«Jeg kommer aldri til å slutte å skrive»

Månedens poet Liv-Christine (17) skrev om 22. juli.

TIL TOPPS IGJEN: Liv-Christine Hoem (17) blir bare mer og mer dedikert til skrivinga. Det gir resultater: Nå er hun månedens poet for tredje gang. Her viser hun fram boka hun bidro til i høst, og til sommeren bidrar hun jammen til enda en utgivelse. Foto: Privat
TIL TOPPS IGJEN: Liv-Christine Hoem (17) blir bare mer og mer dedikert til skrivinga. Det gir resultater: Nå er hun månedens poet for tredje gang. Her viser hun fram boka hun bidro til i høst, og til sommeren bidrar hun jammen til enda en utgivelse. Foto: PrivatVis mer

Liv-Christine Hoem (17) har igjen blitt månedens poet i Skolekammeret etter å blitt med i finalen med to dikt: «Arrminne» og «Sjøfilosofi». Der hun vanligvis pleier å være spontan, ble disse diktene til etter mye redigering og eksperimentering, forteller hun:

— De to diktene er faktisk et resultat av flikking på noen gamle dikt. Jeg lette litt rundt i arkivet, og fant noen dikt jeg ønsket å eksperimentere med. Jeg redigerte «Sjøfilosofi» mange ganger før jeg ble fornøyd. Jeg hadde lagt ut diktet på Trafo, der forfatteren Hilde Myklebust ga meg noen tips til hvordan jeg kunne forbedre det. Det var en av grunnene til at jeg begynte å prøve meg fram med det og også la ut fire forskjellige versjoner av det i Skolekammeret.

— «Arrminne» ble i utgangspunktet skrevet rundt årsdagen for 22. juli i fjor, og man kan si at dette diktet er mer personlig enn «Sjøfilosofi». Opprinnelig hadde det en annen tittel og flere vers enn det jeg endte opp med i denne versjonen. Jeg har lagt det ut i Skolekammeret flere ganger uten at jeg har blitt fornøyd, og det tok meg nesten et år før jeg fant ut at det er første verset som er «storyen» jeg ønsker å fortelle.

Så er det også «Arrminne» som går helt til topps og blir månedens dikt — les juryens begrunnelse under intervjuet.

Mestring
— Hvordan har du jobbet i det siste — mye, lite, og har du vært særlig opptatt av et spesifikt tema?

— Jeg har vært både vært spontan i skrivingen, slik jeg ofte er, men også redigert mer enn vanlig. «Sjøfilosofi», for eksempel, ble til på toget etter en filosofitime på skolen for noen måneder siden, og etter det har det handlet om å forbedre presisjonsnivået. Når det gjelder tema og slike ting, har jeg skrevet det som falt meg inn der og da. Diktene jeg har skrevet nå i det siste har vært veldig inspirert av filosofi, derav «Sjøfilosofi», mens «Arrminne» mer er basert på opplevelser og følelser i større grad.

— Er du like ambisiøs med og dedikert til skrivinga som de to tidligere gangene du har gått til topps?

— Jeg tror jeg bare blir mer og mer dedikert jo mer jeg skriver. En av grunnene kan være at jeg kjenner på mestringsfølelsen — følelsen av å få det til motiverer meg i veldig stor grad. Jeg motiveres når jeg får utfordringer eller må jobbe under press, når jeg kan strekke mine egne grenser og kanskje få til noe jeg i utgangspunktet ikke trodde jeg kunne få til. Jeg har rett og slett utviklet en så stor lidenskap til skriving, at jeg rett og slett ikke klarer å slutte med det. Det har blitt en stor del av livet mitt, og noe jeg aldri kommer til å slutte med. Men mest av alt skal jeg fortsette å jage drømmen om å kunne utgi en egen bok — enten det blir roman, dikt eller begge deler. Det er noe jeg ikke kommer til å gi slipp på før det blir en realitet.

Sjangeroverskridende
Liv-Christine fortalte i høst at en del av drømmen om å gi ut bok var gått i oppfyllelse, da hun bidro til innledningskapitlet til antimobbeboka «Voksne skaper vennskap».

Fikk du noen tilbakemeldinger på bidraget ditt der?

— Ja, i tillegg til gode tilbakemeldinger generelt, ble deler av kapitlet sitert i tidsskriftet Utdanning nr. 2 i januar. Viktigst er budskapet om at voksne har ansvar for å fremme vennskap blant barn, samt å styrke opplæringslovens paragraf 9a om mobbing. Gode tilbakemeldinger er hyggelig, men det aller viktigste for meg har vært å føle at jeg bidrar med et viktig budskap, og dette kan være med på å forebygge mobbing på skolene.

I sommer fortsetter veien mot egen bok:

— De siste månedene har jeg skrevet dikt til en bok med tittelen «Barn, kunst og kultur» som utgis av Universitetsforlaget i august. Det har vært en morsom utfordring — jeg skriver vanligvis ikke dikt som så direkte handler om et spesielt tema, men det er noe jeg har lært mye av, og som jeg føler har latt meg utvikle skrivingen enda mer.


Blått
De fem utvalgte diktene for mars, er alle kortfatta og skrevet i frie vers. Så også med vinnerdiktet, «Arrminne». Det konkrete, det sansbare dominerer: De blå, bleknende arrene, ambulansen, kvinnen. Juryen oppfatter det som et dikt om avskjed. Men samtidig om bestandighet: «ho er det bleiknande blå/som aldri forsvinn». Det er kjemisk rensa for skilletegn, noe som gir diktet preg av punkt. Av fortetning. Hovedaktører: En kvinne. Og en betrakter, en fortellerstemme som ligger lavt og lar diktet spinne rundt det sansbare. Lysene fra ambulansen forsterker det dramatiske og gir diktet en herlig punch. Kombinert med nennsomme lydrim i de to første og de to siste linjene («Dei blå arra hennar bleiknar», «blinkar, blunkar / med opne auge») blir dette poesi. Dette er et dikt både om å være. Og om å forsvinne.   

For juryen,
Kristian Rishøi 

DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)