeleshet, reiste Nore som student til New York. Til direktøren ved New School - en tidligere skribent i Rolling Stone og bokredaktør i Newsweek - fortalte han breialt følgende om hva han hadde drevet med før han forlot Norge:

«I was a public intellectual».

Nå er Nore tilbake i Norge, der han hankes inn til å holde foredrag på Krigsskolen og Fredssenteret - når han ikke på fest i Litteraturhuset deklamerer at norsk litteratur ikke fortjener slikt et stort hus.

Eller som Stian Bromark skriver i sin anmeldelse av «Gud er norsk»:

TIDLIGERE SOLDAT:  Aslak Nore var i Bosnia som en del av Telemarksbataljonen, og dette bildet er brukt på omslaget av boka «Gud er norsk».
- Jeg ville skrive litterært om noe som ikke har vært skrevet så mye om, sier bokdebutanten. Foto: ASCHEHOUG
TIDLIGERE SOLDAT: Aslak Nore var i Bosnia som en del av Telemarksbataljonen, og dette bildet er brukt på omslaget av boka «Gud er norsk». - Jeg ville skrive litterært om noe som ikke har vært skrevet så mye om, sier bokdebutanten. Foto: ASCHEHOUG Vis mer

- Nå har den norske offentligheten fått tilbake en langt mer skrivekyndig, kunnskapsrik og reflektert Aslak Nore. Som fortsatt er ganske stormunnet.

I «Gud er norsk» forteller Nore om sine erfaringer som geværsoldat i Bosnia, og som såkalt «embedded journalist» i den norske styrken i Afghanistan og amerikanske styrker i Irak. I tillegg forteller han om norske soldater i Tyskland og Libanon, og ønsker å beskrive hvordan det faktisk er å være i utenlandstjeneste.

Men han vil også lansere noen synspunkter han mener er uvanlige:

- Jeg prøver å argumentere for at krig kan være et nødvendig onde. Og det er noe som utfordrer tenkemåten blant mange nordmenn som er opplært til å gå i fredsmarsjer og si at krig er en dårlig ting.

Et nødvendig onde

- Skrev du boka med tanke på å provosere?

- Jeg skrev den ikke for provokasjonens skyld, men ville komme med det jeg vet er uvanlige synspunkter. For jeg mener det under de rette forholdene er legitimt å delta i krig.

- I hvilke tilfeller har det vært berettiget?

- De to klareste eksemplene er Bosnia og Kosovo. Konfliktene i Bosnia ble forsøkt stoppet ved både fredsmekling og FN, men det var bare Natos bombing og innsats på bakkenivå som var i stand til å stoppe dem. Kosovo viser tydelig handlekraften i en organisasjon som ikke er sanksjonert gjennom FN, men som likevel kan bedre sivilbefolkningens kår, mener Nore.

Han mener det er vår rett og plikt å forsøke å stoppe folkemord og de verste former for massakre.

- Men man må gjøre det med ekstrem omhu. Om krigene på Balkan var riktig, har det vist seg katastrofalt i for eksempel Irak, sier Nore, som vil undersøke om lærdommen fra Balkan fremdeles er gyldig i dag.

Tog løser ingenting

Tittelen «Gud er norsk» spiller på en kritikk av den norske selvoppfattelsen.

- Kanskje spesielt med tanke på tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som kunne si slikt som «Salige er de som skaper fred» samtidig som han ledet et land som var med i Kosovo-krigen i 1999. Det er et sprik mellom den norske selvoppfatning og det som skjer der ute, sier Nore.

For det løser ingenting å bare gå i tog mot krig i Irak, mener han.

- Og det er egentlig poenget med boka: å si at spørsmålet om krig er jævlig vanskelig. Og at soldatene som deltar fortjener en stemme.

BESKRIVER SOLDATLIVET: - Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra veteraner som kjenner seg igjen. Slikt varmer, sier Aslak Nore om mottakelsen av «Gud er norsk».