KAN SE RUSSLAND: Saturday Night Live-komikeren Tina Fey ble viden kjent for sine Sarah Palin-parodier. Et utsagn fra en av hennes parodier topper listen over årets mest minneverdige sitater. (AP Photo/NBC, Dana Edelson)
KAN SE RUSSLAND: Saturday Night Live-komikeren Tina Fey ble viden kjent for sine Sarah Palin-parodier. Et utsagn fra en av hennes parodier topper listen over årets mest minneverdige sitater. (AP Photo/NBC, Dana Edelson)Vis mer

- Jeg kan se Russland fra huset mitt

Årets mest minneverdige sitater

(Dagbladet.no): Året som har gått har blitt preget av mange store personligheter, men få har blitt mer sitert eller parodiert oftere enn visepresidentkandidat Sarah Palin.

Glem Obama og Hillary, når årets mest minneverdige sitater nå oppsummeres tar Palin både første og andreplassen.

Det er riktignok Tina Feys parodi av Alaska-guvernøren som troner øverst, men det er vanskelig å se forskjell.

Ufrivillig morsom Palin
- Jeg kan se Russland fra huset mitt, sa Tina Fey på Saturday Night Live i en åpenbar satire rettet mot Palins ganske så mangelfulle utenrikspolitiske kunnskap.

Tina Feys utsagn var basert på en reell uttalelse fra Palin selv, der visepresidentkandidaten formulerte seg litt annerledes. Nå var det ikke dette utsagnet Palin fikk andreplass for, men vi tar det med likevel.

- De er vår nærmeste nabo, og du kan faktisk se Russland fra Alaska, fra en øy i Alaska.

Mye å velge mellom
Fred R.Shapiro er foreleser ved Yale Law School og er mannen bak listen over de mest minneverdige sitatene. Og i år var det spesielt vanskelig å plukke ut de 10 vinnerne.

- Det var vanskelig å velge de beste sitatene i år, mye på grunn av presidentvalget og finanskrisen som ga oss så veldig mye materiale, sa Shapiro til CBS News.

Om Tina Feys førsteplass og Sarah Palins andreplass har han følgende å si:

- Palins sitater var avgjørende i å forme valgresultatene. Etter hvert som uttalelsene hennes sank inn skjønte folk flest hvor uerfaren hun var.

Katie Couric
Selv om Tina Fey fikk førsteplassen ved å omformulere et Palin-sitat, var det ikke Palin selv som uttalte seg slik. På andreplassen derimot har vi et ekte og klassisk sitat fra hockeymoren.

- Alle sammen, av de som jeg har hatt foran meg i alle disse årene.

Uttalelsen er tatt fra det etter hvert så beryktede Katie Couric intervjuet. Palin blir spurt om hun kan nevne noen av avisene eller magasinene hun leser. Det var litt for vanskelig.

Finanskrisa dominerer
Resten av listen preges ikke uventet av presidentvalget og finanskrisa.

- Det er ikke basert på noe spesiell informasjon, vi ville bare velge et veldig høyt tall.

Dette var den uheldige uttalelsen til Finansdepartementet om hvorfor den økonomiske redningspakken var på 700 millarder dollar.

Barack Obama er ikke inkludert på listen over årets mest minneverdige sitater, det er derimot hans motkandidat til presidentembetet, John McCain. Hele to uttalelser fra republikaneren kom med på listen.

- Fundamentene i den amerikanske økonomien er sterke, sa McCain til Bloomberg i april. Det fikk han en femteplass for.

- Kanskje 100, svarte han i januar da han ble spurt om hvor mange år amerikanske soldater burde bli igjen i Irak. Det svaret kvalifiserte til en hederlig sjuende plass.