- Jeg kan ikke forplikte meg overfor moralen

Karl Ove Knausgård innrømmer at «Min kamp» er umoralsk.

SMERTELIG ÆRLIG: Karl Ove Knausgård sier en roman på sett og vis er umoralsk når den krenker andre mennesker. Det har «Min kamp» gjort for lengst. Foto: Lars Eivind Bones
SMERTELIG ÆRLIG: Karl Ove Knausgård sier en roman på sett og vis er umoralsk når den krenker andre mennesker. Det har «Min kamp» gjort for lengst. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det er i et intervju i tidsskriftet Samtiden, som kom i butikkene i går, at Karl Ove Knausgård kommer med innrømmelsen.

Den omstridte forfatteren har høstet både hyllest og knallhard kritikk for den selvutleverende romanen «Min kamp». Etter utgivelsen av første bind, som i hovedsak omhandler Knausgårds problematiske forhold til faren, omtalte 14 sinte familiemedlemmer romanen som «judaslitteratur», og truet med rettssak.

Nå innrømmer Knausgård at han krysset en moralsk grense med romanen.

— UmoralskI intervjuet snakker han om de negative reaksjonene fra familiemedlemmene, og deres trusler om søksmål.

— Her går den moralske grensen. Det er klart jeg har rett til å skrive om meg selv. Men har jeg rett til å skrive om min far? Han inngår jo i andre relasjoner enn i den til meg. Han er bror, sønn, onkel — har jeg rett til å skrive om han slik jeg ser på ham?, sier Knausgård, og fortsetter:

— Jeg mener det, men jeg sier ikke at jeg har noen moralsk rett, for det har jeg ikke, så lenge ei bok krenker andre mennesker, er den på sett og vis umoralsk, sier Knausgård i Samtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer