Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Alkoholbruk

«Jeg heter Ella, er åtte år og har et alkoholproblem»

Når vi voksne drikker for mye i jula, sitter barna igjen med problemet.

LOJALE BARN: Når voksne drikker for mye alkohol går det utover barna. De blir utrygge og lei seg, og ender ofte opp med å ta et ansvar på hjemmebane som små barn ikke skal måtte ta, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
LOJALE BARN: Når voksne drikker for mye alkohol går det utover barna. De blir utrygge og lei seg, og ender ofte opp med å ta et ansvar på hjemmebane som små barn ikke skal måtte ta, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

Ella sitter i en sliten gymsal. I hånda har hun et gavebånd. Hun skulle ikke vært her – hun skulle vært hjemme, sammen med familien og sett på Julemorgen. Pakket inn julegaver til mamma, pappa og bestemor. Rundt henne i ringen sitter andre barn. Ella reiser seg, og sier ordene hun aldri har sagt før:

«Jeg heter Ella og har et alkoholproblem.»

Scenen er kjent, den er skildret i en rekke filmer. AA-møtet der mennesker med alkoholproblemer gir hverandre styrke til å stå imot drikkingen. Men det er ikke Ella som drikker. Det er pappa. Og det er hennes problem. Særlig nå i desember.

Hvert år har Ella en ekstra klump i magen i adventstida. Hun forsøker å ha kontroll på hvor mye pappa drikker, og vet at det ofte blir for mye. Anledningene er mange. Julaften er verst. Ella trenger en plan. Kanskje hun kan distrahere pappa vekk fra drikkingen? Kanskje hvis hun unngår å krangle med lillesøster – kanskje han drikker litt mindre da?

Historien til Ella er sann, men samtidig ikke sann. For Ellas historie finnes – og det finnes altfor mange av den.

90.000 barn vokser opp i et hjem hvor mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Det tilsvarer nesten hvert tiende barn i Norge. I tillegg kommer mørketallene – alle de barna som vokser opp i hjem der mamma eller pappa drikker litt mye innimellom, men som ikke faller innenfor definisjonen «alkoholproblem». Vi vet ikke sikkert hvor mange det er snakk om, men tall fra behandlingsinstitusjoner som Blå Kors Kompasset viser at 62 prosent av dem som søker hjelp til å håndtere foreldrenes drikking, kommer fra familier der mamma og pappa aldri har fått hjelp for sitt alkoholkonsum.

Samtidig er historien usann. For dessverre finnes det ikke et eget AA-møte for Ella, hvor hun kan hente styrke fra andre barn ved å snakke om problemene hun møter hjemme. Hun kan møte opp på et av de gode tilbudene til for eksempel Barn av rusmisbrukere, Blå Kors Kompasset eller organisasjonen Ja, det nytter!

For mange barn som Ella, handler hverdagen mest om å skjule at pappa drikker. Å legge til rette for at ingen skal oppdage det vonde og vanskelige som skjer hjemme hos dem, bak husets fire vegger. Ella skal vise verden at «bare la familien min være, det går bra med meg».

Men det går ikke bra med Ella. Når voksne drikker for mye alkohol går det utover barna. De blir utrygge og lei seg, og ender ofte opp med å ta et ansvar på hjemmebane som små barn ikke skal måtte ta. De holder fortet hjemme til foreldrene er edru igjen, og de holder fasaden utad slik at ingen skal oppdage hva som skjer. Og det koster dem dyrt.

Disse barna kommer til å bruke mye krefter på å bearbeide vonde opplevelser fra barndommen. Mange av dem kommer til å oppleve gode voksenliv, men noen av barna kommer til å få et liv preget av psykiske problemer, og har økt risiko for å selv utvikle alkoholproblemer i voksen alder.

Vi kan ikke forvente at Ella skal reise seg opp og si «jeg har et alkoholproblem». Til det er hun for lojal. Men vi kan forvente at vi rundt gjør alt vi kan for henne og for andre barn.

Barn som får tidlig hjelp, har større sannsynlighet for å unngå problemer seinere i livet. Det betyr at vi som er voksne må tenke oss godt om når vi drikker alkohol. Og det betyr at vi må gjøre noe dersom vi er bekymret for et barn i nabolaget, i skoleklassen til sønnen vår eller i storfamilien.

Nå som julehøytida står for døra, er barn som Ella ekstra utsatt. Desember er den måneden vi kjøper aller mest alkohol her til lands. Og mens helsesøster har ferie, står pappa i kø på polet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media