Halvor Bakke

- Jeg kjente ingen glede

Interiørekspert Halvor Bakke har opplevd flere jobbsmeller, men nå er TV 3-profilen blitt flinkere til å lytte til kroppens signaler og roe ned i tide.

PUSSET OPP ETTER SKILSMISSE: Halvor Bakke har pusset opp og gitt sitt eget hus en mørkere palett etter at han skilte seg i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PUSSET OPP ETTER SKILSMISSE: Halvor Bakke har pusset opp og gitt sitt eget hus en mørkere palett etter at han skilte seg i 2016. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Og så har jeg laget «Hverdagsbobler» sammen med fastlegen min. De burde vært på blå resept!

Halvor Bakke (51) skåler blidt fra sitt eget hjem, et lite småbruk i Stavern rett ved familiegården Bakke der han vokste opp. 51-åringen har akkurat fortalt om suksessene bak mange av produktene han har designet, men retter seg litt ekstra opp i ryggen når han legger ut om sitt seineste og kanskje litt overraskende produkttilskudd.

- Det startet egentlig med at jeg var på legebesøk. Vi begynte å snakke om alt annet enn den blodprøven jeg skulle ta, og fant ut at vi skulle lage vin sammen, forteller Bakke.

BLITT EN MERKEVARE: Halvor Bakke har de siste tiåra blitt en sterk interiørmerkevare med design av alt fra glass, puter, sengetøy og sofaer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLITT EN MERKEVARE: Halvor Bakke har de siste tiåra blitt en sterk interiørmerkevare med design av alt fra glass, puter, sengetøy og sofaer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Eventyrlig suksess

Bakke er den tidligere flyverten som litt tilfeldig fikk en flygende karriere i interiørbransjen etter at han mistet jobben i SAS.

Han ble oppdaget da han jobbet i en interiørbutikk i 2004, og har siden medvirket som interiørekspert i TV 3-program som «Homsepatruljen», «Dekor» og «Norges styggeste rom». Karrieren skjøt særlig fart etter at han utviklet TV-serien «Eventyrlig oppussing» som er blitt det mest sette programmet på TV 3. I høst ga han ut «Lev hyttedrømmen med Eventyrlig oppussing» tredje inspirasjonsbok basert på serien der han og to andre pusser opp norske hytter i spektakulære omgivelser. I kjølvannet av TV-suksessene har han fått tilbud om å designe alt fra glass og puter til sofaer og hytter.

- Jeg elsker å designe og utvikle produkter som folk vil kjøpe, og de kjøper i bøtter og spann!, smiler Bakke som også har tjent godt på kjøpelystne nordmenn.

- Men det er ikke pengene som driver meg. Jeg blir veldig motivert av at det er utsolgt for eller venteliste på ting jeg har laget. Men det som virkelig betyr noe er når folk sier de sover godt i sengetøyet mitt eller liker det jeg har laget. Sånt driver meg til å skape nye ting. Men det er også gøy å kunne drikke av sine egne kopper og slappe av i egen sofa, sier han.

PEIS I GANGEN: Halvor Bakke bor i småbruket Trae ved siden av sin egen familiegård i Stavern. Det første besøkende møter er en stor og vakker peis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PEIS I GANGEN: Halvor Bakke bor i småbruket Trae ved siden av sin egen familiegård i Stavern. Det første besøkende møter er en stor og vakker peis. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gikk på veggen

Men med alle prosjektene har Bakke ikke alltid hatt tid til å slappe av. 51-åringen jobbet en periode så mye at kroppen sa helt stopp i november for to år siden, og han ble sykemeldt i tre måneder.

- Jeg møtte veggen, og falt om i armene på søsteren min, forteller han.

- Det ble helt svart, og jeg kjente ingen glede. Jeg produserte ting og holdt foredrag, men følte at alt var traurig. Jeg ble usikker og hadde ingen kontroll. Alle maste, mens livet bare rulla. Jeg ble veldig redd for å ikke bli glad igjen, forteller han åpenhjertig.

Etter en lengre pause med mange gode samtaler, kom gleden sakte, men sikkert tilbake.

- Det er viktig å snakke om slike ting og ta tak i seg selv. Jeg fikk hjelp av psykolog, nære venner og familie – spesielt søsteren min var veldig viktig i den perioden. Legen min var også nøye på at jeg bare skulle gjøre ting som var lystbetont. Det høres barnslig ut, men skal du klare å mestre ting, må du starte med det som er gøy.

51-åringen er siden blitt flinkere til å lytte til kroppens signaler.

- Kjenner jeg samme uro igjen, stopper jeg i tide. Jeg stoppet i høst også. Da hadde jeg behov for en liten kunstpause, forteller han.

Lager vin med legen

Fastlegen som også er blitt hans businesspartner, var viktig i den krevende perioden. Men ideen om samarbeid kom et par år før, og de siste åra har Bakke vært med fastlegen og kona på flere vinsmakinger i Frankrike for å lage musserende vin.

- Jeg hadde allerede laget sjampanjeglass, og jeg har alltid vært fascinert av bobler og det å drikke dem på uventede tidspunkt. Så derfor lagde vi «Hverdagsbobler».

Kombinasjonen av bobler og godt forhold til fastlegen bidro også til at han kom seg på beina igjen for to år siden.

- Det hjelper å ha en god lege, og bobler hjelper alltid, mener Bakke.

