DEBATT

Joikakaker

Jeg kommer aldri til å roe meg ned

Joikakakene finnes i butikkhyllene over hele landet, og jeg kommer aldri til å tillate at også mine fremtidige barn skal måtte spørre meg: «Hvorfor finnes disse fortsatt?».

UT MOT NORDLYS: Artist Ella Marie Hætta Isaksen går hardt ut mot avisa Nordlys, som på lederplass oppfordrer samiske talspersoner til å ta det rolig i debatten om joikakaker. Bakgrunnen er at Samerådet tar til orde for å fjerne «joika» i produktnavnet og tegningen av samegutten i kofte på emballasjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
UT MOT NORDLYS: Artist Ella Marie Hætta Isaksen går hardt ut mot avisa Nordlys, som på lederplass oppfordrer samiske talspersoner til å ta det rolig i debatten om joikakaker. Bakgrunnen er at Samerådet tar til orde for å fjerne «joika» i produktnavnet og tegningen av samegutten i kofte på emballasjen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har aldri lest en kommentar mer proppfull av hersketeknikker enn Nordlys sin leder om Joika-debatten. Det er ingenting som får meg til fyre meg mer opp, enn når jeg blir forsøkt tiet. Som en motreaksjon til statens hundreårs lange forsøk på å tie samene, har den yngre generasjonen samer lært å si i fra. Skal Nordlys virkelig gå i mot vår rett til å definere vårt eget folk, og dermed stille seg på helt feil side av historien?

Av redaksjonen i Nordlys blir vi beordret til å «senke skuldrene» og «ta det rolig». Våre forsøk på å fjerne stereotyper av vårt eget folk blir stemplet som «bortkastet energi». Jeg vet ikke hvem dere tror dere er i redaksjonen Nordlys, men noen allmektig Gud er dere ikke. Og dere har ingen rett til å forsøke å tie samiske talspersoner. Tvert i mot er vel deres jobb som medieaktør å løfte frem engasjerte stemmer.

Jeg skulle likt å se dere i redaksjonen si «ta det rolig» direkte til min venninne i Vadsø som vokste opp med å høre «du gir meg joikabolle-vibes» da hun tok på seg tradisjonelle samiske votter. Eller «bare senk skuldrene» til 19-åringen som flyttet til Trondheim for å studere, men ble etterlignet for den samiske aksenten sin med «jatta jatta Joikaboller» hver helg. Hvordan kan dere bagatellisere denne latterliggjøringen som unge samer vokser opp med?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer