- Jeg kan ikke tro det

Yvonne Lunden Halseth puslet med noen setninger på et papir. Etter noen dager hadde ordene blitt til dokumentarkortfilmen «Urettferdig». Nå har hun vunnet en tur til Afrika.

- Jeg gleder meg sånn. Jeg har liksom ikke helt skjønt det, jubler Yvonne Lunden Halseth. Det er bare et døgn siden hun fikk vite at videoen hennes er en av vinnerne av Urettkonkurransen 2002 som arrangeres av UNDP, Dagbladet.no, Ungdomsbok- klubben og Norge 2005.

Første tur til Afrika

Til høsten reiser 17-åringen sammen med tre andre vinnere - Gunn Helen Karlsen, Hanne Marie Maugesten og Ine Benedikte Lauritzen - til Mali i Afrika.

Juryen premierer også Anne H. Harkestad og Guro Andreassen som har sendt inn dikt. De skal publiseres i boka «Materialisme - lesestykker for framtida». Boka trykkes i 60 000 eksemplarer og den deles ut av «Hundreårsmarkeringen - Norge 2005» gratis til alle landets videregående skoler i desember.

Kontrast

Mali ligger nesten på bunnen blant verdens ti minst utviklede land. Vinnerne skal blant annet møte de sagnomsuste Tuaregene i ørkenen, og de skal reise langs Niger-elva og til Timbuktu.

Yvonne har aldri selv vært i Afrika, men det har foreldrene til en venninne av henne. Yvonne har fått låne videoklipp fra denne familiens reise og klippet den sammen med egne bilder fra Norge. På den måten har hun fått til en fin kontrast mellom hverdagslivet til rike nordmenn og den stusslige virkeligheten til menneskene i sør.

Ny kortfilm

- Jeg skal selvsagt ha med meg videokameraet mitt på reisen. Det blir nok en ny kortfilm etter dette, forteller Yvonne. Hun går til daglig på medielinja på gymnaset i Vennesla.

- Hva tror du kommer til å gjøre mest inntrykk?

- Jeg er stygt redd for at jeg kommer til å ta ting veldig innpå meg. Det er så mye som er urettferdig. Jeg reagerer spesielt på at amerikanske TV-selskap kjøper opp afrikanske TV-selskap, og pøser på med dårlige såpeserier. Hvorfor skal vi forandre en kultur som har så mye fantastisk i seg, spør Yvonne.

Høyt nivå

Nina Bull Jørgensen, informasjonsmedarbeider for UNDP, forteller at Mali er et land med mange kontraster:

- Mali er et utrolig spennende land som vil kunne vise ungdommene noe av Afrikas skjønnhet og magi samtidig som det gir dem opplevelser som forhåpentlig får dem til å tenke videre på begrepet «urettferdighet», forteller hun.

Jørgensen sier at juryen hadde en stri jobb da de skulle velge ut fire vinnere blant bunken på over hundre bidrag:

- Det har vært et utrolig høyt nivå på bidragene. Innsenderne viser et stort engasjement, mye kreativitet og talent. Her er det nok flere som har en fremtid som forfatter, poet, filmskaper eller fotograf.

VIDEOKUNSTNER: Yvonne Lunden Halseth er en av dem som har vunnet urettferdighetskonkurransen. Til høsten får hun en tur til Afrika.