Kåre Conradi i «Vikingane»

- Jeg har vel vært godtroende og følt meg lurt

«Vikingane»-aktuelle Kåre Conradi tror på det beste i folk. Det har ikke alltid vært like smart. 

EN ORM I FÅREKLÆR: - Orm er en følsom viking som er redd for å krige og forsøker å innføre myke verdier i sin samtid. Han er opptatt av poesi og diktanalyse, sier Conradi Kåre Conradi om rollen som Orm i den nye norske komedien «Vikingane» på NRK. Foto: Kristin Svorte
EN ORM I FÅREKLÆR: - Orm er en følsom viking som er redd for å krige og forsøker å innføre myke verdier i sin samtid. Han er opptatt av poesi og diktanalyse, sier Conradi Kåre Conradi om rollen som Orm i den nye norske komedien «Vikingane» på NRK. Foto: Kristin SvorteVis mer

(Dagbladet): At en dramaserie som «Vikingane» trenger en karakterskuespiller som Kåre Conradi er lett å forstå.

Men Conradi kan også trenge rollen som den myke, poetiske ikke-voldelige vikingen Orm.

VIKINGENE I NORHEIM:. Fra venstre: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus). Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen/NRK  
VIKINGENE I NORHEIM:. Fra venstre: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus). Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen/NRK   Vis mer

Seriøse og klassiske teaterroller

- Jeg lo godt da jeg leste manus, dette er noe jeg kunne like. Her er det litt britisk understatementhumor, i hvertfall i min rolle, som er veldig teksttung - en slags krysning av «Monty Pyton» og «The Black Adder» («Sorte Orm» på norsk med Rowan Atkinson i hovedrollen). På tide at noen lager noe tullete med vikingene, sier Kåre Conradi.

- Jeg har mye humor i meg, men får ikke alltid mulighet til å spille det ut, sier han.

Han gjør så mange tunge, seriøse og klassiske teaterroller, og derfor kom tilbudet om å spille komedie som en befrielse på Conradi.

Men for ordenskyld, Conradi har gjort morsomme roller i både «Den siste revejakta» og «Kong Curling».

Til stede i årstidene

Høsten er kommet og er i ferd med å pakke oss inn i et mørt, vått og kaldt teppe. Det bekymrer ikke Kåre. Han har mer enn nok å fylle dagene med.

- Jeg nyter alle årstidene til fulle, legger de bak meg og nyter den jeg står i.

- Elsker ekstremvær og voldsomme vinder, gjerne på Vestlandet. Det er viktig å være til stede i enhver årstid, sier Conradi.

EN MYK VIKING: Orm (spilt av Kåre Conradi) er en myk viking mer opptatt av pesie ennå drepe - her sammen med Arvid (Nils Jørgen Kaalstad) og Hildur ( Marian Saastad Ottesen) Foto: NRK
EN MYK VIKING: Orm (spilt av Kåre Conradi) er en myk viking mer opptatt av pesie ennå drepe - her sammen med Arvid (Nils Jørgen Kaalstad) og Hildur ( Marian Saastad Ottesen) Foto: NRK Vis mer

Nå er NRK klar for å sende seks episoder med «Vikingane», og det ligger an til å bli en sesong til med faktabasert fiksjon pakket inn i humor.

- En følsom viking

- Orm er en følsom viking som er redd for å krige og forsøker å innføre myke verdier i sin samtid. Han er opptatt av poesi og diktanalyser - og elsker å arrangere poesikvelder, sier Conradi som spiller broren til høvding Olav, spilt av Henrik Mestad.

Han er stolt av å være den andre i kongerekka, men gjør alt for å slippe å gå i krig, som å klage på ryggvondt - noe som også fungerer overfor en arbeidsgiver i dag også.

- Det er mye dagligdags tale i serien, slik de snakket da, vel å merke. Vi kommuniserer med runepinner, datida twitter: meldinger som «noen har pult Orm i ...» og «kona di er tykk i hue». Korte og effektive meldinger.

Vikingmessige hverdagsproblemer

«Vikingane» er en humoristisk dramaserie fra vikingtida. Året er 790 og vi møter innbyggerne i landsbyen Norheim. Sjøveien vestover er akkurat funnet. Det fører med seg rikdom, politiske endringer, kulturkonflikter, handel - og trøbbel.

