- Jeg kjenner ikke mamma igjen

Astrid Lindgrens datter er forbannet på biografien om sin mor. Den er full av faktafeil.

(Dagbladet.no): - Boka beskriver en oppdiktet person. Mamma hadde dementert om hun hadde vært i live, sier Astrid Lindgrens datter, Karin Nyman, til Expressen.

Boka hun snakker om, er den nye biografien om Astrid Lindgren, ført i pennen av Arne Reberg. Reberg har kalt boka «Du och jag, Astrid», og beskriver et førti år langt vennskap mellom forfatteren og Lindgren. Dessverre er den full av faktafeil.

Reberg skriver blant annet at han som fjortenåring ga bort en dyrebar billett til en fotballkamp fordi han var inspirert av Madicken i boka «Madicken og Junibackens Pims».

Problemet er at boka ikke kom ut før i 1976, og da var Reberg 37 år.

Lista over faktafeil er lang, og Lindgrens datter får støtte i kritikken av bibliotekar og Lingrenspesialist, Lena Törnqvist:

- Boka er full av feil og gir et forvridd bilde av Astrid. Hun var absolutt ikke så pratsom og kokett som forfatteren gir inntrykk av, sier hun til avisa.

- Arne Reberg skriver at han sang Pippis sjørøversang som tiåring. Faktum er at han var over 30 da sangen ble skrevet, sier hun.

Reberg selv beklager faktafeilene, men nekter å ta kritikk på beskrivelsene av Lindgren som person. Også forlaget tar selvkritikk for ikke å ha oppdaget de elementære feilene.

- Vi burde ha oppdaget feilene før boka ble publisert. Mer kan jeg ikke si akkurat nå, sier redaktøren i Libris forlag, Inger Lundin.

- BOKA KRENKER LINDGREN: Astrid Lindgrens datter mener biografien om sin mor er dypt krenkende på grunn av alle faktafeilene. Blant annet hevder forfatteren Arne Reberg at Lindgren egentlig var religiøs. Det nekter datteren for at Lindgren var.
KRITISERER: Bibliotekar og Lindgrenekspert Lena Törnqvist, støtter Lindgrens datter i kritikken mot Reberg.