- Jeg klarte ikke å holde tårene tilbake

Deeyah til Dagbladet etter Emmy-seieren.

OVERVELDET: Filmskaper Deeyah Khan er overveldet etter Emmy-prisen hun vant i natt norsk tid. Foto: Privat
OVERVELDET: Filmskaper Deeyah Khan er overveldet etter Emmy-prisen hun vant i natt norsk tid. Foto: PrivatVis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Etter at norsk-pakistanske Deeyah Khan (36) vant en Emmy i kategorien «nyhets- og dokumentarprogram» for dokumentaren «Banaz: A Love Story», har det gått slag i slag for regissøren.

Kvelden i går ble svært følelsesmessig og overveldende.

- Så snart jeg så Banaz' ansikt på skjermen, klarte jeg ikke å holde tilbake tårene. Det har vært en veldig lang, personlig og vanskelig vei å lage denne filmen fullstendig uavhengig med veldig små ressurser og støtte, forteller hun til Dagbladet dagen derpå.

Det var i august hun ble nominert til Emmy Awards, som er en amerikansk prisutdeling for TV-produksjoner - og er en av de mest tungtveiende prisene innen bransjen.

- Kjærlighet, tristhet og glede «Banaz - A Love Story» er Khans første film. Den handler om kurdisk-britiske Banaz Mahmod (20) som ble drept av sine nærmeste i 2006. Hun ble tvangsgiftet som 17-åring til en eldre iraker, som mishandlet henne grovt.

Banaz rømte til slutt og fant kjærligheten med en ny mann - noe som skulle vise seg seg å koste henne livet. Hun ble dømt til døden av sin egen familie, drept og gravd ned i hagen.

Alle de medvirkende ble til slutt dømt. Caroline Goode, en av etterforskerne av saken, mottok i etterkant dronning Elizabeths hedersmedalje, og har også hjulpet og inspirert Deeyah til å lage filmen.

- Hva føler du nå?
- Jeg føler kjærlighet, tristhet og glede samtidig. Men aller mest føler jeg en overveldende takknemlighet, sier Khan.

Hun hadde overhodet ikke ventet at filmen skulle vinne.

- Dette er min aller første film som regissør og produsent, og å stå på scenen i går kveld var fullstendig uventet og svært rørende. Jeg hadde ikke på noen måte ventet at dette ville skje. Jeg var der for å feire nominasjonen, som jeg var helt ekstatisk for. Så resultatet er langt forbi noen jeg noensinne kunne ha forestilt meg, sier Khan.

Når man vinner en slik prestisjetung pris, åpner det naturligvis noen dører.

I løpet av dagen skal hun dermed i heftig møtevirksomhet før hun forlater New York, får Dagbladet opplyst.

- Minnes Banaz Hun legger ikke skjul på at det betyr mye å vinne en Emmy.

GJEV PRIS: Filmskaper Deeyah Khan med den gjeve Emmy-prisen under nattens utdeling. Foto: Privat
GJEV PRIS: Filmskaper Deeyah Khan med den gjeve Emmy-prisen under nattens utdeling. Foto: Privat Vis mer

- For meg betyr det at Banaz' historie blir hørt av flere mennesker, at temaet om ære basert på vold og undertrykkelse kanskje kan bli forstått av flere mennesker. Denne Emmy-prisen betyr at temaet kan ha en større scene og forhåpentligvis kan det føre til en mer robust dialog om denne typen vold og mishandling slik at når en annen Banaz går og spør om hjelp i framtida, så vil hun få det, og ikke bli avvist. Banaz' stemme ble ikke hørt da hun var i liv, men den kan forhåpentligvis bli hørt nå, sier Khan.
 
Hun mener Banaz ble forrådt av både sin egen familie, samfunnet og britiske myndigheter, men håper samtidig at verden nå kan lytte og lære fra hennes historie.

- Jeg håper at Banaz ikke blir glemt. Familien hennes ønsket å slette henne fra jordas overflate, men med denne prisen og oppmerksomheten, håper jeg Banaz kan bli husket til tross for familiens intensjoner om å drepe selv minnet om henne, sier Khan.

Det er ikke første gang debutfilmen hennes har blitt belønnet med en høythengende pris. Hun har allerede fått en amerikansk Peabody og ble nominert til en av journalistprisene som britiske Royal Television Society deler ut.

SAMARBEID: Filmskaper Deeyah Khan sammen med politietterforskeren Caroline Goode, som tok saken mot Banaz' familie, og seinere hjalp Khan med å lage filmen. Foto: Privat
SAMARBEID: Filmskaper Deeyah Khan sammen med politietterforskeren Caroline Goode, som tok saken mot Banaz' familie, og seinere hjalp Khan med å lage filmen. Foto: Privat Vis mer