Serien tar for seg den harde virkeligheten i vikingtida, i humoristisk kontrast til moderne hverdagsproblemer vi kjenner fra i dag.

Det er nok av små og store utfordringer som oppstår i Norheim, mellom tokt og plyndring, maktkamper, sjalusi, kjærlighet og gamle tradisjoner det blir satt spørsmålstegn ved.

Engelsk og norsk tale

Serien er spilt inn parallelt med norsk og engelsk tale, med tanke på eksport. Her er det ikke noe finslipt oxfordengelsk, men mer av typen «lilyhammerengelsk».

- Det er norsk tankegang med engelsk tale, sier Conradi som har lagt til side sin til fingerspissene korrekte engelskuttale.

VIKINGMAT: Å være, eller ikke være...viking. Kåre Conradi har tørket «vikingmat» hengende over hodet i butikken Fenaknoken. foto Kristin Svorte
VIKINGMAT: Å være, eller ikke være...viking. Kåre Conradi har tørket «vikingmat» hengende over hodet i butikken Fenaknoken. foto Kristin Svorte Vis mer

Kåre Conradi er en av landets beste karakterskuespillere. De som fikk oppleve ham som den onde, makabre despoten i «Richard III» på Nationaltheatret, kan skrive under på det.

Nytt BBC-drama

Han imponerte også på teaterscenen i London, der han for to år siden spilte tre Shakespeare-stykker i rollene som Charles VI og Edvard IV.

- Jeg fikk spille i regi av Sir Trevor Nunn, det har vært en drøm jeg har hatt i mange år. Han er en regissør alle vil jobbe med. Det har åpnet dører for meg i London.

TO VIKINGER: Trond Fausa Aurvåg og Kåre Conradi er beggeaktuelle med serien «Vikingane».  Foto: Endre Vellene
TO VIKINGER: Trond Fausa Aurvåg og Kåre Conradi er beggeaktuelle med serien «Vikingane». Foto: Endre Vellene Vis mer

Det har allerede gitt ham mer jobb i Storbritannia. Fram til jul skal han i ulike perioder spille inn et BBC 3-drama som har fått tittelen «Clique» med de samme folkene som sto bak suksessen «Skins».

- Det handler om et studentmiljø i Edinburgh, sier Conradi som frykter at hår og skjegg må vike for et mer sobert ytre.

Hollywood står ikke som den største drømmen for Conradi, til det er han mer teaterskuespiller enn filmskuespiller. Men han sier neppe nei dersom en mulighet byr seg.

Har hjertet i teatret

- Jovisst kunne det vært morsomt, men jeg er mer teatermann. Heller Broadway eller West End - det lokker mer. Men jeg har alltid vært veldig anglofil så for eksempel når det gjelder teater har inspirasjonen vært mer West End enn Broadway . Jeg gleder meg over at kolleger som Aksel Hennie, Kristofer Hivju og Ingrid Bolsø Berdal gjør det så bra i utlandet, sier han.

Conradi gjør gjerne tv og film, men det er teater, det er der han har sitt hjerte.

- Film og tv er gøy, elsker å bli spurt og gjøre det. Men jeg har gjort mye mer teater, og jeg har vært ansatt på Nationaltheatret i 21 år.

STERKT DRAMA: Ibsens «Lille Eyolf» med Kåre Conradi og Pia Tjelta var en suksess på Nationaltheatret. - Det kommer tilbake en gang neste år, høsten 2017, kanskje, sier Conradi. Foto: Anders Grønneberg
STERKT DRAMA: Ibsens «Lille Eyolf» med Kåre Conradi og Pia Tjelta var en suksess på Nationaltheatret. - Det kommer tilbake en gang neste år, høsten 2017, kanskje, sier Conradi. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han krever å bli utfordret, og roller som Richard III, der han kan være sleip og ekkel, står høyt på hans liste.

- Heller være bad guys

- Jeg må forstå de personene jeg skal spille. De er nødvendigvis i utgangspunkt onde og sleazy, hvorfor blir de det. Jeg må trenge inn i dem - liker heller å gestalte bad guys enn høyreiste, stilige og heltemodige roller.

Han går gjerne runder med venner og familie når han trenger å teste seg og sine roller.

