«Jeg kjenner kunstnere som sulter»

- Mange norske kunstnere lever på fattigdomsgrensa, sier kulturminister Ellen Horn. Hun er opprørt over at Høyres kulturpolitiske talsmann Trond Helleland vil kutte kunstnerstipendene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Skjuler fattigdommen

- Nå er det på tide å slippe katta ut av sekken, sier kulturministeren fra sommerferie på øya Veierland i Vestfold. Ellen Horn møter stadig norske kunstnere. Og hun tegner et dystert bilde av hverdagen for mange av dem.

- Jeg får det ene beviset etter det andre på hvor tøft det er å greie seg som kunstner i Norge. Seinest i dag møtte jeg unge, nyutdannede mennesker som ikke har råd til å drive med det de har utdannet seg til.

For noen dager siden kom jeg i prat med en kvinnelig bildekunstner som fortalte at hun fikk solgt alt hun lagde. Men hun klarte ikke å jobbe fort nok til å leve av det, og måtte derfor finne seg en annen jobb. De som velger å fortsette, har ofte et inntektsnivå som er under det som regnes som en rimelig årslønn. Mange norske kunstnere sulter, fastslår kulturministeren.

Tøft å klare seg

Det er særlig selvstendige, skapende kunsthåndverkere og bildekunstnere som sliter, mener Ellen Horn. Hun refererer til en undersøkelse Norsk kulturråd gjorde i 1996, som viste at bildekunstnere og kunsthåndverkere hadde en gjennomsnittslønn på rundt 100000 kroner i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer