Holder hovedforedraget på Litteraturfestivalen på Lillehammer

- Jeg identifiserer meg med homokulturen

Sier den islandske forfatteren Sjón (54). Og har skrevet roman om det.

FRAMTIDAS MANN: Den islandske forfatteren Sjón holder hovedforedraget på Litteraturfestivalen, er med i Framtidsbiblioteket og kommer med ny roman. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
FRAMTIDAS MANN: Den islandske forfatteren Sjón holder hovedforedraget på Litteraturfestivalen, er med i Framtidsbiblioteket og kommer med ny roman. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Først da jeg var i tenåra, på 1970-tallet, ble homofili definert som noe annet enn ondskap på Island. Dessuten var jeg David Bowie-fan. Vår generasjon skylder den mannen mye. Han lærte oss at det ikke var en selvfølge at alle er heterofile, sier Sjón.

Mannen som er døpt Sigurjón Birgir Sigurðsson, og som tok kunstnernavnet Sjón da ha ga ut sin første lyrikksamling som femtenåring, er på telefon fra Reykjavik.

Han forbereder Norges-besøk. I morgen skal han holde hovedforedraget på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Fredag vil han overlevere manus til kunstprosjektet Framtidsbiblioteket, og hans siste roman «Månestein – Gutten som aldri fantes», lanseres på norsk.

Aids og spanskesyken

Det er her homofilien kommer inn i bildet. I romanen settes vi tilbake til et Reykjavik i 1918. Den foreldreløse unggutten Máni Steinn lever på kanten av samfunnet, og søker styrke i kinofilmen. Så kommer spanskesyken til byen, og dreper og ødelegger.

- Jeg er glad jeg fant en historie å skrive som kunne feire hvordan de homofiles rettigheter på Island har forandret seg i løpet av hundre år. Jeg vokste opp med homofile skolekamerater, deres historier var ikke alltid lykkelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer