- Jeg har vel uansett ingen injurierende kraft, så usaklig som jeg er

Sjekk hvem som titter opp av doen i Christopher Nielsens siste kunstverk.

STILLER UT: Christopher Nielsens siste utstilling er i et utstillingsvindu på gata i Oslo. Foto: PÅL NORDSETH
STILLER UT: Christopher Nielsens siste utstilling er i et utstillingsvindu på gata i Oslo. Foto: PÅL NORDSETHVis mer

(Dagbladet): I et utstillingsvindu i Oslo sentrum står det to vannklosetter - med kulturministeren og kulturbyrådens hoder plassert oppi.

Det er Christopher Nielsens protest mot at Oslo sentrum, slik han ser det, tømmes for kultur.

Tegnserieskaperen, forfatteren og kunstneren som gjorde stor suksess på Henie Onstad Kunstsenter med sin «misfornøyelsespark» i fjor, har nå laget «utstillingsvindu for misfornøyelsen», en installasjon av malerier, graffiti, søppel og skulpturer som skal få pryde Parkveien til over valget.

- Meningen er at vinduet skal lyses opp med blacklight om kvelden. Da blir det sånn neon-urbant, vettu, sier 52-åringen uten å fortrekke en mine.

Spøkelsesby «Oslo spøkelsesby» lyder graffitien. Over har Nielsens lærling Ane Barstad Solvang (23) malt kjente Oslo-bygninger som har det til felles at de er eller står i fare for å bli tømt for sitt kulturelle innhold: Bokhandelen Tronsmo, filmhuset Cinemateket, Deichmanske hovedbibliotek, Kunstakademiet, Nasjonalgalleriet, det tradisjonsrike vannhullet Teddy's Soft Bar og Kunst- og håndverksskolen, som er blitt videregående skole.

- Det er kanskje den kuleste kunstskolen i verden, med sine digre vinduer og sitt høye tak. Og nå skal det fylles av umotiverte gymnasiaster, fnyser kunstneren.

Malerier av tidligere kulturminister Hadia Tajik og hovedstadens kanskje grimmeste gatekryss, mellom Brugata og Storgata, befolket av spøkelsesaktige, gjennomsiktige narkomane og romfolk, er det også blitt plass til.

Men blikkfanget er unektelig de to avtredene.

- Ansvaret for miseren Oslo er ettertrykkelig plassert der det hører hjemme. Siden vi står midt i en valgkamp mener jeg dette er betimelig. Jeg har vel uansett ingen injurierende kraft, så usaklig som jeg er, sier Nielsen.

Talent Norge Og på det tilhørende dopapiret er hvert ark utstyrt med en tegning av et styremedlem i Talent Norge, den blåblå regjeringas satsing på topptalenter i kulturlivet - deriblant tidligere kringkastingssjef John G. Bernander.

- De skal bruke 30 millioner statlige kroner - på å finne private penger. Sånt synes jeg er paradoksalt. Tenk hva jeg kunne gjort med 30 millioner, sier han, og legger til:

- Disse dorullene er i likhet med resten av installasjonen til salgs, og arkene er perforert slik at man faktisk kan tørke seg bak med dem. 

- Noen vil innvende at dette ikke akkurat er sublim politisk satire?

- Nei da, det er jo politisk kunst på lavt nivå. Subtilitet har jeg aldri drevet med, sier Nielsen liketil.

En ære Kulturminister Thorhild Widvey (H) lar seg ikke provosere av å bli plassert i et toalett.

- En av kunstens viktige oppgaver er å utfordre oss, da må kunstnere selvsagt stå helt fritt til å kritisere det samfunnet de er en del av, er hennes kommentar til kunstinstallasjonen.

Hallstein Bjercke (V) mener til og med det er en ære å bli puttet i dass av Christopher Nielsen.

- Jeg har vært fan siden jeg oppdaget ham på platecoverne til Jokke på 80-tallet, så dette synes jeg er veldig kult. Men Nielsen og jeg står nok langt fra hverandre politisk, sier kulturbyråden i Oslo.

Han mener, ikke overraskende, at portrettet av Oslo som en utarmet kulturby er feil.

- Det blomstrer som aldri før i Oslos kulturliv, og vi skal ta vare på mange av de gamle signalbyggene, lover Bjercke.

Lager bar - Jeg har selv vært engasjert i både Tronsmo, Cinemateket og Teddys sak. Det er institusjoner som får leve videre hvis mange nok stemmer på meg. Kunst- og håndverksskolen er et godt eksempel på etterbruk av bygg. Det blir en spesialskole for kunstfag siden høyskolen fant seg nye lokaler. Og både jeg og partiet står hardt på at Nasjonalgalleriet fortsatt skal brukes til kunst, sier Bjercke.

Oslos kulturliv kan også bli beriket med et nytt Nielsen-tematisk utested neste år.

Utstillingsvinduet er nemlig langt fra avslutningen på kunstnerens misfornøyelsesprosjekt. Nå jobber han med å etablere en misfornøyelsesbar i Prinds Christian Augusts Minde-kvartalet i Oslo.

Der skal ølen serveres i halvtomme glass.