- Jeg går inn i arbeidet i rollene med hud og hår. Jeg blir veldig inspirert av hvordan for eksempel Daniel Day Lewis går inn i rollene sine på. Jeg stiller spørsmål og filosoferer - det kverner i hodet mitt hele tida, og jeg bruker kjæresten og venner som sparringspartnere.

En varm og nær type

Kåre Conradi beskriver seg som er åpen og godtroende i forhold de dem han omgås, og forteller at han gjerne klemmer og tar på dem.

OM IBSEN: Kåre Conradi og forfatter, oversetter og spåmann Henning Hai Lee Yang slår av en prat om Ibsen og Kina da de tilfeldig treffes på Karl Johan.
 Foto: Anders Grønneberg
OM IBSEN: Kåre Conradi og forfatter, oversetter og spåmann Henning Hai Lee Yang slår av en prat om Ibsen og Kina da de tilfeldig treffes på Karl Johan. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg tror på det beste i folk, til det motsatte er bevist.

- Men jeg har vel vært godtroende og følt meg lurt, som en gang med en teateroppsetning i London jeg var involvert i, og plutselig var prøvene i gang - uten meg. Jeg var også en gang involvert i en norsk film, regissøren var så glad for å ha funnet meg til hovedrollen. Plutselig var jeg ute, uten forklaring, sier han - men vil verken navngi teaterstykket eller filmen.

Ble skadet så blodet rant

Han har også opplevde å bli skikkelig skadd på scenen - to ganger, i samme stykket.

- Det var i «My Fair Lady» i 2004, slo hodet, det rant blod og vi måtte spørre om det var en lege i salen.

- Det bar av gårde til legevakta og jeg måtte sy sju sting. I 2013 spilte jeg professor Higgins igjen, da klemte jeg tommelen i en dør så blodet spurtet. Ikke lett å skjule det, da. Jeg vet ikke om jeg tør å gjøre den rollen en gang til, sier han lett overtroisk.

Kåre Conradi er blitt 44 år og kan vel nå kalle seg voksen.

- Jeg er en høflig fyr

- Merker det på at jeg er trygg på meg selv, trenger ikke å tenke og føle på å være trygg på meg selv - jeg ér det. Tør å by på meg selv, være meg selv, vise reelle sider av meg selv. Jeg er en høflig fyr som klemmer folk.

Kåre Conradi driver Det norske Ibsenkompaniet, som skal være en spydspiss for mer Ibsen, både i inn- og utland.

- Det norske Ibsenkompaniet har Jo Strømgrens dansekompani som et forbilde. De turnerer 40 land i året. Ibsenkompaniet skal gi mulighet til å få flere norske skuespillere ut i verden med Ibsen, sier han.

VELDIG PRIVATE: Lene Marlin og Kåre Conradi har vært sammen i snart ti år. De er svært private og opptrer sjelden sammen offenlig og snakker ikke om sitt privatliv i pressen. Foto: NTB Scanpix
VELDIG PRIVATE: Lene Marlin og Kåre Conradi har vært sammen i snart ti år. De er svært private og opptrer sjelden sammen offenlig og snakker ikke om sitt privatliv i pressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Har kjæreste, e-post og telefon

Det er snart ti år siden at artisten Lene Marlin og Kåre Conradi ble et par. For noen år siden forlovet de seg.

- Vi har vært sammen i over ni år.

- Jeg har jo heldigvis fridd, og er forlovet. Men våre framtidsplaner, om å gifte oss eller få barn, har jeg ikke så mye å si. Når det gjelder sånne private ting, sier jeg lite og framstår vel litt kjedelig sånn.

Kåre Conradi består av en meget eksklusiv gruppe mennesker som det stadig blir færre av:

- Jeg deltar er ikke på sosiale medier. Har verkenTwitter, Facebook eller Instagram-konto, men jeg har telefon og e-post - så jeg er ikke helt ute.

JEG ER EN SNOBB:  Intervju med Kåre Conradi fra da han spilte hovedrollen i oppsetningen av «My Fair Lady» på Folketeateret i 2013. Og han innrømmer at han, i likhet med karakteren Higgins, er litt snobb. Video: Håkon Eikesdal Vis mer Vis mer Vis mer