Anmeldelse: Haruki Murakami - «Drapet på kommandanten»

Jeg kan knapt vente med å lese slutten

Første bind av Haruki Murakamis nye roman gir anmelderen skyhøye forventninger til fortsettelsen.

BRISTOL: Den japanske forfatteren Haruki Murakami fra hans møte med Dagbladet på Bristol Bar. Foto: Fredrik Wandrup
BRISTOL: Den japanske forfatteren Haruki Murakami fra hans møte med Dagbladet på Bristol Bar. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Japanske Haruki Murakami er en forfatter mange elsker, men som mange også har motforestillinger mot. Utenom Murakamis essay om løping er det knapt en eneste av bøkene hans som ikke inneholder mystiske elementer eller uforklarlige hendelser.

Fikk man for mye «magisk realisme» da bølgen fra Sør-Amerika traff, er det derfor fort gjort å få Murakami i vrangstrupen før man har lest mange sidene. Men Murakamis magiske virkemidler er ikke kunstige tilsetningsstoffer for å sprite opp historien, snarere er de en naturlig ingrediens i den japanske fortellertradisjonen han er en del av.

Mannen uten ansikt

Allerede i første setning av prologen støter vi på det overnaturlige. Jeg-fortelleren er portrettmaler og sitter overfor en mann uten ansikt, som har bedt ham om å male portrettet sitt. Ideen om den ansiktsløse ånd er ikke Murakamis egen idé, men en gammel japansk myte. Noppera-bō kalles de, og i for eksempel Hayao Miyazakis animefilm «Spirited Away» har en slik skikkelse en sentral rolle.

«Hvordan gir man form til noe som ikke finnes?» spør maleren seg, og spørsmålet kan samtidig ses på som et spørsmål om hvordan man skaper fiksjon. For Murakamis intrikate roman er både en filosofisk jakt på kunstverkets kjerne og kreativitetens hemmelighet, samtidig som det er en grøsser, en kjærlighetshistorie og en mysteriefortelling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer