Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg kommer aldri til å forelske meg igjen

Brygga i Tønsberg er full av tett omslyngede par. Men Odd Børretzen føler at han betrakter kjærligheten på avstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØSBERG (Dagbladet): Alderen ser ikke ut til å tynge Odd Børretzen (79) nevneverdig. I løpet av de to siste ukene har han avsluttet det nyskrevne syngespillet «Saltholmen» og sin forestilling om Bellman.

I august er han på Domkirkeodden på Hamar sammen med makkeren Lars Martin Myhre. Men nå sitter Børretzen i suveren ro, hyllet inn i en sky av sigarrøyk, mens bølgene sakte slår mot baugen på seilbåten St. Pierre, der han skal tilbringe brorparten av sommeren.

-  Du holder koken?

-  Egentlig begynner jeg å føle meg utsnakket. Man kommer dit på et punkt. Men det kan jo hende det går over. Og så har jeg et sånt frilanskompleks, vet du, jeg klarer ikke å si nei. Fremdeles tenker jeg at da kommer de ikke til å ringe igjen. Men det er klart jeg gleder meg når jeg ser at jeg virkelig har fått til noe. Skriveprosessene begynner faktisk å likne virkelig arbeid, og jeg legger meg med en følelse av å ha brukt dagen til noe.

Kjærlighet på avstand

Siste opus i Børretzens omfattende livsverk var syngespillet «Saltholmen april måned året 1920» som har vært spilt under festspillene i Vestfold. I samarbeid med forfatter Margaret Skjelbred har Børretzen skrevet tekster om politikk og ung kjærlighet.

-  Menneskene er aldri lykkeligere eller vakrere enn når de er forelsket, og glemmer seg selv, sier Børretzen med ettertrykk.

-  Det gjør deg gal, men det er slik det må være. Det er biologisk bestemt.

TILFLUKT I ENSOMHETEN:  Odd Børretzen trives med oppmerksomhet, men synes det er deilig å søke tilflukt i ensomheten iblant. Foto: TORBJØRN BERG
TILFLUKT I ENSOMHETEN: Odd Børretzen trives med oppmerksomhet, men synes det er deilig å søke tilflukt i ensomheten iblant. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer

Selv føler han at forelskelsen tilhører fortida.

-  Det er mulig at jeg skildrer kjærligheten litt mer på avstand nå enn tidligere. Noen spurte en gang: Når blir du gammel? Er det når du ikke kan ta på deg buksene uten å sette deg ned på senga, eller er det når du skjønner at du aldri vil bli forelsket mer? Jeg er nok kommet dit at jeg ikke kommer til å forelske meg igjen. Det er den biologiske klokka som går - folk på min alder skal jo ikke ha barn. Vi burde vært døde for lenge siden. Naturen har ikke mer bruk for oss etter at vi er ferdige med forsørgeransvaret. Men vi må jo bare være takknemlige for at vi får med oss så mye etter det.

Gjenkjent på gata

Det er sommer i Tønsberg, og brygga er full av brune bein i sandaler. Odd Børretzen blir gjenkjent overalt i byen. Selv om oppmerksomheten er hyggelig, synes han det er deilig å søke tilflukt i ensomheten i båten iblant.

-  Det går an å selge sin anonymitet veldig billig i dag. Bare du leser en værmelding på tv, så er anonymiteten borte. Jeg tror ikke alle helt vet hva det innebærer.

Selv bedyrer han at han ikke er like arrogant som Miles Davis, som var beryktet for sine skarpe svar til altfor familiære fans.

-  Miles Davis var i Danmark og skulle spille solo på tv, da en av musikerne i orkesteret ropte «Hey, Miles», forteller Børretzen.

-  Davis snudde seg med en gang og sa: «Don\'t Miles me!». Slik er ikke jeg. Iblant får jeg lyst til å si «Don\'t Odd me!». Men jeg gjør det ikke.