- Jeg holdt på å bli ko-ko. Det var ubehagelig.

«Kon-Tiki» stjerna Pål Sverre Hagen (32) hang i timevis i en waier i den kommende storfilmen «Gåten Ragnarok».

Det er jakten på nye utfordringer som driver ham. I «Gåten Ragnarok» hang Pål Sverre Hagen tre dager i en wire med «Broen»-stjerna Sofia Helin.

- Jeg holdt på å bli helt ko-ko. Det var ubehagelig, og gjorde vondt i hele kroppen. Men så utvikler det seg en egen humor i en sånn arbeidssituasjon. En humor som dessverre - eller heldigvis - er umulig å gjengi.

Han er tilbake på Vikingskipshuset på Bygdøy, der scener fra «Gåten Ragnarok» er spilt inn. Han vandrer innover langs det majestetiske Osebergskipet. Stopper ved et av hodene som stirrer olmt tilbake på ham fra en glassmonter.

- Det er en egen magi her i halvmørket om kvelden når museet er stengt.

Magisk blir det også når spillefilmen med et budsjett på 40 millioner treffer kinoene 4. oktober. Men først er det verdenspremiere i Texas i helga.

- Med mye action og spesialeffekter er dette en sjanger som er uprøvd i norsk sammenheng. Jeg måtte utfordre egne grenser i forhold til høydeskrekk, kulde, utholdenhet. Og selv om noen av stuntene ble gjentatt av erfarne klatrere, gjorde jeg dem selv først.

Utgangspunktet for filmeventyret er en reell gåte knyttet til Osebergskipet. Som arkeologen Sigurd går Hagen inn for å løse det 1000 år gamle mysteriet. Med seg har han sine to barn.

MYSTERIET: Pål Sverre Hagen spiller arkeologen Sigurd i filmen Gåten Ragnarok. Handlingen tar utganspunkt i mysteriet rundt Osebergskipet. Her er Hagen med et av de mystiske dragehodene som bor i en monter på Vikingskipshuset på Bygdøy.
MYSTERIET: Pål Sverre Hagen spiller arkeologen Sigurd i filmen Gåten Ragnarok. Handlingen tar utganspunkt i mysteriet rundt Osebergskipet. Her er Hagen med et av de mystiske dragehodene som bor i en monter på Vikingskipshuset på Bygdøy. Vis mer

- Det utvikler seg til en skikkelig filmskrøne, men utgangspunktet for historien er virkelige, uløste vikingmysterier.

Det er en utrolig rikdom i sporene etter vikingene, samfunnet de levde i var annerledes enn vi forestiller oss.

I forarbeidet til filmen snakket han med landets fremste eksperter på vikinghistorie. Høstet lærdom som hjalp ham å finne den rette gløden i en rolle som har klare paralleller til Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki». I begge tilfeller dreier det seg om arkeologer med trang til å utforske en eventyrlig fortid.

- Som typer er de rake motsetninger. Noe av det utfordrende ved «Gåten Ragnarok» var å finne en familiefølelse som er nær og riktig. Jeg har aldri spilt familiefar før, så det var nytt for meg. Og veldig kjekt.

Selv har Hagen kjæreste, men ingen barn.

- Livet blir som det blir... hvis ting ligger til rette for det, så er det fint med familie, sier han litt unnvikende.

Lange pauser underveis. Den karakteristiske, dvelende måten å snakke på gir Hagen en nesten monoton flow. Nysgjerrigheten og iveren er der, bare i slow motion.

OSEBERGSKIPET: Deler av filmen er tatt opp på Vikingskipshuset på Bygdøy. Her med det originale Osebergskipet.
OSEBERGSKIPET: Deler av filmen er tatt opp på Vikingskipshuset på Bygdøy. Her med det originale Osebergskipet. Vis mer

Etter filmgjennombruddet med «De Usynlige» har han gjort seg bemerket i «Jernanger» og TV-serien «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?». Men ingenting forberedte ham på den enorme oppmerksomheten i kjølvannet av «Kon-Tiki».

- Det var veldig spesielt og ganske massivt. Snøballen ruller fortsatt, i går satt jeg seks timer i intervjuer med spansk presse i Madrid.

- Hva husker du best fra Oscar- og Golden Globe-festene?

- Mest spektakulært var det egentlig på Golden Globe. Fordi det var som en vanlig fest, bare med alle de menneskene som i årevis har fortalt oss historier fra Hollywood. Møtet med det amerikanske filmmaskineriet var på mange måter eksotisk, samtidig er det normaliteten i det hele som kanskje gjorde sterkest inntrykk på meg. Skalaen er større, men kjærligheten til film den samme.