HOMSEPATRULJEN: Halvor Bakke fikk en flyvende start i TV-bransjen etter at han ble interiørekspert i Homsepatruljen. Her fra 2005 sammen med Adam A. Schjølberg, Birger Løkeng og John Ødegård Jensen. Foto: Eirik Helland Urke
HOMSEPATRULJEN: Halvor Bakke fikk en flyvende start i TV-bransjen etter at han ble interiørekspert i Homsepatruljen. Her fra 2005 sammen med Adam A. Schjølberg, Birger Løkeng og John Ødegård Jensen. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Mistet jobben

Smellen for to år siden var heller ikke første jobbsmell for 51-åringen. Han tok det tungt da han mistet jobben i SAS. Den tidligere Braaten-flyverten følte han hadde skutt gullfuglen da han fikk jobb på lengre ruter i SAS. Men etter 11. september 2001 ble mye av flytrafikken over Atlanteren parkert.

- Jeg var sistemann inn og første mann ut. Det var helt forferdelig, jeg var så langt nede, innrømmer han nå 20 år seinere.

- Jeg hadde drømmejobben, i en nydelig uniform, og livet var fint. Men så sto jeg plutselig der uten jobb og renta var i sju prosent. Det var tøft.

Bakke fikk seg to jobber for å få endene til å møtes, blant dem i interiørbutikken der ble han oppdaget av en kunde og headhuntet til «Homsepatruljen». Men den eventyrlige karrieren til tross synes 51-åringen fortsatt karrierestoppet var trist.

- Det er lettere å forholde seg til alt man velger selv. Jeg ble sparka ut, på fire ukers varsel, og var verken komfortabel med eller klar for det. Men jeg er ufattelig takknemlig for det jeg har fått gjort siden. Det har vært et lite eventyr.

I mange land

Interiøreksperten elsker fortsatt å reise, og om ikke coronaen setter en stopper for det, reiser han ofte til «hytta» på Palma, New York eller til venner i Sør-Afrika. Ideen bak «Eventyrlig oppussing» var å lage et TV-program som kombinerte hans to lidenskaper reising og oppussing – kanskje med en dash hytteliv som han også er glad i.

- Norge er en hyttenasjon, og vi er usedvanlig opptatt av både oppussing og å gå på tur, så vi har tydeligvis har truffet en nerve, sier Bakke om programmet som også har slått an i Danmark, Island, Tsjekkia og i Mellom-Amerika.

Han trives med å ha styringa over sin egen karriere, men er litt overrasket over vendingen livet tok.

- Jeg har alltid vært opptatt av det estetiske og å ha det hyggelig rundt meg, men jeg hadde aldri trodd jeg kunne leve av det. Jeg drømte i alle fall ikke om å jobbe med tv, eller å bli en person som folk spør om råd, sier han hoderistende fra sin egendesignede sofa.

Til tider synes han oppmerksomheten kan bli vel stor.

- Å bli gjenkjent på gata er noe jeg aldri blir komfortabel med. Heller ikke med at folk har meninger om alt jeg gjør, eller spekulerer i om jeg har ny kjæreste. Det føles veldig rart, sier Bakke.

LIKER DET NATURELLE: Halvor Bakke har designet det meste i eget hjem. Han liker i tillegg å pynte med ting fra naturen, som konglekransen på veggen ved siden av ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIKER DET NATURELLE: Halvor Bakke har designet det meste i eget hjem. Han liker i tillegg å pynte med ting fra naturen, som konglekransen på veggen ved siden av ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

51-åringen har bodd alene på småbruket i Stavern siden eksmannen flyttet ut i 2016. Siden skilsmissen har han pusset opp hovedhuset, og gitt det mer av preget som er blitt hans interiørmerkevare – mørkere nyanser, med innslag av svart, grønt og jordtoner.

Også julepynten til Bakke er i samme palett.

Det gamle trehuset er så smakfullt og sobert innredet til jul at man nesten trenger et trent øye for å se det – hvite julestjerner, kranser med kongler og julegaver innpakket i svart papir. Rødt kommer ikke inn døra hos Bakke.

- Farger tar mye fokus. Jeg liker det naturelle. Juleelementene er der, men de tar ikke fokuset bort fra noe annet. Det kan bli jul uten rødt, mener interiøreksperten.

- Julenisser da?, forsøker vi.

- Nei, nei, nei. Jeg har ingen nisser. Jeg har aldri likt dem, de er merkelige, ekle, skumle og rare!

SVART JULEPYNT: Halvor Bakke liker mørke nyanser kombinert med jordtoner og naturelle innslag. Julepynten følger samme palett. Her foran svarte juletrær og julegaver innpakket i svart papir. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVART JULEPYNT: Halvor Bakke liker mørke nyanser kombinert med jordtoner og naturelle innslag. Julepynten følger samme palett. Her foran svarte juletrær og julegaver innpakket i svart papir. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hvit jul

Jula derimot er han glad i, forteller Bakke mens julemusikk spilles over musikkanlegget både ute og inne.

Han er opptatt av å ha en god og lun julestemning. I år skal han feire høytida på sin flunkende nyoppussede hytte i Flå, sammen med medeieren som er en venn.

Bakke som tidligere har fortalt at han ble utestengt av egen menighet da han kom ut av skapet, må fortsatt gå i kirken før julefreden senker seg.

- Jeg har ikke så mye av troen igjen, men det er tradisjon for meg å gå i kirken. Jeg lander når jeg setter meg i kirken julaften, da roer jeg ned etter alt stress som har skjedd det året.

LAGET VIN MED FASTLEGEN: Halvor Bakke hadde allerede designet sjampanjeglass og har nå laget musserende vin med sin fastlege. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAGET VIN MED FASTLEGEN: Halvor Bakke hadde allerede designet sjampanjeglass og har nå laget musserende vin med sin fastlege. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer