Jeg hater valget

Jeg blir brukt som skremsel. Jeg føler at min tro bør forbys, og at jeg bør utsettes for strenge «integreringstiltak» for å «korrigere» min atferd.

REGELLØS VALGKAMP: «Det bør lages noen spilleregler for hvordan man skal holde en valgkamp. Valgkampen skal vel ikke være en arena der en gruppe mennesker skal utsettes for plage og ubehag?», skriver kronikkforfatteren. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
REGELLØS VALGKAMP: «Det bør lages noen spilleregler for hvordan man skal holde en valgkamp. Valgkampen skal vel ikke være en arena der en gruppe mennesker skal utsettes for plage og ubehag?», skriver kronikkforfatteren. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Jeg gruer meg til neste gang det blir holdt valg i Norge. Det er ikke slik at jeg er imot valg og demokrati, men jeg opplever den tiden hvor stigmatisering, generalisering og stempling blir legalt og akseptert. Der skittkasting (såkalt debatt) blir dagligdags underholdning. Media blir leid inn til disse tjenestene. Jeg opplever latterliggjøring av befolkningen der politikerne lyver og lyver. Det er den tiden der politikerne lover og lyver mest på kortest tid - om alt. Det som har fundert meg mest er ett parti - deres interesse er å nekte en del av befolkningen å leve etter deres eget ønske, der deres tilværelse blir ansett som feil. Alle partier er opptatt av nestekjærlighet, men vibrasjonene fra dette partiet oppleves som hat mot enkelte. Bare ta eksemplene på hvordan de mener asylpolitikken skal føres: man skal åpne asyl i land i Afrika og Asia til de som ikke kan identifiseres eller dokumentere hvilket land de tilhører. Kriminelle utlendinger skal stues sammen under uverdige og umenneskelige forhold. Din verdi som menneske er avhengig av om du er legal eller ikke.

Hver gang det holdes valg tenker jeg at jeg er truet. Enkelte påstander strider mot menneskerettighetene. For det å være et godt menneske betegnes som naivt. Jeg har litt vanskeligheter med å senke skuldrene i valgkampen. Det skulle egentlig handle om å sanke stemmer ved å vise hvordan de enkelte partiene ønsker å drive landet med nye reformer, bedre tjenester osv. Her opplever jeg løfter om at de skal gjøre mitt liv til et helvete hvis de vinner. Jeg blir brukt som skremsel. Jeg føler at min tro bør forbys, og hvis jeg ikke er enig med all skikk og sedvane i Norge, bør jeg utsettes for strenge «integreringstiltak» for å «korrigere» min atferd, slik at jeg blir mest mulig lik gjennomsnittet. Dette partiet klarer ikke å skille mellom integrering og assimilering. De vet det kanskje, men velger å se bort ifra det.

Sesongen for det jeg opplever som undertrykkelsen er snart over for denne gangen, med mindre «festpartiet» og dets retorikk kommer til makten og innfører det de står for. Da kan jeg si at helvetet med undertrykking, generalisering, stempling og stigmatisering nettopp har startet for meg. Et parti som vil bytte nestekjærlighet med nestehat, likebehandling med diskriminering, integrering med assimilering, innføre religionsfrihet med forbehold. Hver gang det er valg føler jeg at mitt fundament rystes. Jeg begynner å tenke og vurdere om jeg faktisk er ønsket i dette landet eller ikke. For en gangs skyld misunner jeg de som ikke behersker norsk. Jeg må slutte å lese aviser, følge med på nyheter og plakater, noe som er vanskelig, da politikk, medmenneskelighet og samfunnsrelaterte spørsmål er ting jeg interesserer meg for. Det kan godt hende det ikke er meningen at jeg skal lese det, eller at den som debatterer ikke mener akkurat meg, men det vet verken han eller jeg.

Det bør lages noen spilleregler for hvordan man skal holde en valgkamp. Valgkampen skal vel ikke være en arena der en gruppe mennesker skal utsettes for plage og ubehag? Jeg har avgitt min stemme for denne gangen. Uansett hvem som vinner så håper jeg medmenneskeligheten blir stående sentralt. Jeg er ferdig med å holde pusten. Det er over for denne gang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.