Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hørte en i Barne-tv si at noe smakte «dritjævlig»

Det bannes tre ganger så mye på NRK som for få år siden.

MANGE KLAGER: I dag skal Kringkastingsrådet behandle banneklager. Blant de innklagede programmene er «Nytt på nytt» «Lilyhammer» og «Stjernekamp». Alle foto: NRK
MANGE KLAGER: I dag skal Kringkastingsrådet behandle banneklager. Blant de innklagede programmene er «Nytt på nytt» «Lilyhammer» og «Stjernekamp». Alle foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er i mange tilfeller nesten tre ganger så mye banning på NRK som før, sier språkforsker Ruth E. Vatvedt Fjeld til Dagbladet.

Og når det blir mer banning på NRKs programmer går det ikke upåaktet hen blant seerne.

I dag samles det nye Kringkastingsrådet under ledelse av Per Edgar Kokkvold for første gang. Og på bordet ligger en tjukk bunke med klager - 25 i tallet - som handler om nettopp banning, uanstendige uttrykk og dårlig språkbruk.

Klager Av programmene som går igjen i klagebunken finner vi særlig programmer som «Ikke gjør dette hjemme» og «Stjernekamp». Men også «Lilyhammer», «Nytt på nytt» og «Ut i naturen» har fått leserklager.

Fjeld har undersøkt undertekstene i programmene til NRK i to fireårsperioder, fra 1998-2001 og 2007-2010. Det hun fant ut er at bare på få år har banningen hos Allmenkringkasteren har økt betraktelig.

- Det er som å ta tempen på språket. Og det er ikke veldig overraskende. Det er som med alkoholen. Nå skåler politikere på tv. Men da jeg var liten jente var det utenkelig. Det samme gjelder banning, sier hun.

Tendens   Fjeldsier at hun også ser en liten trend rundt hva slags banneord som brukes

FÅRR KLAGE: Publikumsfavoritten Nytt på nytt får kjeft for å ha brukt ord som kuk og pule.
FÅRR KLAGE: Publikumsfavoritten Nytt på nytt får kjeft for å ha brukt ord som kuk og pule. Vis mer

- Det er en svak tendens mot at vi beveger oss vekk fra religionsbanningen og mer mot det kjønnslige.

- Har du noen eksempler på særlig upassende banning?

- Jeg hørte en i Barne-tv si at noe smakte «dritjævlig.» Det sjokkerte meg. «Dritjævlig» burde ikke vært sagt på Barne-tv. Det er ikke nødvendig. Ordet «grusomt» hadde gjort samme nytta.

Tabu Hun har en teori om hvorfor det har blitt så mye mer banning på tv.

- Tabuene har endra seg og blitt færre. Det er ikke så stor variasjon i språk lengre. Man snakker likt i dagligtalen som på en talerstol. Idealet har blitt ledig og naturlig. I NRK i gamle dager måtte man ha på seg stivt tøy og oppføre seg ordentlig. Sånn er det ikke lengre. Men heller ikke det er særlig overraskende, sier hun.

Fjeld jobbet i flere år som språkkonsulent for NRK, og har behandlet mange språkklager.

STERJENKAMP: Høstens suksessreality «Stjernekamp» har fått mange klager, særlig på dommer Øyvind Vinni Sauvik.
STERJENKAMP: Høstens suksessreality «Stjernekamp» har fått mange klager, særlig på dommer Øyvind Vinni Sauvik. Vis mer

Hun sier at en konsekvens av at tabuer flyttes er at det ikke lenger er noe alvorlig tabubrudd å bruke uttrykk som refererer til religion, som «herre gud». Og i hennes år som språkkonsulent i NRK var det ofte nettopp de religiøse uttrykkene som ble klaga på.

- Det er nok visse miljøer som klager mest. De føler at deres grenser blir tråkka på. De fleste, som meg, er urbane kameleoner som ikke blir så såra, sier hun.
Eksempler
Guri Skavlan, produsent for «Nytt på nytt», sier at de mener de ikke banner nevneverdig mye.

- Hvis vi banner så referer vi til saker fra avisene med bannin. De gangene vi har fått klager har vi bedt klageren om eksempler. Det har vi aldri fått. Etter at vi tar kontakt og spør om eksempler blir det som oftest stille fra klageren, sier hun.

- Får gjestene en innføring i «Nytt på nytts» banne-politikk før sending?

- Vi har ingen banne- politikk.

- Får gjestene beskjed om ikke å banne?

FUCK: «Lilyhammer», med Steven van Zandt i spissen, får også klager. En innsender kaller språket i serien for møl.
FUCK: «Lilyhammer», med Steven van Zandt i spissen, får også klager. En innsender kaller språket i serien for møl. Vis mer

- Nei.

I dag avgjøres det om all banninga vil få noen konsekvenser for noen i NRK-systemet, når det nye kringkastingsrådet samles for første gang klokka 09:30.

FLEST Aller flest klager har programmet «Ikke prøv dette hjemme». Et ord som går igjen er visstnok satan.
FLEST Aller flest klager har programmet «Ikke prøv dette hjemme». Et ord som går igjen er visstnok satan. Vis mer
Hele Norges coronakart