- Møtte du mange av de store stjernene?

- Jeg vil helst unngå namedropping, men det var en glede å treffe for eksempel Bill Murray. Han er en skuespiller jeg har et spesielt forhold til, derfor var jeg litt redd for å bli skuffet. Heldigvis ble jeg ikke det. Jeg har et enda bedre inntrykk av han nå.

- Hva har «Kon-Tiki» gjort for karrieren din?

ACTION: Pål Sverre hang tre dager i en wire sammen med medskuespiller Sofia Helin, kjent fra Broen på NRK. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS
ACTION: Pål Sverre hang tre dager i en wire sammen med medskuespiller Sofia Helin, kjent fra Broen på NRK. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

- Hvis man skal begynne å tenke karrierebygging så er det lett å miste fokus. Jeg søker mot spennende prosjekter der jeg kan jobbe med gode kolleger, og gjøre noe jeg kanskje ikke har prøvd før. Hvilke filmer som slår an er ikke så godt å vite på forhånd. På teateret eier du rommet. Som filmskuespiller er du mer sårbar, det er regissøren som sitter med makten og et stort apparat rundt deg. Du eier bare øyeblikkene foran kamera, og de kan også klippes bort.

- Men har suksessen forandret deg?

- Jeg håper ikke det, annet enn til en bedre skuespiller som er flinkere til å prestere under press. Og til å ha det ok i en konkurransepreget bransje. Premieredagen på «Kon-Tiki» var ingen behagelig dag, jeg følte det som om alles blikk var rettet mot meg og oss. Men trøkket er en del av pakken, og noe du må venne deg til.

I «Gåten Ragnarok» spiller Hagen mot blant andre Bjørn Sundquist. Etter å ha samarbeidet flere ganger har de blitt gode venner også privat.

- Selv om Bjørn er en unik skuepillerkapasitet, er han aldri belærende. Det er ønsket om å skape og evnen hans til å kommunisere som inspirerer meg. Alle skuespillere må finne opp sitt eget hjul.

Med «Kon-Tiki» solgt til mer enn 70 land har det blitt mye reising på Hagen det siste året.

- Jeg er veldig fornøyd med at jeg har fått gullkort i Star Alliance. Selv om hotellivet er spesielt, liker jeg å se nye steder. Og så har jeg alltid med meg en kompakt fiskestang.

KOLLEGER: Nicolai Cleve Broch
KOLLEGER: Nicolai Cleve Broch Vis mer

Fascinasjonen for fisk og fiske kommer stadig opp i intervjuer med Hagen. Hans alternative yrkesvalg var marinbiolog, og da undertegnede for ni år siden intervjuet den ferske skuespilleren var det ved et fiskevann hjemme på Nesodden.

- Noe av det som har gjort mest inntrykk på meg i forbindelse med all tiki-reisingen var da jeg og Tommy Wirkola dykket med hvithai utenfor Mexico. Nedsenket i et bur får du anledning til å se haiene på nært hold. I det hele tatt liker jeg å koble av med naturopplevelser. Det gir en indre ro.

Siden «Gåten Ragnarok» har Hagen rukket å spille i Hans Petter Molands nye film «Kraftidioten», som kommer på kino februar neste år. Rollen hans der er noe helt annet enn alt han har gjort tidligere.

- Jeg spiller en mafiaboss i en eskalerende konflikt mellom norsk og serbisk mafia. Stellan Skarsgård er brøytebilsjåføren som ufrivillig blir midtpunktet i det hele, Bruno Ganz min serbiske motstander. Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann og Jacob Oftebro fra «Kon-Tiki» er også der. I det hele tatt en fantastisk fin gjeng, smiler han.

Hva som blir neste prosjekt vil han ikke si noe om enda. Men det kan bli både film og teater, avhengig av hvordan brikkene faller på plass.

Like hemmelighetsfull er Hagen når det kommer til privatlivet. Det eneste han avslører er at han sammen med kjæresten er på boligjakt.

- Det er ikke min jobb å fortelle min egen historie, men andres. Dessuten bruker jeg så mye av meg selv i det jeg gjør at jeg føler behov for å holde igjen.

- Opplever du et større press etter suksessen med «Kon-Tiki»?

- Av og til er yrket mitt helt fantastisk og av og til er det vanskelig. På den ene siden lager du film for å nå ut, og jeg er takknemlig for oppmerksomheten. Samtidig kan det være tøft, ja potensielt flaut og ganske ydmykende å bli sett og vurdert av mange. «Kon-Tiki» har gjort meg mer robust. Jeg har slått meg til ro med at jeg ikke nødvendigvis kan glede alle alltid.