Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Jeg kan forstå kritikken

Fredrik Solvang svarer på kritikken etter gårsdagens «Debatten».

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Programredaktør Knut Magnus Berge sier NRK tar sier seg enig i kritikken om at forsker Gunhild Alvik Nyborgs meningsmotstandere kunne fått mer taletid, og tar selvkritikk. Han mener likevel at Nyborg var en relevant kilde.

Berge får støtte fra programleder Fredrik Solvang.

- Jeg kan forstå kritikken om at hun fikk mye taletid, sier han til Dagbladet.

Denne tiden var imidlertid nødvendig for at Nyborg skulle kunne forklare hvorfor informasjon fra FHI kunne være feil, sier han.

- Det kunne sikkert vært flere kritiske sprsømål, samtidig visste jeg at hun skulle opp mot overlege og helsedirektør Guldvog. Hvis de ikke skulle klare å yte henne motstand, hvem skulle da?

SVARER: Knut Magnus Berge (til høyre), her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVARER: Knut Magnus Berge (til høyre), her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Han forsvarer valget av Nyborg som kilde

- Vi mener selvfølgelig at hun er en god nok kilde. Nyborg er utdannet lege ved universitetet i Oslo, og hun har jobbet som allmennlege i Finnmark, Akershus og Østfold. I tillegg har hun doktorgrad i farmakoepidemiologi og er Exam.oecon. som vil si sosialøkonomisk embetseksamen av lavere grad. Det er tre år med full fordypning med matematikk og statistikk, sier han.

Solvang sier seg for øvrig enig i NRKs selvkritikk.

Sterke reaksjoner

Gårsdagens «Debatten» vekker sterke reaksjoner.

Forsker Gunhild Alvik Nyborg hevdet spredningen av coronaviruset i Norge er ute av kontroll og tok til orde for full isolasjon.

- Dette er krig. Det er som å si at tyskerne er på vei, men at det ikke er så farlig for de kommer sikkert ikke til å gjøre så mye skade, sa Nyborg blant annet til NRKs Fredrik Solvang.

Flere eksperter reagerer sterkt på påstandene.

- I kveld bommet Debatten stygt. De lot en amatør få fritt spillerom med feil empiri, uforståelige resonnementer og mye følelser. Jeg tror knapt noen smittevernekspert i verden er enig med doktor Nyborg, skrive blant annet biologiprofessor Kristian Gundersen på Twitter.

- Forståelse

Det var Medier24 som først omtalte selvkritikken.

- For det første vil jeg si at jeg har forståelse for at dette vekker sterke reaksjoner. Det er en veldig krevende tid vi lever i, med stor grad av usikkerhet, sier han til Dagbladet.

Han sier NRK bruker mye tid og krefter på å videreformidle råd fra norske myndigheter.

- Det gjør vi hele dagen og kvelden i en kontinuerlig livestream. Vi er veldig opptatt vårt ansvar i denne situasjonen for å videreformidle relevant informasjon.

- Skal stille spørsmål

Knut Magnus Berge mener debattflatene har en annen funksjon enn nyhetsdekningen.

- De skal nettopp stille spørsmål og reise debatt. Slik sett mener jeg det er helt riktig å bringe alternative stemmer inn i «Debatten». Men de må selvsagt balanseres.

Han mener NRK hadde hentet inn gode motstemmer, men sier settingen bød på praktiske utfordringer. Han kommer imidlertid kritikerne delvis i møte:

- Omstendighetene tvang oss til å ha dem inne på Skype i stedet for å ha dem i studio, som nok hadde gitt et litt annet inntrykk. Dessuten ser vi at de godt kunne fått mer tid til å imøtegå Nyborgs synspunkter. Vi kunne rett og slett sluppet til motforestillingene tidligere og gitt dem mer tid.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- Må utfordre myndighetene

- Jeg er svært glad for at Gunhild Alvik Nyborg ikke leder norske helsemyndigheter. Og jeg er like glad for å leve i et land der hun kommer til orde. Men noen ekspert er hun langt fra. Takk for Preben Aavitslands ro, skriver lege og professor Pål Gulbrandsen på Twitter.

- Hvordan stiller NRK seg til kritikken om at Nyborg ikke er en relevant ekspert?

- Nyborg er lege ved Oslo universitetssykehus, et av landets viktigste sykehus. Hun har skrevet doktorgrad om medisinering av eldre, som er blant de utsatte gruppene. Hvis vi ikke skal høre på folk med hennes bakgrunn, blir det feil, synes jeg.

Han mener Nyborg er godt egnet til å uttale seg om corona-pandemien.

- Vi driver research på vanlig journalistisk måte opp mot de sendingene vi har. Debatt er meningsbrytning, og for å ha meningsbrytning må vi også ha med synspunkter som utfordrer myndighetene. Det ser jeg også at Pål Gulbrandsen er enig i.

Til Dagbladet sier Gunhild Alvik Nyborg at hun synes det er synd om dette blir en personfokusert debatt.

- Vi må ha fokus på en fare som truer oss. Vi må stå sammen og jobbe. Samle kompetanse fra forskjellige typer fagfelt. Vi må finne måter å forsvare oss på. Jeg synes ikke at personfokusering hører hjemme i dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!