Jeg heier på Per-Willy!

Nå er det på tide at journalister og politikere begynner å opptre som voksne folk.

PRESSET: Nyutnevnt justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) ble best om å svare for tidligere uttalelser om innvandring og klimaskepsis da han møtte pressen som nyutnevnt statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRESSET: Nyutnevnt justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) ble best om å svare for tidligere uttalelser om innvandring og klimaskepsis da han møtte pressen som nyutnevnt statsråd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Per-Willy Amundsen er nylig blitt utnevnt til justis- og beredskapsminister i Høyre-/FrP-regjeringen. Det er intet nytt at nye statsråder – både blå, røde og grønne – blir konfrontert med tidligere uttalelser. Særlig har sosiale medier gitt skyts til journalistenes tredjegradsavhør ved nyutnevnelser av offentlige personer. Sjeldent har jeg imidlertid sett flere usakligheter enn det som florerer rundt Per-Willy Amundsen.

Spaltist

Ulrikke Holmøy

er jurist og tidligere politisk rådgiver i Fremskrittspartiet.

Siste publiserte innlegg

NRK hadde en sak om at justisministeren ikke visste at han hadde ansvar for Svalbard. Deretter har journalisten koblet dette til Amundsens klimaskepsis. Som om avdelingens arbeid skulle ha noen sammenheng med dette. Det skinner litt for tydelig gjennom at hensikten med saken ikke er opplysende journalistikk, men at hensikten er å drite ut justisministeren.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, hadde en nokså intetsigende kommentar, hvor budskapet i korte trekk var at Kultur-Høyre blåser en lang marsj i samene. Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen er nemlig bevis for dette. Redaktøren kaller Amundsen «en selverklært fiende av alle samiske rettigheter». Ikke i én setning drøfter Fjellheim realitetene i det Amundsen har forsøkt å forfekte – ei heller hva han faktisk har uttalt. Er det Fjellheim som bestemmer hvilke debatter som er akseptable, og hvilke som ikke er det?

Den som fikk meg til å reagere mest, er imidlertid Stortingets visepresident, Marit Nybakk fra Arbeiderpartiet. Nybakk la følgende melding ut på Facebook: «Hvor er Norge kommet hen når Per-Willy Amundsen kan bli justisminste?». Ikke én plass nevner Nybakk hva Amundsen står for, som hun er uenig i eller hvorfor. Visepresidenten burde gå hjem å skamme seg. Hadde Amundsen og Nybakk vært elever på grunnskolen, hadde Nybakk blitt satt i skammekroken.

Jeg har selv hatt gleden av å være Per-Willy Amundsens rådgiver da han var stortingsrepresentant og leder for Fremskrittspartiets energi- og miljøfraksjon. Jeg kan ikke annet enn å gi ham mine beste skussmål. Per-Willy er, slik jeg kjenner ham som politiker, samvittighetsfull, oppegående og handlekraftig. Så skal jeg være den første til å innrømme at jeg var langt fra enig i alt som han sto for som stortingsrepresentant, men jeg hadde i det minste vett til å begrunne hva jeg var uenig i, og hvorfor.

Nå er det på tide at journalister og politikere begynner å opptre som voksne folk. Amundsen har ikke rukket å ta en eneste avgjørelse før dommen har falt fra motstanderne. La justisministeren vise hva han er god for som justisminister. La ham styre justisfeltet på bakgrunn av stortingsflertallets enighet. Noe jeg tror han klarer utmerket. Derfor heier jeg på Per-Willy.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.